Füze ihalesinde Fransa'ya yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinden dönerken gazetecilere füze ihalesiyle ilgili açıklama yaptı.

Füze ihalesinde Fransa'ya yeşil ışık
Füze ihalesinde Fransa'ya yeşil ışık
GİRİŞ 09.09.2014 00:58 GÜNCELLEME 09.09.2014 00:58
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinin ardından dönüş uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin’in kazandığı füze savunma sistemi ihalesinde, diğer seçenekleri de değerlendirdiklerini söyledi:

“Gerek ortak üretim, gerek know how meselesinde daha sonra bazı uyuşmazlıklar çıktı Çin ile aramızda. Şu anda buna rağmen arkadaşlar görüşmeye devam ediyor ama ikinci sıradaki Fransa yeni tekliflerle önümüze geldi. Şu anda Fransa ile görüşmelerimiz sürüyor. Çünkü burada bizim için ortak üretim çok çok önemli.”

‘Çinli firmayla görüşmeler sürüyor’

Cumhurbaşkanı’nın sözünü ettiği Fransa-İtalya ortaklığındaki Eurosam, ihalede en iyi teklifi veren ikinci firma oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Ocak ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette konuyu gündeme getirmiş; Türkiye’nin önem verdiği ancak Eurosam’ın ilk teklifinde yeterince yer almayan ortak üretim konusunda adımlar atılacağını söylemişti.

İhale sürecini yürüten Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) yetkilileri Al Jazeera’ye, 26 Ağustos’ta uzatılan ihale sürecinde, Eurosam’ın teklifini yenilediğini söyledi. “Bu, Eurosam’ın ihalede kaldığını gösterir, ama aslında Çinli firmayla görüşmelere sürüyor. Eurosam ile teklifi görüşmeye henüz başlamadık ama süreci hızlandırmak için 26 Ağustos’tan sonra verdikleri teklifi iyileştirme şeklinde görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

CMPIEC, ABD’nin yaptırım listesinde

İhale sürecinde ilk uzatmanın yapıldığı 1 Şubat’ta SSM yetkilileri açıklama yaparak “iki firmayla da görüşmeye devam ediyoruz, fakat bu görüşmeler ihale için müzakere şeklinde, tekliflerini değerlendirmek şeklinde değil. Çünkü şu an Çinli firmayla görüşmelerimiz sürüyor, o görüşmeler tıkanmadan ve Çinli firma ihaleden çekilmeden ikinci ve üçüncü firmalarla görüşmemiz mümkün değil” demişti.

İhaleyi kazanan Çinli CMPIEC firmasıyla Türkiye’nin müzakereleri hala sürüyor ancak Türk tarafından bazı olumsuzluklar olduğuna dair açıklamalar geliyor.

CPMIEC; İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye silah sağladığı gerekçesiyle ABD'nin yaptırımlar listesinde bulunuyor.

KAYNAK: EL CEZİRE
YORUMLAR 6
  • Firat Boyan 9 yıl önce Şikayet Et
    EE ne oldu?. Hani sözde ermeni yasa tasarısı için boykot ediliyordu? ne oldu? ne balık hafızalı bir toplum bu toplum!
    Cevapla
  • Türk Turan birligi 9 yıl önce Şikayet Et
    yilan hikayesine döndü. bir karara baglanmadi bu ihale yunanistan nato ülkesi rus S300 var ve batinin patriot füzeleride var kimse´de tik yok.. biz nicin cin´deki füzeleri almiyoz hem bilgi paylasimi var hem ucuz.. artik füzerler alinsin bir karara baglansin her an savas cika bilir... türkiye füze konusun´da cok geri iran bile 2500KM menzili füze üretiyor bizde 250KM menzili füze var.. hedef 10 000KM füze olmali gerekirse türk hackerlar rus savunma sanayini hacklesin ve bilgi calsin ;) cünkü rus füzeleri en iyisi.. bunu herkez yapiyor cin bile bu sistem ile füze üretdi...
    Cevapla
  • CENGAVER 9 yıl önce Şikayet Et
    DÜNYANIN EN UZUN MENZİLLİ FÜZESİ RUSYA YA AİTTİR ! . Amerikan Tomahawkların maks. menzili 2500-3000 km arası iken Rus Topol M lerin Menzili 11.000 Km dir... Ne Fransızı ! Batılı Emperyalist İşgalci Düşman ülkeler bizim yakamızı ne zaman bırakacak acaba !
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Abdulhamid`i anlamak herşeyi anlamak olacaktır. Necip Fazıl Kısakürek !. Kırk yıl şu devletlerin birbirine düşmesini bekledim. onlar birbirlerine düştü, şimdi ben tahtta değilim, Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Han ! Huzur içinde Hakanım Torunun Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğan İslam düşmanı BATIYA rot balans ayarı veriyor, vermekle kalmıyor Elhamdülillah süründürüyor !
    Cevapla
  • cabir seyyidoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    fransız mı !!!!. boşuna heba etmeyelim paramızı....en uygunu çin bunu siz de biliyorsunuz!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle