Erdoğan'dan milyar dolarlık talimat

Başbakan ve Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma Bakanlığı'na çok kritik bir talimat verdi.

Erdoğan'dan milyar dolarlık talimat
Erdoğan'dan milyar dolarlık talimat
GİRİŞ 25.08.2014 02:38 GÜNCELLEME 25.08.2014 03:18
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış


Putin'in Batı'dan mal alımını yasaklamasıyla oluşan yıllık 12 milyar dolarlık ihracat fırsatının TIR kotasına takılmasının ardından Başbakan ve Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi.

ERDOĞAN'DAN ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA TALİMAT

Ulaştırma Bakanlığı'na 'sorunu çözün' talimatı veren Erdoğan'ın ilk fırsatta da konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşacağı öğrenildi. Konunun gündeme gelmesiyle hükümetin harekete geçtiğini belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Yaşadığımız sorunla seçilmiş Cumhurbakanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat ilgilenmesi bizi umutlandırdı. Talimatı üzerine Ulaştırma Bakanlığı ve UND olarak uzun bir hafta sonu mesaisi yaptık. Rusya ile hemen temasa geçildiğini öğrendik" dedi.

"Kotalar dolunca yurtdışında TIR arayışı başladı" diyen Şener mevcut krize ilişkin olarak şunları anlattı:

"Örneğin Antalyalı bir domates üreticisi, malını Türkiye'den bir TIR'la gönderemiyor. Bunun için elinde geçiş belgesi bulunan başka ülkelerden TIR arıyor. Mesela, Romanya'da, o da şanslıysa bir TIR buluyor. Bu araç o ülkeden yola çıkarak Antalya'ya geliyor. Antalya'dan da Rusya'ya gidiyor. İhracatçımız Böyle anlamsız ve zor bir durumla karşı karşıya. Ayrıca kazancımızı kendi elimizle başka ülkelere teslim etmiş oluyoruz." 

9 BİNLE SINIRLADILAR  

Türkiye ile Rusya arasındaki TIR krizi, Moskova hükümetinin Türk TIR'larının 42 bine ulaşan geçiş belgesi talebini 9 binle sınırlamasıyla patlak verdi. Başka ülke TIR'larına kota açma hedefiyle uygulanmaya başlandığı belirtilen düzenleme yıllık 6 milyar doları bulan ticareti ve malını göndermek için TIR bulamayan 20 bin ihracatçıyı zora soktu.

Son gelişmeler ise TIR krizini daha da hayati bir noktaya taşıdı. Mevcut TIR açığına Rusya'nın gıdada yılda 12 milyar doları bulan Avrupa Birliği (AB) ithalatına son vereceğini açıklamasının ardından Türkiye'ye yönelen talepler de eklenmeye başladı. Gelinen nokta hem ihracatçıyı hem de lojistik sektörünü ciddi bir açmaza soktu. Kota sorunun Türk ihracatçısını büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, ürünü göndermek için TIR bulamayan ihracatçının farklı çözüm arayışlarına girdiğini belirtti. 

İHRACATTA 12 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını iki hafta önce yasakladı. Rusya'nın açıkladığı ithalat yasağı başta AB olmak üzere, bütün ülkelerin ekonomilerini sarstı. Türk şirketlerine ise yanı başındaki pazarda 12 milyar dolarlık fırsat doğdu.

KOTA KALKARSA İHRACAT 100 MİLYARA ÇIKAR 

Rusya'nın uyguladığı kota sisteminin liberal ekonomi mantığına aykırı olduğunu belirten Şener, "Rusya ile vizelerin kaldırılması nasıl ki turizmi uçurduysa kotanın kalkması da ticareti uçuracak. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 100 milyar doları rahatlıkla bulur" dedi.

YORUMLAR 6
  • Karacaoğlan 9 yıl önce Şikayet Et
    helal reis. bir yanda seçilmiş cumhurbaşkanı diğer yanda geçilmiş ve yenilmiş muhalefet partileri...bir yanda adamın hası,diğer yanda hamam tası..var mı bu konularda reisten ustası?
    Cevapla
  • ömer sail 9 yıl önce Şikayet Et
    helal sana seçilmiş c.başkanı. aslında ihracat ve itahalatımızı yoğun olarak rusya çin vb ülkelerle yapsak ve avrupya sırt çeviriı kendi paralarımızla ticaret yapsak 1 kaç yıla kalmaz ab ve abd emin olun bize diğer ülkelere muhtaç olur bir kaç yıl sıkcaz dişimizi bak nasıl oluyor ticaret görsünler
    Cevapla
  • seyfullah YANIK 9 yıl önce Şikayet Et
    S.YANIK. DEİK neye duruyor.Karşılaştırmalı üstünlükler teorisine göre tarmpa yada takas yolu ile kim neyi ekonomik üretiyor ise o malın o ülkeden alınması.Bu haber 12 milyar dolarlık ihracattan bahsediliyor ve ticaretin kendi koyduğumuz kotaya takılması kadar yanluş olamaz Sayı ERDOĞAN müdahil olması çok harika olmuş.Enflasyon etki si de yapmamalıdır.
    Cevapla
  • Türk Turan birligi 9 yıl önce Şikayet Et
    21yüzyilda karayolu ile ticaret olmaz. 21yüzyilda gemi ile olur bu isler tren ile olur...en uygunu karadeniz´den gemi ile..
    Cevapla
  • Hüseyin YILDIZ 9 yıl önce Şikayet Et
    Yakışır Türkiyeme... Haydi Türkiye parelelcilere,gezicilere ve vatan hainlerine inat,ihracı patlat!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle