Zeytin sineğine 3,3 milyon liralık önlem

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, gerek duyulması halinde 800 bin dekar alandaki zeytinlikleri havadan ilaçlamak için bir şirketle anlaştı.

Zeytin sineğine 3,3 milyon liralık önlem
Zeytin sineğine 3,3 milyon liralık önlem
GİRİŞ 08.08.2014 11:39 GÜNCELLEME 08.08.2014 11:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ege ve Marmara bölgeleri sınırları içindeki 800 bin dekar alanda yer alan zeytinlikleri, ihtiyaç duyulması halinde 5 uçakla ilaçlamak için bir şirketle anlaşma sağladı. Zeytin sineği zararlısına karşı yapılması planlanan ilaçlama için 3 milyon 300 bin liralık bütçe ayrıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet kurulduğundan itibaren bölgedeki zeytin ağaçlarının ilaçlanması konusunda gereken desteğin sağlanmadığını öne sürdü.

Yerel seçim öncesi Balıkesir'in 800 bin dekarlık zeytinlik alanlarını ilaçlama sözü verdiklerini dile getiren Uğur, ilk icraatının bu konu üzerinde çalışmak olduğunu ve bütçeden 3 milyon 300 bin lira ayırdıklarını anlattı.

Zeytin sineği zararlısının, ürünün ve yağının kalitesini önemli ölçüde bozduğunu vurgulayan Uğur, fiyatlarının yarı yarıya düşmesi nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu kaydetti.

Bu zararlı yüzünden sadece çiftçinin değil ülke ekonomisinin de ciddi zarara uğradığına dikkati çeken Uğur, şöyle devam etti:

"Malı ihraç edeceksin. Kaliteli malı pahalıya göndereceksin ki döviz girdisini artırsın. Uçakları kiraladık, ilaçlarımızı aldık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şu anda zeytin sineklerini sayıp inceleme yapıyor. Çünkü belirli bir sayıya ulaştıktan sonra ilaçlama yapılabiliyor. Zeytin sineği, topraktan çıkıyor. Yumurtlamaya başlıyor ve birden topraktan çıkıveriyor. Bu tedbirleri alınca sinekler korktu, çıkmıyor. 15 Haziran'dan itibaren çıkarlardı, ağustos ayının ilk haftası bitti halen çıkmadı. Allah yardım ediyor. Böyle giderse 3 milyon 300 bin lirayı başka yere harcayacağız."

- "Sinek çıkmasın, paralar bize kalsın"

Uğur, ilaçlamanın, gerek duyulması halinde 5 uçakla yapılacağı bilgisini verdi.

Bölgede sinek olmamasını temenni ettiklerine değinen Uğur, "Allah'ın yardımıyla ağustosun sonuna kadar sinek çıkmazsa masraf da olmayacak. Her şey hazır, önlemimizi aldık. Uçakçılar, 'Sinek çıksın da para kazanalım', biz de 'Sinek çıkmasın, paralar bize kalsın' diyoruz" ifadesini kullandı.

"Zeytin dostu" olduklarını anlatan Uğur, bazı çevrelerce bununla ilgili yasadaki değişikliklerin üreticileri zor duruma düşüreceğinin ileri sürüldüğünü aktardı. Bu iddianın gerçekleri yansıtmadığını vurgulayan Uğur, şunları kaydetti:

"Ege Bölgesi'ndeki kısımları turizm alanı, Marmara'dakileri de sanayi bölgesi olarak planlamamızda gösterdik. Ülkeye sanayi lazım değil mi, istihdam lazım değil mi? Cari açığın kapanması lazım. Edincik'te bin zeytin ağacı zarar görecek diye 'Biz istemiyoruz' olur mu? Her şeyi istemiyorsunuz siz, ne boğaz köprüsünü ne havaalanını ne de Marmaray'ı istersiniz. Neye karşı olduğunuzu da pek bilmiyorsunuz. AK Parti iktidarı 90 milyon olan zeytin ağacı varlığını 180 milyona çıkardı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • SessizMuhendis 9 yıl önce Şikayet Et
    Sinek cikmasin?. SIKILAN ilaclarin nereye gittigini bilen var mi peki burada??? Bazi kimseler, kimyasallarin yikayinca gittigini zannediyor sanirim? Yazik. Yapilan her ilaclamanin etkisindeki kimyasallar, midemize iniyor bir guzel..Organik savas tek cozum!
    Cevapla