Zeybekci: İki yıl içinde cari açık hayal olur

Nihat Zeybekci “Türkiye bu şekilde devam ederse bazı nüanslar dışında cari açık hayal haline gelir. Bu da bir iki yıl içinde olur” dedi.

Zeybekci: İki yıl içinde cari açık hayal olur
Zeybekci: İki yıl içinde cari açık hayal olur
GİRİŞ 09.08.2014 08:08 GÜNCELLEME 09.08.2014 08:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin dış ticaretinde sürpriz ülkenin İran olacağını tercihli ticaret anlaşmasıyla 15 milyar dolar olan ticaret hacminin 2015 sonuna kadar 35 milyar dolar seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Zeybekci, şunları söyledi: “Hedef bizim kültür coğrafyamızda şu andaki 150 milyar dolarlık rakamı bu coğrafyada pat diye elde etmek. Bunun da 35 milyar doları İran’la olur. Ayrıca Irak’la olan yeni gelişmeler oranın yeni yapılanması Türkiye’yi mecbur ülke haline getiriyor. Bizim Irak’ta şu anda resmi olarak 12 milyar dolar, gayri resmi olarak 4 milyar dolar daha ihracatımız var. Irak’ta çok kolay şekilde 20-25’li rakamlara bir iki yıl içinde ulaşacağımıza inanıyoruz. Başka projelerimiz de var tabi. Türkiye bu şekilde devam ederse bazı nüanslar dışında cari açık hayal haline gelir. Bu da bir iki yıl içinde olur.”  

Bakan Zeybekci “İhracatta temmuzda bir es yaptık. Ağustosta inşallah bu temmuz esini tamamlarız” diye konuştu.

İhracat Ağustos'ta hızlanır

10 Ağustos’tan sonra Türkiye’nin edilgen ekonomiden etken ekonomiye geçişinin başlayacağını belirterek; enerji, hammadde ve tüketim ağlarına hakim olabileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, daha aktif bir ekonomi politikası izleneceğini belirterek “Türkiye olarak 152 milyar dolarlık ihracat seviyesine geldik. Bildiğimiz ve bugüne kadar geldiğimiz üretim, pazar, pazarlama alışkanlıklarıyla sistemin tamamıyla aynı şekilde devam edersek bizim 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Bundan sonra Türkiye’nin yapması gereken enerji ve hammadde ihtiyacını sürdürülebilir garanti altına alan ve kontrol edebilen, tüketim alışkanlıklarını da belirlediği, tüketim ağlarını kendinin kontrol ettiği edilgen değil etken ekonomiye sahip olması”  dedi.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 2
  • CENGAVER 9 yıl önce Şikayet Et
    EKONOMİ BAKANLIĞI VERDİĞİ BELGELERİN VERGİ/CEZA TAKİBATINI KENDİSİ YAPSIN BİR ZAHMET !. Her önüne gelen firmaya DİİB, YTB vermekle olmuyor bu iş, Sağlam Düzgün firmalara belge verilmeli, sonra Dünyanın Vergi Borcu Takibatı Diğer kurumların başına bela oluyor, Sonra firma nerde kaçtı kapattı gitti, Ekonomi Bakanlığı verdiği Belgelerin Sorumluluk ve Takibatını her yönden kendisi yapmalı artık, Şişirme Hayali Rakamlarla bu Ülke düzlüğe çıkmaz, Gerçekci çözüm üretin,
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Sevincimden yerlere ,yurtlara sığmaz oldum ,Allah Allah Allah Allah, Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye Sen ki Osmanlı Payitahtının veliahtı Recep Tayyip Erdoğan,sın. Bizde varız artık, ORTADOUĞU,yu kan gölüne çeviren ülkeler İNGİLTERE,AVRUPA ve para gücünü elinde bulunduran İSRAİLDİR, YENİ TÜRKİYE ile bağımsızlık zamanı FİLİSTİNE atılan bombalar aslında TÜRKİYE,YE atılıyor, CHP ve MHP,de İNGİLTEREYE taşeronluk yapıyor,, Oslo sızıntısı, 7 Şubat krizi, Gezi olayları, 17 Aralık, 25 Aralık gibi eylemlerin nedeni, Türkiye'nin bölgede büyük oyunculara rağmen oyun kurması ve bunu genişletmesiydi! İran'la olan ticaret, Hindistan'ı da içine alan etkili bölge yaratma çabası ve Rusya'yı da oyuna dahil etme başarısı BARONLARIN yüreğini ağızlarına getirdi! Bölgede geçerli para birimi LİRA olacak ve enerji dağıtımı Türkiye üzerinden yapılacaktı! Bu, Kraliçe ve adamları için felaket demekti! Zaten ABD'deki bankaları da HALKBANK'ı en başından beri sevmiyor ve nefret ediyordu! Daha başka gerekçeler de altalta gelince tıpkı Mısır'da MURSİ'ye yapıldığı gibi Erdoğan'a da operasyon için eller birleştirildi! Dik Dur Eğilme Bu Millet Seninle,
    Cevapla