35 milyar dolarlık İran hedefinde önemli adım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran ile 35 milyar dolar olan ticaret hacmi hedefine hızla ilerleyeceklerini bildirdi.

35 milyar dolarlık İran hedefinde önemli adım
35 milyar dolarlık İran hedefinde önemli adım
GİRİŞ 19.09.2014 17:43 GÜNCELLEME 19.09.2014 17:43

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın Resmi Gazetede yayımlandığını hatırlatarak, İran ile 35 milyar dolar olan ticaret hacmi hedefine hızla ilerleyeceklerini bildirdi.

Zeybekci, yazılı açıklamasında, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında taviz alış verişi yaptığı ilk anlaşma olduğunu ifade etti. Söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesinin İran ile ticari ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı niteliğinde olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"İran ile ülkemiz arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşmasını, Sayın Cumhurbaşkanımızın İran ziyaretinde, İran Ticaret Bakanı ile birlikte ocak ayında imzalamıştık. Anlaşma, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda görüşüldü ve onaylandı. Bu anlaşma ile ülkemiz firmaları için çok büyük potansiyeller taşıyan İran pazarında çok önemli avantajlar sağlanmıştır. Bu sayede İran ile 35 milyar dolar olan ticaret hacmi hedefine hızla ilerleyeceğiz. Anlaşma ile ülkemiz, İran'dan ihracatımızda önemli sanayi ürünlerinde gümrük vergisi indirimi şeklinde tavizler almış, bazı tarım ürünlerinde de İran tarafına gümrük vergisi indirimi yapmıştır."

Tercihli Ticaret Anlaşması ile tüm sektörlerde ortaya çıkacak ticari fırsatların değerlendirilmesi ve yapılacak faaliyetlerde bu sektörlere ağırlık verilmesi amacıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından bir çalışma yürütüldüğünü belirten Zeybekci, çalışmanın sonuçlanmasının ardından çok sayıda işadamı ile birlikte İran'ı ziyaret edeceğini ifade etti.

Türkiye ile İran arasında 2002 yılında 1,2 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmi, 2013 yılı sonunda 14,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile kısa zamanda 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması hedefleniyor.

KAYNAK: AA