Almanlar'ın Türkiye'de dinlediği 3 hat!

Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesinin gerekçelerinden birinin de enerji ve petrol boru hatları olduğunu öne sürüldü.

Almanlar'ın Türkiye'de dinlediği 3 hat!
Almanlar'ın Türkiye'de dinlediği 3 hat!
GİRİŞ 22.08.2014 09:42 GÜNCELLEME 22.08.2014 09:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış


Aslında enerji, bilgi güvenliği açısından giderek önem kazanan bir alan. Uzmanlara göre, Almanya’nın takip etmiş olabileceği projeler arasında Kuzey Irak, TANAP ve Nabucco boru hatları olabilir.

Hürriyet'in haberine göre; Almanya ile Türkiye arasında patlak veren dinleme skandalında, boru hattı gibi enerji projelerinin de Alman istihbaratının dinleme gerekçeleri arasında yer aldığı iddia ediliyor.

Türkiye, dünya petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 75’inin bulunduğu coğrafyada yer alırken, batılı ülkelerin kaynak çeşitlendirme, arz ve güzergâh güvenliği sağlamaları için en önemli ülke olarak görülüyor. Avrupa için bir enerji koridoru niteliğindeki Türkiye’den yeni petrol ve doğalgaz boru hatları geçmesi planlanıyor.

Enerji uzmanlarına göre, hem yabancı sermayeli şirketler için önemli bir pazar konumunda olan Türkiye, hem de sürdürdüğü uluslararası enerji projeleri ile ekonomik istihbarat açısından ilgi çekici bir ülke. Almanya’nın, Türkiye’de hangi enerji projelerini takip etmiş olabileceğini sorduğumuz enerji uzmanları, “Kuzey Irak, Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Nabucco’nun geleceği olabilir” şeklinde konuşuyor. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) da 2009 yılında “Enerji Masası” kurmuştu.

MİT DE TAKİP EDİYOR

Petrol ve doğalgaz, ülke ekonomilerini etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Bu nedenle yalnızca enerji maliyetleri bile başlı başına bir milli güvenlik unsuru kabul ediliyor. Pek çok petrol ve doğalgaz boru hattı projesine dâhil olan Türkiye, son yıllarda İran, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG), Rusya, Azerbaycan gibi taraflarla yürüttüğü enerji projeleriyle uluslararası enerji arenasında daha çok dikkat çekiyor. Bu nedenle enerji güvenliği alanında başta MİT olmak üzere, pek çok kurum çalışmalar yürütüyor.

YORUMLAR 2
  • Abit ŞEKER 9 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat etmek lazım.. Önce aynaya bakmak ben kimim yerim neresi ne yaptım ne yapıyorum diye önce bir muhasebeye çekmek arkasından başkasına horozlanmak gerekir. Aksi takdirde adamı böyle madara ederler. Kendi çöplüğünde istediğin kadar öt ama başkasının çöplüğünde öttürmezler. Almanyanın TR'yi dinlemesi kayıtları basına vermesinin içeriği budur bence de. Yok boruymuş yok hatmış acrtmış curtmuş bunlar sipariş haberler. Kesin Y. bulut böyle deyin demiştir.
    Cevapla
  • orjinal305 9 yıl önce Şikayet Et
    neyin kafasını yaşıyorsunuz. bu her zaman olan şeyler , bilgi beceri ve teknolojisi olan sürekli birilerini dinler !!
    Cevapla