Bakan Zeybekçi'nin büyüme hassasiyeti

Maliye Bakanı Zeybekçi Türkiye'nin yüzde 5'in altında büyümelerini kabul edemeyeceklerini, bu rakamlarından rahatsız olacaklarını söyledi.

Bakan Zeybekçi'nin büyüme hassasiyeti
Bakan Zeybekçi'nin büyüme hassasiyeti
GİRİŞ 16.09.2014 18:57 GÜNCELLEME 16.09.2014 18:57

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin yüzde 5'in altında büyümelerini kabul etmemiz mümkün değil. Bunun altındaki bütün büyüme rakamlarından rahatsız oluruz" dedi.

Bakan Zeybekci, Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ile basına kapalı olarak gerçekleştirdiği heyetler arası görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Milli paralarla alışveriş yapılmasının ülkelere çok büyük avantajlar kazandırdığını vurgulayan Zeybekci, bir anlamda ülke parasının rezerv para haline gelmeye başladığını kaydetti.

Zeybekci, TL ile ticaret yapılmasını "doğrudan cari açığı yerle bir edecek olan çıkış yollarından biri" şeklinde nitelendirerek, "Cari açıkta beklentilerimizin çok üzerinde iyileşmeler sağlıyoruz. Türkiye olarak 2014 yıl sonu itibariyle milli gelirimizin yüzde 6,4'ü oranında cari açık verme hedefimiz vardı. Şimdi yüzde 5,5 seviyesinde bir hedefe doğru gidiyoruz. Bu, Türkiye için son derece başarılı bir sonuç olacaktır. Bunun sebebi de başarılı bir dış ticaret rakamına ulaşmak" değerlendirmelerini yaptı.

Bir gazetecinin Rusya'nın Türkiye'den taleplerinin ne olduğunu sorması üzerine Zeybekci, şunları söyledi:

"Rusya ile iki ülke olarak birbirimiz için çok büyük fırsat olduğumuzu değerlendiriyoruz. Bizim yaklaşık olarak 2 milyar dolar civarında Rusya'ya tarım ürünleri alanında ihracatımız var. Bu rakamın bir anda 4-5 milyar dolara çıkması asıl hedef değil. Asıl hedef aradaki bütün engellerin kaldırıldığı, Türkiye ile Rusya'nın gerçek potansiyellerini ve birbirlerinin fırsatlarını değerlendirecekleri, hatta üçüncü ülkelerde ortak operasyonlar, ortak işbirliklerine gidebilecekleri yeni bir dönemden bahsediyoruz. Türkiye ile Rusya artık birbirlerine karşı kendilerini gerek fiziki sınırlamalarla gerek gümrük sınırlamalarıyla koruması gereken iki ülke değil, artık ortak hareket etmesi gereken, ticari anlamda 'müttefik' olan iki ülke haline gelmek istiyoruz."

Zeybekci, bu yıl 8 ay itibariyle bakıldığında Rusya ile ticarette bir azalma bulunduğuna ve ihracat kaybına ilişkin bir temasın olup olmadığına ilişkin soruya "Bu hemen sağlanması gereken bir başarı değil. 2014 yılında bunun sonuçlarını alacağımıza inanıyorum Bizim konuştuğumuz konu daha geleceğe yönelik anlamda. Rusya'nın toplam ithalatı Ukrayna krizi ve ambargolardan dolayı inanılmaz derecede düşüyor. Bu ortamda Türkiye'nin de yaklaşık olarak yüzde 10 seviyesinde azalma olduğunu biz de fark ediyoruz. Ancak diğer taraftan ithalat çok daha fazla düşüyor. Biz şu anda klasik ürünlerimizde çok daha hızlı bir şekilde artış sağlayacağız ama asıl hedef başka" cevabını verdi.

- Kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi değerlendirme yapmaları

Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle (AB) sorunları devam eden Rusya'yla ticaret anlaşması yapmasının, AB ile ilişkilerde sorun olup olmayacağı sorusuna Zeybekci şöyle yanıt verdi:

"Bence daha güçlendirir. Çünkü AB ile dünyada Gümrük Birliği anlaşması olan tek ülkeyiz ama AB'nin tam üyesi değiliz. AB veya ABD'nin Rusya ile olan ticari ambargolar ve kısıtlamalarla ilgili bir mükellefiyetimiz yok. Böyle bir zorunluluğumuz da yok. Diğer taraftan böyle bir gelişme, bizim şikayet ettiğimiz üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarına yönelik Gümrük Birliği'ndeki o uygulamaların daha iyi anlaşılmasını da sağlar diye düşünüyorum.

Türkiye için AB vazgeçilmezdir. Türkiye için AB'nin ABD ile imzalayacağı TTIP anlaşmasının içinde olmak vazgeçilmezdir. Diğer taraftan Türkiye yanındaki komşularındaki devasa fırsatları da görmezden gelerek, at gözlüğüyle ekonomik anlamda bir hedefe de kitlenecek kadar küçük bir ülke de değildir. Biz artık ülke olarak 'Şu adımı atarsak başkaları ne der?' diyen bir ülke değiliz."

KAYNAK: AA