Marmara’da hamsi bolluğu

Bandırmalı balıkçılar 1 ayda 15 bin kasa hamsi avladı. Eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat fazla hamsi yakalandı.

Marmara’da hamsi bolluğu
Marmara’da hamsi bolluğu
GİRİŞ 03.10.2014 14:26 GÜNCELLEME 03.10.2014 14:26

Bandırma ilçesinde, denizlerde avlanma yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından bir ayda 15 bin kasa hamsi yakalandı.

Sezonun ilk ayında, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Belediye Balık Hali'ne getirilen hamsi miktarı, geçen senenin aynı dönemine göre 5 kat artarak 15 bin kasaya ulaştı.

Bu dönemde hale 300 kasa tekir, 3 bin 500 lüfer, 17 bin kasa sardalya, 4 bin 500 kasa istavrit, 24 bin çift palamut getirildi. Hamsi dışındaki bu balık türlerinde geçen yılın aynı dönemine göre azalma oldu.

Hamsinin kasası 60 lira

Halde hamsinin kasası 40-60, istavritin kasası 70, sardalyanın kasası 30 liradan alıcı bulurken palamudun çifti 13-14, lüferin adedi 13-17 liradan satıldı.

İlçede faaliyet gösteren bir balıkçılık firmasının sahibi Ali Çakıroğlu, geçen ay avlanan hamsi miktarında, 2013'ün aynı dönemine göre büyük artış görüldüğünü söyledi.

Marmara'da hamsi bereketi yaşandığını dile getiren Çakıroğlu, "Karadeniz'de hamsi tam anlamıyla başlamadı. Marmara'da lüfer biraz erken başladı. Sardalya, istavrit ve tekir de geliyor. Halk protein deposu balığı bol bol tüketsin. Bir kilogram balıkla üç kişilik bir aile rahatlıkla karnını doyurabilir" diye konuştu.

“Sürekliliği yok”

Al Jazeera’ye bir açıklama yapan Marmara Ereğlisi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hakan Esmer ise, balığın çok bol olduğunu söylemenin doğru olmadığını vurguladı.

Esmer bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Bir, iki günlüğüne bol hamsi çıktı. Birkaç hafta önce de böyle olmuştu. Balık bir, iki günlüğüne bollaşıyor ama sonra kayboluyor. Marmara denizinde balık istikrarsız. Şu sıralarda hamsi ile birlikte istavrit de avlanıyor. Ancak süreklilik gösteren bir balık avı yok.

Üç gün önce balık az olduğu için istavritin kasası 180 liraya kadar yükselmişti. Şu anda fiyatları geriledi.

Yani sürekliliği olmadığı için balık bolluğundan söz etmek mümkün değil.”