Babacan ve Başçı'dan İFS zirvesi mesajları

Babacan, Şimşek ve Erdem Başçı'nın katıldığı bu yıl 5'incisi düzenlenen ve 2 gün süren İstanbul Finans Zirvesi (IFS) sona erdi.

Babacan ve Başçı'dan İFS zirvesi mesajları
Babacan ve Başçı'dan İFS zirvesi mesajları
GİRİŞ 16.09.2014 19:34 GÜNCELLEME 16.09.2014 19:34

Anadolu Ajansı'nın (AA) resmi iletişim sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'nin son gününde, "Para Politikası, Finansal İstikrar ve Yenlikçilik", "Bankacılar Forumu", "Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi Fonları, Kitle Finansmanı, Melek Yatırımcılık ve Yelikçiliğin Finansmanı" ile "Türkiye'nin Yeni Sigorta Ekonomisi" konulu paneller yapıldı.

Zirvenin son günü, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'ın konuşmalarıyla tamamlandı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, açılışta yaptığı konuşmada, hükümet olarak 5 yıllık 10. Kalkınma Planı'nın özel dönüşüm programları üzerinde çalıştıklarını belirterek, "İlk defa 25 konuda özel dönüşüm programıyla beraber yayımladığımız bir plan. 25 programında şu anda eylem planlarını hazırlıyoruz. Yaklaşık bin 200'ün üzerinde bir eylemin 2018'e kadar takvimlendirilmesini yapıyoruz. Ekim sonu kasım başı gibi başbakanımız tarafından açıklanacak bu eylem planı Türkiye'nin detaylı bir yol haritası olacak. 25 dönüşüm programından bir tanesi de İstanbul Finans Merkezi ile ilgili programımız" ifadelerini kullandı.

 "Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise enflasyon rakamlarına ilişkin, "Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5'in altına düşürmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşlarından bir tek isteklerinin olduğunu belirterek, "Objektif bir değerlendirme istiyoruz. Tabii ki onlar işlerini yapacak, biz işimizi yapacağız" ifadesini kullandı.

2015-2019 arasında seçim olmadığını anımsatan Şimşek, "O zaman çok güçlü reformlar yapacağız. Türkiye bu dönemde 2002-2007 arasında olduğu gibi yüzde 6-7'ler büyüme ile hedeflerine ulaşacak" dedi.

 "TCMB, kötü gün dostudur"

TCMB Başkanı Erdem Başçı, TCMB'nin kötü gün dostu olduğunu belirten Başçı, "İyi zamanlarda bankaları terbiye etmeye çalışır ama kötü zaman geldiğinde bankalara destek verir. Biz küresel kriz öncesinde bankalara borç verme faizini yüzde 10'dan yüzde 7'ye çektik, güven verdik. Dünyada faizler kalıcı olarak düştüyse ve ABD'de normalleşme bittikten sonra faiz oranları yüzde 4'ü geçmeyecekse bizim yüzde 10 fazla mı geliyor? Büyük ihtimalle cevap evet. Yani iyi zamanlarda yüzde 10 fazla geliyor. Benim kişisel tahminim, iyi zamanlarda biz bunu rahatlıkla yüzde 9'a çekebiliriz. Arkadaşlara söyledim çalışacaklar. Eğer bu son borç verme faizini iyi zamanlarda kalıcı şekilde bir miktar indirebilirsek, belki orada bir miktar indirim düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA