Türkiye’yi 2023'e taşıyacak 25 özel plan!

Hükümetin Türkiye'yi her alanda 2023 hedeflerine ulaştıracak 25 özel planının detayları belli oldu...

Türkiye’yi 2023'e taşıyacak 25 özel plan!
Türkiye’yi 2023'e taşıyacak 25 özel plan!
GİRİŞ 17.09.2014 11:23 GÜNCELLEME 17.09.2014 14:50
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Türkiye'nin yeni yol haritası şekilleniyor. Hazırlanan 10’uncu 5 yıllık kalkınma planında ilk defa bütün bakanlıklar ve birimler beraber hareket edecek.  25 farklı konuda özel dönüşüm programının olduğu eylem planında bin 200’ü aşkın eylem 2018 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek ve bu planla birlikte 2023 yılı hedeflerinin de bir nevi temelleri atılmış olacak.

MİLLİ GELİRDE HEDEF 16 BİN DOLAR!

Türkiye’yi her alanda bir üst basamağa taşıyacak olan reform niteliğindeki planda 4 yıl sonrası için milli gelirin 1,3 trilyon dolar, kişi başına milli gelirin ise 16 bin dolar olması hedefleniyor. 2023 hedefleri kapsamında öngörülen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yaklaşık 250 milyar dolarlık kısmına da 4 yıl içinde ulaşılması planlanıyor. 4 yıllık özel planda işsizlik oranının yüzde 7,2, enflasyonun ise yüzde 4,5 seviyelerine çekilmesi öngörülüyor.

İMALAT SANAYİYE YÖNELİK ÇIKIŞIN ALTI DOLDURULACAK

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın gündeme getirdiği ve iş dünyasından da ciddi destek gören imalat sanayiye yönelik çıkışın altı da bu plan çerçevesinde doldurulacak. Konut sektörüne çeki düzen verilecek ve yeni modeller geliştirilecek. Planla birlikte sadece ekonomik göstergeler iyileştirilmeyecek. Eğitimden çevreye, sağlıktan nüfus artış hızına kadar çok geniş perspektifte topyekûn çalışmalar da yürütülecek.

Türkiye'yi bir üst gelir grubuna geçirecek ‘’25 özel başlık’’ Kalkınma Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde yürütülecek.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU AÇIKLAYACAK

Bakanlık önümüzdeki aylarda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklayacağı eylem planı ile ilgili tüm birimlere brifingler vererek nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini anlatacak. Plan dâhilinde hedeflerden hiçbir şekilde sapma olmayacak. Planın revizyonundan Yüksek Planlama Kurulu sorumlu olacak.

TÜM KURUM VE KURULUŞLAR DESTEK SUNACAK

Kritik reformların yer aldığı planın uygulanmasında tüm bakanlıklar ve ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra, belediyeler, BDDK, SPK, TÜİK, KOSGEB ve Borsa İstanbul gibi kurumlarda katkı ve destek sunacak.

İşte Türkiye’yi her alan 2023 hedeflerine taşıyacak olan öncelikli dönüşümün sağlanacağı 25 özel başlık ve hedefleri...

- Üretimde Verimliliğin Artırılması: Sanayi sektöründe TFV’nin büyümeye katkısı yüzde 20’nin üzerine çıkarılacak.

- İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması: Dış ticaret açığının GSYH’ya oranı yüzde 9,9 seviyesine çekilecek.

- Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi: Yurtiçi tasarruf oranı yüzde 19’a yükseltilecek.

- İstanbul Uluslararası Finans Merkezi: İstanbul’un Küresel Finans Merkezleri Endeksinde ilk 25 içerisinde, Türkiye’nin ise Finansal Gelişmişlik Endeksinde ilk 30 içinde yer alması sağlanacak.

- Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi: Merkezi yönetim bütçesi faiz dışı harcamalarının GSYH’ya oranının yüzde 21,8 seviyesinde gerçekleşmesi sağlanacak. Harcamaların yerindeliği ve kalitesi de artırılacak.

- Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması: Vergilemede hizmet sunumu kalitesi artırılacak ve kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan elde edilmesi sağlanacak.

- İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi: Özel sektör yatırımlarının GSYH’ya oranı 2018 yılı sonunda yüzde 19,3’e çıkartılacak ve gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarının 93,9 milyar dolara ulaşması hedeflenecek.  İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında Türkiye’nin ilk 50 ülke arasına girilmesi sağlanacak.

- İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi: Kadınların işgücüne katılımının yüzde 34,9’a istihdam oranlarının ise yüzde 31’e yükseltilmesi için çaba sarf edilecek. Esnek çalışma modelleri yaygınlaştırılacak. İstihdam teşviklerinin etkinliği arttırılacak.

- Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması: Kayıt dışı ekonominin GSYH’ya oranı ile tarım dışı sektörlerdeki kayıt dışı istihdam oranı 5 puan birden azaltılacak.

- İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme: Bilgi ve veri ihtiyaçlarını karşılayan istatistik portalı kurulacak. Uluslararası standartlarda üretilmiş istatistik sayıları arttırılacak.

- Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme: Öncelikli sektörlerde teknolojik ürün ve marka sayısı artırılacak. İmalat sanayii üretim ve ihracatında öncelikli sektörlerin payı arttırılacak. Nitelikli araştırmacı yetiştirilecek ve özel sektörde istihdam edilecek. Araştırma merkezi, kuluçka, hızlandırıcı, teknoloji ve yenilik merkezlerinin artırılıp, yenilikçi girişimciliğin geliştirilecek ve teknoloji transfer ara yüzlerinin artırılmasına imkan tanınacak.

- Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim: Kamu alımlarında teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payının artırılacak.  Yüksek teknoloji sektörlerinde uluslararası alanda markalaşma sürecinin desteklenecek. Kamu tedarik sistemi yoluyla Ar-Ge harcamalarının arttırılması sağlanacak.

- Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim: Birincil enerji üretiminde yüzde 28 olan dâhil yerli kaynak payı 2018 sonunda yüzde 35’e yükseltilecek.

- Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi:  Türkiye’nin birincil enerji yoğunluğunun, 2018 sonunda 0,243 TEP/1000 dolar değerinin altına indirilecek. Kamu binalarındaki enerji tüketimi yüzde 10 düşürülecek.

- Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi: DSİ tarafından geliştirilen sulama tesislerinde, su tasarrufu sağlayan tarla içi modern sulama yöntemlerinin payı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilecek. DSİ sulamalarında yüde 62 olan sulama oranının yüzde 68’e, yüzde 42 olan sulama randımanının ise yüzde 50’ye çıkarılması öngörülüyor.

- Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm: Yurtiçi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20’sinin, ilaç ihtiyacının ise değer olarak yüzde 60’ının yerli üretimle karşılanması planlanıyor.

- Sağlık Turizminin Geliştirilmesi: Termal turizmde 100.000 yatak kapasitesi, 1,5 milyon turist sayısı ve 3 milyar dolar gelir hedeflenirken, medikal turizmde ise dünyanın ilk 5 destinasyonu içerisinde olunması öngörülüyor.

- Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm: Türkiye’nin lojistikteki uluslararası konumu güçlendirilecek. Nihai ürünlerin tüketim pazarlarına ulaşım süreleri kısaltılacak.

- Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme:  Eğitim kademelerinde temel becerilerin ağırlığının artırılması ve temel becerileri kazandıran hayat boyu öğrenme programlarının geliştirilmesi sağlanacak.

- Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi:  Yurtdışından Türkiye’ye gelen nitelikli insan gücü ile  eğitim ve araştırma kurumlarında sözleşmeli çalışan yabancı araştırmacı sayısı arttırılacak.

- Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik: Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölüm oranının azaltılacak, 19 yaş ve üstü obez nüfus oranı yüzde 24’e indirilecek ve erişkinler arasında Tütün mamûlü kullananların oran yüzde 19’a düşürülecek.

- Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması: Aile refahının korunması ve aile kurumunun güçlendirilmesi sağlanacak.  Kuşaklar arası dayanışma güçlendirilecek.

- Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi: Yerel hizmet sunumunda verimliliğin arttırılacak.

- Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm: Alana göre farklılaşan yeni kentsel dönüşüm modellerinin geliştirilecek. Yeni ürün ve teknolojiler geliştirilecek. Konut üretiminde orta ve alt gelir gruplarına odaklanan modellerin geliştirilmesinin önü açılacak.

- Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi: Türkiye’nin uluslararası işbirliği altyapısının hukuki ve stratejik çerçevesinin geliştirilmesi sağlanacak.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • Ufuk 9 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef milli gelir hesabı yanlış... Çünkü 1.000.000 ,00 TL kazanan bir zengin ile 1.000, 00 TL kazanan bir fakir aynı kefeye konuluyor ve 2 ye bölünerek 500.500,00 TL gibi ortalama bir değer kazandıkları varsayılıyor... Yani zengin yine zengin, fakir yine fakir.
    Cevapla
  • hayal hayal yazan arkadaş 2002 yılından önce.. 9 yıl önce Şikayet Et
    paradan sıfırların silineceği, ülkenin 4 kat büyüyeceği, imf ye olan borcun biteceği ve hatta imf ye borç verebileceğimiz, denizin altından tünellerin yapılabileceği, hızlı trenler, yeni hava limanlarının yapılacağı, 17 bin km duble yol yapılacağı ve dahaa bir çok şey de hayal değil miydi? ama şu an bunlar o kadar çok normal geliyor ki geriye dönüp bakmıyoruz bile.nankörlük etmeyin. Allah bizim ülkemize katkı sağlayan her kezden razı olsun.
    Cevapla
  • Ufuk 9 yıl önce Şikayet Et
    Milli Gelir bir şey ifade etmez... Çünkü bu hesapla ayda 1.000.000 TL kazanan bir zengin ile ayda 1.000 TL kazanan bir fakir aynı kefeye konulmakta ve 2 ye bölünerek ayda 50.000 TL kazandığı varsayılmaktadır.
    Cevapla
  • Ufuk 9 yıl önce Şikayet Et
    Milli Gelir Ölçü Değildir... Ölçü asgari ücret sayılabilir, çünkü örneğin ayda 100 bin lira kazanan bir zengin ile ayda 1000 tl kazanan bir fakir aynı ölçü ile ölçülmektedir.Ortalama alınmakta ve 50 bin tl milli gelir seviyesine ulaşıldığı ilan etmektedir.Yani bu hesaplama bir kandırmacadır, dünya genelinde...
    Cevapla
  • ... 9 yıl önce Şikayet Et
    eyvallah güzel hedeflerde... 13 seneden beri su garibanlalra bisey yapmadık abiler.. en azından su asgari ücreti, adam gibi bi seviyeye çıkaralım.. hep parababalrı kazanmasın su paraları.. garibanında karnı doysun artık..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle