ABD'nin hafif silah ithalatında 4. sıradayız

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, savunma ihtiyacının yüzde 50'sinin yerli olduğunu söyledi.

ABD'nin hafif silah ithalatında 4. sıradayız
ABD'nin hafif silah ithalatında 4. sıradayız
GİRİŞ 29.08.2014 15:59 GÜNCELLEME 29.08.2014 16:04

 

Demir, basın toplantısında, sektörde şu anki artış oranlarıyla 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını, hedeflerin yakalanabilmesi için radikal değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

Teknolojide ileri, ilk 10 ekonomi arasında yer alan veya savunma sanayi ürünleriyle önde gelen ülkelerin Türkiye için artık sadece pazar olmadığını ifade eden Demir, "Bu çok önemli. Türkiye artık ürün satılabilecek bir ülke değil" dedi.

Türkiye'nin savunma sanayi ihtiyacının ne kadarını kendinin karşıladığına ilişkin soru üzerine Demir, şöyle konuştu:

"Biz oran olarak yüzde 50'nin biraz üzerinde ifade ediyoruz. Bu tür ihtiyacı karşılama oranlarını verirken hassas rakam vermenin zorlukları var. Üründeki alt kıvrımların ne kadarını yerli yabancı ayrımı yapacağınızın limiti çok karmaşık. Uzun vadede ihtiyacımız olan ürünlerin her alt kıvrımındaki bileşenin ihtiyaç halinde Türkiye'de yapılabilirliğini garanti altına almak savunma sanayi stratejilerimizin önde gelen unsurlarından birisidir."

Mehmetçik Piyade Tüfeği Projesi'yle ilgili soruyu da Demir, "Piyade tüfeğimiz şu anda birliklerimize dağıtıldı. Birliklerimiz bunları test kullanımına tabi tutuyor. Onlardan gelecek geri bildirimden sonra çok kısa bir süre içinde seri üretime geçip birliklerimize geniş ölçüde dağıtılacaktır" yanıtladı.

Demir, savunma sanayisinde devlet desteğine ilişkin soru üzerine, savunma sanayinin ihracatının herhangi bir ürünün pazarlaması ve ihracatı gibi olmadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Savunma sanayi, birçok alanda ve yerde devletin içinde olması gereken, devletin olmasıyla kuvvet kazanan bir sektör. Ülkeler ve devlet adamları arasındaki ilişkiler bu konuda çok etkin bir rol oynayabiliyor. Bazı anlaşmalar veya satışlar devletten devlete olmak zorundadır. Şu anda bünyemizde devletten devlete satış ile ilgili bir kanunumuz yok, hızla onunla ilgili kanun oluşturmaya ve bunun önünü açmaya çalışıyoruz. Bazı ülkeler devletten devlete satışı tercih ediyorlar."

Bir gazetecinin, müsteşarlığın uzun menzilli füzeye yönelik açıklamasına ilişkin sorusu üzerine Demir, ihale yapıldığında bir sıralama yapıldığını ve birinci gelen ülke ile sözleşme yapmak üzere görüşmelerin devam ettirildiğini belirterek, "İhaleye giren diğer ülkeler arasında sadece birinin elendiği söylendi. Sözleşme görüşmelerinin sürdüğü aşamada masaya konulan tekliflerin hukuki olarak geçerliliğinin korunması amacıyla bu tür bir duyuru yapıyoruz" dedi.

Demir, uzun menzilli hava savunma sisteminde Rusya'nın tekrar sürece dahil olup olmayacağına yönelik soruya şu yanıtı verdi:

"Takvim vermek sadece bize bağlı değil. Konuştuğunuz konularda karşı tarafın yaklaşımı ve verdiği cevaplar önemli. Belli bir aşamaya geldiğiniz yerler var. Bizlerin belli alışkanlıkları var, karşı tarafın belli alışkanlıkları var. Bu çapta bir projeyi ilk defa konuştuğumuz bir ülke. Onunla ilgili mesafe almak biraz zaman alabiliyor. Rusya veya bir başka ülke, bu ihale kapsamındaki duruşumuzu belirledik. Rusya da teklif veren şirketlerden birisiydi ama teklif çok yukarıdaydı, şu anda gündemde olması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

- "ABD'nin hafif silah ithalatında 4. sıradayız"

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş de sektör ihracatının her geçen yıl arttığını, Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik yatırımlarla büyüyen sektörün, üretiminin 3'te 1'ini ihraç eder duruma geldiğini söyledi.

Dünyanın en büyük savunma firmaları listesinde artık ASELSAN ve TUSAŞ'ın olduğunu ifade eden Aliş, ihracatın finansmanı konusunda beklentilerin belli oranda karşılandığını, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Eximbank arasında alıcılara yönelik kredi protokolü imzalandığını şimdi di buna ek olarak Hazine destekli ve ülke spesifik savunma sanayii kredileri konusunda da ilerleme sağlanmasını beklediklerini belirtti.

Suriye ve Irak'a ihracata yönelik soruya Aliş, Türkiye'nin savunma ürünlerinin Birleşmiş Milletler (BM) ihracat tüzük ve yönetmeliklerine göre yapıldığını

Aliş, Türkiye'nin hafif silahlarda ABD'nin ithalatında şu anda 4. sırada olduğunu belirterek, "Demek ki teknolojimiz, fiyatımız iyi ve markalaşmaya başladık" dedi.

Sektör firmaları, 2008'de 600 milyon dolar olan toplam savunma sanayi ihracatını 2013 yılında ise 1,4 milyar dolara yükseltirken, 2014 ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış yakaladı.

KAYNAK: AA