Türkiye'nin 3. büyük elektrik santrali açıldı

Bakan Yılmaz memleketi Sivas'ta 22 türbinden oluşan 44 megawatt güce sahip olan Kangal Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışını yaptı.

Türkiye'nin 3. büyük elektrik santrali açıldı
Türkiye'nin 3. büyük elektrik santrali açıldı
GİRİŞ 06.09.2014 22:18 GÜNCELLEME 08.09.2014 21:57

Çeşitli incelemelerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere özel uçakla Sivas'a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı Sivas Nuri Demirağ havaalanında il protokol üyeleri karşıladı.

Enerjide dışa bağımlılığı azalttıkları ölçüde tam bağımsız ülke olacaklarını söyleyen Bakan Yılmaz, "Bu konuda politika ve strateji üretmek için ilgili kurumlarımız gayret göstermektedir. Özel sektörümüz kendi üzerine düşeni yapmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma için enerji arz güvenliğini sağlamamız gerekmektedir. Petrol ve doğalgaz gibi fosil bazlı enerji kaynakları biliyorsunuz ki Türkiye'de yok veya çok az." ifadelerini kullandı. 

RÜZGAR SANTRALLERİ SAYESİNDE 600 MİLYON DOLAR AZ DOĞALGAZ İTHAL ETTİK

Rüzgar santralleri sayesinde 2013 yılında 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithal edildiğini söyleyen Bakan İsmet Yılmaz, "2023 hedeflerine ulaşmak ve kalkınma planlarında yer alan politikaların daha etkin kullanılması amacıyla ilk defa 10'uncu Kalkınma Planı'nda 25 öncelikli dönüşüm programı belirledik. Belirlenen öncelikli dönüşüm programları içerisinde bu yatırımlarda ilgili olanlardan üretimde verimliliğin artırılmasını programladık. İthalata olan bağımlılığın azaltılmasını programa aldık. Her alanda yurtiçi tasarrufları artıracağız ve israfı da önleyeceğiz. " dedi. 

TESİS, 150 BİN NÜFUSLU BİR KENTİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK 

Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrallerinden birisini açtıklarını belirten Bakan Yılmaz, "Bu tesis, 128 megawattlık kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük santrallerinden birisidir. Bugün onun 3'te birini açıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl geri kalan bölümü de tamamlanacak. Yaklaşık 180 milyon avro yatırım bedeliyle tamamlanacak. Ve o zaman bu Kangal'ın nesi var denildiğinde, Kangal'ın rüzgarı da para ediyor diyeceğiz. İşte Gürün'den Kangal'a doğru esen, Kangal'dan Gürün'e doğru esen rüzgar da para ediyor diyeceğiz. Birinci bazda öngörülen üretimin 38 bin haneyi yani 150 bin nüfuslu bir kentimizin ihtiyaç duyduğu elektriği karşılayacaktır. Bu aynı zamanda yılda yaklaşık 55 bin ton karbon salınımı da önleyerek çevreninde kirlenmesini engelleyecektir" diye konuştu. 

TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK RÜZGAR SANTRALİ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da göreve başladığından bu yana yaptığı ilk rüzgar enerji santrali açılışı olduğunu ve büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kurulan tesisin Türkiye'nin 3'üncü büyük rüzgar enerji santrali olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Rüzgarın önüne düşmeyen adem yorulur. Rüzgarı arkamıza alarak son sürat yolculuğa çıktık" dedi.

Yılmaz, yatırımın ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını diledi.

KAYNAK: AA