SETA'nın Büyüme Beklenti Anketi açıklandı

SETA'nın Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, yılın 2. çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 3,1 büyüyeceğini bekliyor.

SETA'nın Büyüme Beklenti Anketi açıklandı
SETA'nın Büyüme Beklenti Anketi açıklandı
GİRİŞ 08.09.2014 12:39 GÜNCELLEME 08.09.2014 12:39

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) 2014 yılı 2. çeyrek Büyüme Beklenti Anketi açıklandı. Ankete katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin yılın 2. çeyreğinde yüzde 3,1 büyüyeceğini bekliyor.

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl'ün imzasıyla yayımlanan "2014 Yılı 2. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Büyüme Beklenti Anketi" sonuçlandı.

20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, 2. çeyrek GSYH büyüme beklentisi ortalaması yüzde 3,1 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin 2. çeyrek büyüme beklentileri en yüksek yüzde 3,7, en düşük ise yüzde 2,2 aralığında yer aldı.

Ankette, beklenen ekonomik büyüme tahminlerinde bir önceki çeyreğe göre düşüş yaşanmasında, Avrupa Birliği (AB) ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gerilimli ortamın ülke ekonomilerine etkisi ile oluşan dış talep daralması ve iç talepte yaşanan daralmanın etkili olduğu ifade edildi.

- SETA Büyüme Beklenti Anketi

SETA Vakfı tarafından temel makroekonomik değişkenlerin en önemli verilerinden ekonomik büyüme oranı için gerçekleştirilen beklenti anketinin amacı, ekonomik karar birimlerine kısa vadeli beklentilere ilişkin bilgi sunmak ve ekonomik büyümede karar alıcı ve uzman kişilerin çeşitli makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerini ortaya çıkarmak.

Bu amaçla, 2014 yılı 2. çeyrek GSYH büyüme tahmini için 20 ekonomist ile görüşüldü. Ankette, büyüme rakamına ilişkin alınan tahminlerin yanı sıra, ekonomistlerin ekonomik büyümenin kaynakları ile ilişkin değerlendirmeleri de soruldu.

Ekonomik büyüme beklentisi için tahminlerin aritmetik ortalaması hesaplanarak, 2014 yılı 2. çeyrek ekonomik büyüme beklentisi elde edildi.

KAYNAK: AA