Türkiye ve Moldova arasında ticari anlaşma

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Moldova ziyareti çerçevesinde iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı.

Türkiye ve Moldova arasında ticari anlaşma
Türkiye ve Moldova arasında ticari anlaşma
GİRİŞ 11.09.2014 21:29 GÜNCELLEME 11.09.2014 21:29

 Başkent Kişinev'de yapılan anlaşmayı Türkiye'den Bakan Zeybekci, Moldova tarafından ise Ekonomi Bakanı Adrian Candu imzaladı. 

Zeybekci ve mevkidaşı Candu, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Zeybekci, toplantıda yaptığı açıklamada, karşılıklı hedefin bir milyar dolarlık ticaret olduğunu belirtti. 

Moldova Ekonomi Bakanı Adrian Candu ise "Kendi üreticilerini aktif olarak koruyan Türkiye’nin pazarını bize açması bizi son derece sevindirdi." dedi. Ayrıca Türkiye’den gümrüksüz ithal edilecek hammadde ile üreticilerin güçleneceğini, yeni istihdam sahaları açılacağını ifade etti. 

İmzalanan anlaşma ile Türk ürünleri Moldova pazarına kademeli olarak girmeye başlayacak. Moldova ürünleri ise diğer hiçbir Avrupa ülkesine verilmeyen imkanlar ile Türkiye pazarına girecek. 9 bin ürünün yer aldığı anlaşma ile karşılıklı ticaret hacminin bir milyar dolara yükseltmesi bekleniyor. 

Gazetecilerin soruları üzerine Avrupa Birliği ve Avrasya Birliği konusuna açıklama getiren Bakan Zeybekci, "Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşması olan tek ülkedir. Başka bir birlik içerisinde yer alması mümkün değildir. Avrasya Birliği ile serbest ticaret anlaşması varana kadar ilişki geliştirmesinde bir engel yoktur." dedi.

Diğer yandan Moldova işadamları ve Türk yatırımcıları ile bir araya gelen Zeybekci gelişmeleri aktardı. Türkiye’nin enerji alanında yatırımlarının devam edeceğinin sinyalini veren Ekonomi Bakanı, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmi, yatırım teşvikleri, makro ekonomik veriler ve karşılıklı ticaretin yanı sıra ortak yatırımların arttırılması gerektiğine değindi. 

Başbakan Yuriy Leanca tarafından makamında kabul edilen Zeybekçi bugün yurda dönecek.

KAYNAK: CİHAN