Marmara Adası’nı 41 ocak bitiriyor

Bakan Taner Yıldız, mermer ocaklarının tehdidi altındaki Marmara Adası’nda 41 adet mermer işletmesinin olduğunu açıkladı.

Marmara Adası’nı 41 ocak bitiriyor
Marmara Adası’nı 41 ocak bitiriyor
GİRİŞ 22.09.2014 09:45 GÜNCELLEME 22.09.2014 09:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakan Yıldız’ın verdiği bilgiler Türkiye’nin en büyük ikinci adası konumundaki Marmara Adası’ndaki mermer ocaklarıyla ilgili korkunç tabloyu giözler önüne serdi. CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova’nın Marmara Adası ile ilgili önergesini yanıtlayan Yıldız, şunları kaydetti:

11’İ DURDURULDU

“Marmara Adası’nda 15 Ağustos itibariyle 41 adet faaliyeti devam eden ve 11 adet faaliyeti durdurulan işletme izinli toplam 52 adet mermer işletme ruhsatı bulunuyor. Ayrıca 77 adet ruhsatı iptal edilmiş ve 11 adet ruhsatın terk talebi kabul edilmiştir. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce Marmara Adası dahilinde düzenlenen maden ruhsatlarından 39 gerçek ve tüzel kişiliğe verilen toplam 55 adet işletme ruhsatının hukuki yürürlüğü devam etmektedir. Madencilik faaliyetlerinin çevreye duyarlı yöntemlerle yapılabilmesi, faaliyetler esnasında çevrenin en az etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin alınması ve doğal dengenin korunmasına yönelik olarak maksimum tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca valiliklerle madenciliğe kısıtlanan özel alanların belirlenmesine yönelik çalışmalarımız halen devam etmektedir. Korunması gerekli alanlar korumaya alınmaktadır. Madencilik faaliyetlerinin çevreye duyarlı yöntemlerle yapılabilmesi için yapılan yasal düzenlemelerle çevreye duyarlı bir madencilik politikası geliştirilmiştir.Maden ocaklarının yerleşim yerlerine, özel alanlara ve kamu alanlarına olan uzaklıkları ilgili mevzuatla düzenlenmiştir. İşletme izni alanları belirlenirken bu uzaklıklar göz önüne alınmaktadır. ”

YORUMLAR 1
  • Haydar 8 yıl önce Şikayet Et
    Küçüçük ve dar yolları olan Marmara Adasında [Merkez] araba kullanmak serbest, asırlık çınar ağaçlarını da kesmişler. Eskiden ada kültürü olan rumlar oturmaktaydı. Yaptıkları evler (badana, kat yüksekligi, trafik ...) ada kültürü ile uyum vardı. Lozan Antlaşması'nın mübadele uyarınca rumlar Yunanistan'a gitmek zorunda kalınca, adaya ada kültürü olmayan insanlar yerleştirildi. Maalesef o güzelim adayı rezil etmişler. Lozan Antlaşması'nın mübadele maddesi hükümleri uyarınca rumlar Yunanistan'a gitmek zorunda kalınca, adaya özellikle ada kültürü olmayan insanlar yerleştirildi. Maalesef o güzelim adayı rezil etmişler.
    Cevapla