Zam şampiyonluğuna koşuyor

Hasat dönemine giren sarımsağın rekoltesinde kuraklık ve sıcağın etkisiyle düşüş yaşanınca, fiyatında geçen yıla oranla artış yaşandı.

Zam şampiyonluğuna koşuyor
Zam şampiyonluğuna koşuyor
GİRİŞ 21.08.2014 14:15 GÜNCELLEME 21.08.2014 15:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış


Türkiye'nin sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, sarımsağın hasat döneminin başladığını, iklim koşullarının üretimi olumsuz etkilenmesi nedeniyle düşük rekolteyle karşılaşıldığını bildirdi.

Yerli üretimde rekolteyi kuraklığın ve sıcak havanın etkilediğini bildiren İğdirli, Kastamonu'da yerli sarımsağın yanı sıra Çin sarımsağının da üretildiğini hatırlatarak, "Üretici, Çin sarımsağını dikmemeleri yönündeki çağrılarımıza rağmen büyük ölçekte dikim yaptı. Ekim-kasım aylarında dikilen Çin sarımsağı kış mevsimindeki aşırı yağışlar nedeniyle tarlada çürüdü. Mart-nisan aylarında dikilen yerli sarımsak ise Çin sarımsağı yetiştirilmesi nedeniyle az dikilirken, bir de sıcaklar ve kuraklıktan etkilendi, iyi gelişemedi. Bu olumsuzluklar rekoltenin düşmesine neden oldu" dedi.

İğdirli, sarımsak rekoltesindeki düşüşün fiyatlara yansıdığını, üreticinin geçen yıla oranla ürününü 2-3 lira daha yüksek fiyatla sattığını, fiyatların daha da artmasının beklendiğini savundu.

Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik ise üreticide sarımsağın fiyatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış gösterdiğini söyledi. İklim şartlarının etkisiyle rekoltede düşüş yaşandığına dikkati çeken Çelik, üreticinin geçen yıl 6 liradan sattığı iri sarımsağı bu günlerde 9-10 liradan piyasaya sürdüğünü belirtti.

Türkiye sarımsak üretiminin yüzde 25'inin Kastamonu'dan karşılandığını kaydeden Çelik, Taşköprü'de geçen yıl 22 bin ton hasadı yapılan sarımsağın bu yıl ancak 15 bin ton civarında olmasının beklendiğini, diğer önemli üretim merkezi Trakya ve Balıkesir'de de durumun farklı olmadığını dile getirdi.

Çelik, fiyatların hasadın yapıldığı dönemde artmasının iyiye işaret olmadığını savunarak şunları söyledi: "Çin sarımsağı bu yıl hiç olmadı dense yeridir. Yerli ürün de az oldu. Geçtiğimiz yıllarda alımda nazlanan tüccar bu yıl çiftçi hangi fiyatı istese kabul ediyor. Üretici, kaliteli sarımsağı geçen yıl 6 liradan satıyordu, şu anda büyüklüğüne göre 5-7 hatta 10 liradan satıyor. Üretilen sarımsak, bu yıl mart nisan aylarına kadar Türkiye'ye yetmez. Üreticide zaten ürün kalmadı, kalan da satmak istemiyor. Sarımsağın büyük bölümünü tüccarlar tarafından depolara kaldırıldı."

Hal fiyatları yüzde 100 arttı

İstanbul, Ankara ve İzmir sebze meyve hallerinde geçen yılın Ağustos ayında kilogramı 5 liradan satılan kuru sarımsağın, bu yıl ise 10-11 liradan alıcı bulduğu öğrenildi. Hal fiyatlarındaki bu artış sonrası sarımsağın fiyatı, pazar tezgahlarında 14 liraya kadar çıktı.

YORUMLAR 1
  • ayhandemir 9 yıl önce Şikayet Et
    sarımsakda olmasa. kastamonu yu bilen yok neredeyse iyi bir reklam fırsatı doğsa beki
    Cevapla