Mazotun litresi 1.1 liraya kadar düştü

Suriye’den gelen kaçak mazotun fiyatı 1.09 liraya kadar inince 10 numara yağ kaçakçıları da fiyatlarda indirime gitti.

Mazotun litresi 1.1 liraya kadar düştü
Mazotun litresi 1.1 liraya kadar düştü
GİRİŞ 01.08.2014 08:55 GÜNCELLEME 01.08.2014 08:55
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış


Suriye’den gelen kaçak mazotun sınır illerinde 1.09 liradan, diğer bölgelerde ise 1.8 liradan satılması üzerine ‘kampanya’ yapan kaçak 10 numara yağ tüccarları fiyatlarda indirime gitti.

Suriye’den gelen kaçak mazot fiyatlarıyla baş edebilmek için fiyat kıran kaçakçılar, en az 3 liradan satılması gereken 10 numara yağın fiyatını 2.2 liraya kadar düşürdü. Sektör temsilcileri bazı yerlerde içeriğinde ne olduğu belli olmayan kalitesiz 10 numara yağın fiyatının 1.8 liraya kadar indiğini ifade etti. Şehir içinde 2.5 liradan satılan bu yağlar kırsal bölgelerde çok daha ucuza satışa sunuluyor.

PAZAR KAYBETMEMEK İÇİN

Geçmişte sadece kaçak mazotun Irak’tan geldiğini dile getiren Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, bu bölgeden gelen kaçak mazotun az miktarda olduğunu, Suriye’nin devreye girmesiyle çok daha fazla kaçak mazot girişinin olduğunu söyledi. Hükümetin 10 numara ile mücadelede bir takım adımlar attığına vurgu yapan Zülfikar, “ÖTV oranlarını arttırarak 10 numara yağ kullanımını azalttılar. Ancak Suriye’den gelen kaçak mazotun fiyatı çok düşük seviyelere gelince 10 numara yağın fiyatları da indirildi. Kaçakçılar pazarlarını kaybetmemek için böyle bir yol seçti” dedi.

İÇERİĞİNİ BİLMİYORUZ

İsmini dahi bilmedikleri madeni yağların Türkiye’ye kaçak yollarla sokulduğunun altını çizen Zülfikar, “Bunlar yanıcı ve parlayıcı maddeler. Tüketiciler deposuna resmen bomba döküyor” dedi. Kamyon ve otobüslerin depolarına trafo yağının da girdiğini söyleyen Zülfikar, “Trafo yağı da son dönemlerde kullanılmaya başlandı. Birçok yağ cinsi var ve bir takım kimyasallarla içerikleri değiştiriliyor. Trafo yağı, inceltici bazı kimyasallarla yakıta dönüştürülüyor. 40 dereceye ulaşan sıcak havalarda da araçlar patlamaya hazır bombaya dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Bombalar şehiriçine kadar girdi

BU tip yakıtların sadece otobüslerde kullanılmadığını belirten Zülfikar, “Halk otobüslerinde, minibüslerde hatta dizel olan binek araçlarda bile kullananlar var. Geçmişte bazı halk otobüsleri sıfır ÖTV ile getirilen denizcilkte kullanılan yakıtları kullanıyordu. Bu durum engellendi. Şimdi bu kapı kapanınca 10 numara yağ ile depolarını dolduruyorlar. Minibüslerde bu tip yağları kullanıyor. Bombalar şehiriçine kadar girdi” dedi. 

Kullanan da cezalandırılmalı

10 numara yağın engellenmesi için satıcıya ceza kesilmesinin yeterli olmadığını söyleyen Zülfikar, “Yargıtay bu konuda tüketi- ciye de ceza kesile- bileceğine karar verdi.  Ceza da 1500 TL” diye konuştu.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 4
  • mubinkoçal 9 yıl önce Şikayet Et
    yakıt. yakıtta fiyat duzenlenmesı lazım ,ekonomiye etkisi olan tıcari amaçlı,tarım da kullanımından vergiyi kaldıracaksın bunun yanında zevk için kullanalardan hususi araçlardan vergiyi yukselteceksın ,örneğin yakıtı vergisiz vereceksın ama her hususi aracın beyninde bir cip kuyacaksın muayene istasyonları her aracın yılda yaptığı km yi sistemden çıkaracak yıllık belirli km den sonra her km başı vergi uygulayacaksın boylece zaruri olarak aracıyla trafiğe çıkan vergisiz zevk için tek kişiyle dolaşan vergili yakıt kullanmış olur
    Cevapla
  • şenol c 9 yıl önce Şikayet Et
    devlet yüksek vergilerden vazgeçmeli. devlet artık kendisine yeni vergi alanları bulmalı özellikle zenginlere olan vergileri artırmalı yeter artık vatandaşın tepesine bindiği bu devletin benzinin en fazla 3 liradan satılması gerekli mazon la benzin arasındaki fiyat farkı ucurumken aradaki fark 60 70 krş a geldi bu böyle olduğu sürece devlet daima kaybeden olacaktır çünkü sınır illerinde yada sınıra yakın illerde hiçkimse petrol istrasyonlarından akaryakıt almıyor neden alsın ? ben olsam bende ucuz akaryakıt alırım
    Cevapla
  • sami tümer 9 yıl önce Şikayet Et
    öyle değil. kusura bakmayında devlet mazotu 1tl yede düşüremez petrol ülkesi değiliz birkere, arada 50 kuruş fark olsa biz yine kaçak mazot kullanırız
    Cevapla
  • Ersin Candan 9 yıl önce Şikayet Et
    Elbette Yanlış. Fakat belkide insanları bu yola teşvik eden yine devlet.. Ben ilk LPG ye geçilen zamanları hatırlıyorum da özellikle taksiciler binek oto kullananlar nerdeyse bedava geziyorlardı. Devlet baktı gideri var vurdukça vurdu vergiyi üzerine. Şimdi bombayı ne kadar o otobüsler minibüsler şehrin içine soktuysa yine aynı nedenden dolayı (PARA) devlette ortaktır bu işe. Devlette parasını düşünüyor otobüsçü minibüsçüde. Sonuçta olan masum halka oluyor. (BENCE)
    Cevapla