Güneydoğu'da OSB sayısı artıyor

Bölgede 16 olan OSB sayısı hayata geçirilen teşvik yasalarıyla 26'ya yükseldi

Güneydoğu'da OSB sayısı artıyor
Güneydoğu'da OSB sayısı artıyor
GİRİŞ 30.07.2014 11:49 GÜNCELLEME 30.07.2014 11:49


GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, Güneydoğu'daki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısının 16'dan 26'ya çıkacağını söyledi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin kalkınmasında ve ekonomik gelişmesinde öncü rol üstlenen OSB'lerin sayısı, teşvik yasalarının uygulanmasıyla artmaya başladı. Yasanın en fazla avantajı sunduğu 6. bölge illerinin bulunduğu Güneydoğu'da yeni kurulan OSB'ler istihdam ve üretime katkı sunuyor.

Özellikle sanayinin az geliştiği kentlerin bulunduğu bölgede yaygınlaştırılan OSB'lerde fıstık, pamuk, mercimek ve buğday gibi tarım ürünlerinin işlendiği işletmelere daha fazla ağırlık veriliyor.

Halen 16 OSB'nin bulunduğu Güneydoğu'da Teşvik Yasası'nın da katkısıyla 10 OSB'nin daha kurulumu için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Bölgenin ekonomideki lokomotifi Gaziantep'in yanı sıra Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır'da yeni yatırımlar artık OSB'lerde hayata geçecek.

-15 milyarlık teşvik

Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede sulama enerji ve sosyal çalışmalarının yanı sıra sanayinin gelişimine yönelik projelerin yürütüldüğünü söyledi.

Bölgede 16 olan OSB sayısının kısa sürede 26'ya çıkacağını bildiren Karahocagil, bunların bir kısmında fabrikaların kurulmaya başlandığını hatırlattı.

Bölge illerinde yeni OSB'lere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Karahocagil, şöyle konuştu:

"Bölgede yaklaşık 15 milyarlık teşvik belgesi dağıtıldı. Bunun sonucunda özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Batman'da yeni OSB ihtiyacı doğdu. Şimdi buralarda yoğun şekilde çalışılıyor. Şanlıurfa'nın 2. OSB'si doldu, 3'ncüsü için çalışma başlatıldı. Gaziantep'te 6. OSB kuruluyor. Diyarbakır ve Mardin'de 2. OSB'ler için çalışılıyor. Batman ve Adıyaman'da OSB'lerin geliştirilmesine çalışılıyor. Böylece GAP'ın oluşturduğu üretim gücü sanayide de kendini gösteriyor."

Karahocagil, OSB'lere paralel küçük sanayi sitelerinin sayısının da arttığına işaret etti.

GAP'ın gelecek dönemde bölgenin sanayi altyapısına daha fazla destek sunacağını dile getiren Karahocagil, "Güneydoğu'ya gelen her yatırımcı için parsel verilebilecek alanlar oluşturulacak" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA