İlk yerli savaş uçağında çalışmalar sürüyor

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ilk yerli savaş uçağı projesinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İlk yerli savaş uçağında çalışmalar sürüyor
İlk yerli savaş uçağında çalışmalar sürüyor
GİRİŞ 15.09.2014 14:39 GÜNCELLEME 15.09.2014 14:39


Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, savunma sanayisinde son yıllarda milli birçok projenin hayata geçirildiğini belirterek, "İlk yerli savaş uçağı projesinde de çalışmalar devam ediyor" dedi.

Demir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ilk defa düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarının (ADEX 2014) ardından açıklamalarda bulundu.

Fuarda Türk savunma sanayi ürünlerinin yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Demir, "Dost ve kardeş ülke Azerbaycan'da düzenlenen fuara, Türk savunma sanayisi olarak geniş katılım sağladık. Bunun da karşılığını aldık. Birçok ülkenin savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firma ve kurumları ürünlerimizle yakından ilgilendi" diye konuştu.

Bu tür fuarların savunma sanayi ürünlerinin tanıtımı ve ihracı noktasında oldukça önem taşıdığını vurgulayan Demir, fuarın bu çerçevede çok verimli geçtiğini dile getirdi.

Başta HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ olmak üzere birçok yerli katılımcı firmaların yüksek teknolojili ürünlerinin dikkati çektiğini belirten Demir, yoğun ilginin kendilerini gururlandırdığını söyledi.

- Muharip uçak projesi

Savunma sanayisinde son yıllarda milli tank ALTAY, milli savaş gemisi MİLGEM, milli piyade tüfeği ve ATAK helikopteri gibi birçok projenin hayata geçirildiğini hatırlatan Demir, bu kapsamda ilk yerli savaş uçağı projesinde de çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Projede teknik seviyede yeterliliğin sağlanması için gerekli adımların atıldığını belirten Demir, proje takvimine ilişkin şunları kaydetti:

"Mesele ülkenin teknik seviyede toptan hazır olup olmaması meselesidir. Ülkemizin de teknik seviyede toptan hazırlığı için bu adımları sürekli atıyor olması gerekiyor. Yani bir uçak görüyorsunuz ama o uçağın altındaki bir dizi teknoloji ve alt sistem de var. Bunların zaten altyapı olarak geliştiriliyor olması veya o alanlarda ülkemizin yetkinlik kazanıyor olması gerekiyor.

Bugün biz size 2023'te bir uçak gövdesi yapıp da göstersek, siz onun resimlerini çekseniz bu onun uçak olduğu anlamına gelmeyebilir. Tabii bir de gerek takvim gerekse bütçe açısından bakmak lazım. Diğer ülkelerde benzeri veya değişik projelerin hem takvimini hem bütçesini çok kabaca bir inceleyin. Ona göre kendiniz de bir tahmin yapabilirsiniz."

- "Hedefimiz yüksek teknolojili ürünler"

Demir, yılın ilk 8 ayında gerçekleştirilen savunma sanayi ihracatının 1 milyar doları aştığını belirterek, bunu artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Özellikle yüksek teknolojili ürünlerin ihraç edilmesi gerektiğini dile getiren Demir, bu ürünlerin geliştirilmesi konusunda gayret göstermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA