20 milyon kişinin beklediği takvim belli oldu

Emekliden esnafa, öğretmenden taşeron işçiye kadar pek çok kesimin beklediği torba tasarı için takvim belli oldu.

20 milyon kişinin beklediği takvim belli oldu
20 milyon kişinin beklediği takvim belli oldu
GİRİŞ 01.09.2014 08:00 GÜNCELLEME 01.09.2014 08:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış


Yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasa için geri sayım başladı. Vergi, prim, ceza gibi borçlara yapılandırma imkanı getiren, taşeron işçilere ve madencilere önemli haklar sağlayan düzenleme, 1 Ekim'e kalmadan yasalaşacak.

Torba tasarının, 62'nci Hükümet'in güven oylamasının ardından yasalaştırılması planlanıyor. İlk 5 bölümü kabul edilen torba tasarının kalan 6'ncı bölümü 7-8-9 Eylül günleri ele alınacak. İşte torba yasanın getirdiği bazı düzenlemeler:

ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK

40 bin öğretmen ataması yapılacak. Prim borçları yapılandırılacak. Gecikme zammı ve faizleri silinecek.

Taksitle ödenecek borç anaparasına yüzde 1.05-1.15 arasında ekleme yapılacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ve trafik cezası olan 6 milyon taşıt sahibine ödeme kolaylığı sağlanacak. Vergi cezaları silinmeyecek. Vergi asılları ve cezaların tümü yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek. 120 liranın altında kalan trafik cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. 12 liranın altındaki karayolu geçiş ücreti cezası alınmayacak. İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak.

EMEKLİLİK TORBASI

Önümüzdeki günlerde yasalaşacak torba tasarı, çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere erken emeklilik imkanı getirirken, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu olan emeklilere de büyük kolaylık getiriyor:

SSK'lıların yanı sıra, Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Doğum borçlanması yapılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e çıkıyor. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek. Torba yasa ile borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak.

Yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor. Bu kapsamdaki yaklaşık 70 bin Bağ-Kur'lunun emekliliğinin önündeki engel kalkacak. Madencilerin emeklilik yaşı aşağı çekiliyor. Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçilere de SGK'ya davasız borçlanma hakkı getiriliyor. Çalışan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarına yapılandırma imkanı sunulacak. Bu borçların faizleri ve gecikme cezaları silinecek, ana para taksite bölünecek.

YORUMLAR 3
  • Şevket Özsoy 9 yıl önce Şikayet Et
    DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN.... NEDEN İŞE BAŞLADIKTAN sonra doğum yapmış olması gerektiğinin mantığını anlamıyorum. Hangi tarihte olursa olsun doğum yapmış olmak, bir çocuğa bakıp büyütmek bir EMEK, bir HİZMET olarak neden kabul edilmiyor? Ki bunun karşılığında da devletten zaten bir şey beklenmiyor, bir yardım talep edilmiyor. Sadece doğumlar için beni de borçlandırın deniliyor. Bunda bir adaletsizlik, bir haksızlık var mı? Askerlik yapanlar vatana hizmet ediyor, doğum yapan analar da o vatana asker yetiştirerek bu vatana, millete hizmet etmiş olmuyorlar mı? Lütfen bu talebi de göz önüne alın, sayın BAŞBAKANIM...
    Cevapla
  • a.samet has 9 yıl önce Şikayet Et
    emeklı sandıkları. bu yasayla emekli sandığına bağlı olüp işçi statüsünde çalışanlarıda kapsıyormu
    Cevapla
  • Sadece Tepki 9 yıl önce Şikayet Et
    Bornova Belediye Başkanlığının hinliği.... Emlak vergisi ve Kültür Vergisi (Her ne b...k yarar bilmem ama uydurdukları bir vergi) borçları için 7 gün içinde ödeyin ,yoksa haciz gelecek diye tebligatları çoktan gönderdi.Şimdi biz bunu ödersek,faiz ,gecikme zammı gibi bedelleri daha sonra almamız mümkünmüdür.
    Cevapla