Türkiye'ye havadan para yağdı!

Türkiye semalarında her gün ekstra 30 bin Euro uçuyor

Türkiye'ye havadan para yağdı!
Türkiye'ye havadan para yağdı!
GİRİŞ 30.07.2014 08:58 GÜNCELLEME 30.07.2014 08:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ukrayna sınırlarında düşürülen Malezya uçağı ve İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle güvenli uçuş trafiği Türkiye üzerine kayarken, havada trafik yüzde 30 arttı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye hava sahasını kullanan günlük transit uçak trafiğinin 850’den 1.100’e çıktığını söyledi. Bakan Elvan’ın açıkladığı rakamlardan hareket edildiğinde, havadaki trafik, Türkiye’nin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan (Eurocontrol) alacağı parayı da artırdı.

Eurocontrol’ün belirlediği fiyatlara göre Türkiye hava sahasını kullanan her uçak yaklaşık bir bedel ödüyor. Bu rakam uçağın ağırlığı ve Türkiye hava sahasını ne kadar kullandığına göre değişse de ortalama 120 Euro’dan hareket edildiğinde daha önce Türkiye hava sahasının kullanılması için Eurocontrol’den alınması gereken 102 bin Euro iken, artan trafik ile 132 bin Euro’ya çıkmış durumda. Yani günlük ortalama 30 bin Euro’luk bir fark oluşmuş durumda.

1300 ÇALIŞANA DAĞITILIYOR

Ödenen bu bedeller Eurocontrol’ün Brüksel’deki havuzunda toplanıyor. Bu paraların önemli bir kısmı, havacılık kurumlarında çalışan personele “havacılık tazminatı” olarak ödeniyor. DHMİ seyrüsefer personeli de, bu hizmeti verdiği için tazminattan yararlanıyor. DHMİ üst düzey yöneticileri bu alanda 1.300 personelin olduğunu belirterek “Bazılarının maaşı genel müdürünkinden yüksek” diyor.

Uçak başına ödeme 120-200 Euro’yu buluyor Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı yani Eurocontrol’e Türkiye 1989 yılında katıldı. Bu çerçevede Türkiye de dahil 40 ülkenin hava sahasını kullanan uçak şirketleri o sırada aldıkları hizmet karşılığında bir para ödüyor. Ücretlendirmede ise uçağın ağırlık katsayısı, mesafe katsayısı ve Eurocontrol tarafından her ülke için açıklanan birim fiyatı baz alınıyor. Bu rakam uçağın ağırlığı ve hava sahasını kullandığı dakikalara göre değişse de ortalama 120-200 Euro almak mümkün.

KÜRESEL GÜVEN TELKİN ETTİĞİMİZİ GÖSTERİYOR

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “İlk 6 aylık dönemde gerçekleşen trafik sayısı ise 147 bin 620 oldu. Artan hava trafiğine rağmen uçakların sevk ve kontrollerini yapacak altyapı ve tecrübeye sahibiz. Yaşanan gelişmeler Türkiye hava sahasının, artan uçak trafiğine rağmen küresel ölçekte güven telkin ettiğinin göstergesi” dedi.

Havada tur atmanın maliyeti daha yüksek Bütün uçakların kendileri dahil Türkiye hava sahasını kullandıkları için bir bedel ödediğini dile getiren Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “Hava trafiğinin yön değştirmesi size ne kadara mal oldu?” sorumuza “O maliyet çok yüksek değil. İstanbul semalarında trafik nedeniyle yere inememenin yani havada tur atmanın maliyeti daha yüksek” dedi.

YORUMLAR 4
  • halil soba 9 yıl önce Şikayet Et
    BU PARANIN HAVA KONTROL TAZMİNATI ADI ALTINDA DAĞITILMASI SAÇMALIK.HER TEKNİK PERSONEL KURUMUNUN ALDIĞI PARALARI PAYLAŞSIN O ZAMAN.. Türkiyenin hava sahasını kullana uçaklardan alınan parada 76 milyonun hakkı var.gökyüzü türkiyenin,kullanılan araç gereç türkiyenin bu hizmette çalışan personel ise zaten yüksek ücretle çalışıyor,bu paranın dağıtılması kadar saçmalık olamaz.bu hizmeti özelliştirelim kim kime ne kadar para verecekse versin.devletin ve ülkenin kurumun imkanlarından elde edilen para 76 milyonundur bu böyle biline.
    Cevapla
  • fatih butoprak 9 yıl önce Şikayet Et
    Eurocontrol. sayın mehmet akif anlaşılıyorki benim yorumumu okuduktan sonra birşeyler yazmaya çalışırken haddinizi aşmışsınız. niteliksiz diye bahsettiğiniz memur kadrosundakiler hava trafik kontrolörleriyle aynı eğitim düzeyine sahip ve aynı hizmet sınıfında bulunmaktadır(GİH).tazminat sadece kule nin hakkı olduğu kadar diğer birimlerinde hakkıdır tazminatlardan kule maksimum düzeyde faydalanmaktadır %550-600 oranında sorun kulenin aım ın maksimum alması değil sorun diğer birimlerin dışlanmasıdır.Garaj,Elektrik,Arff,Apron,Sağlık vs sizlerde bilirsiniz bunların varolması trafiğin olmasının asli şartlarından biridir olmamaları halinde hava trafiğinden söz etmek mümkün değildir. tazminatlardan havalimanlarında çalışan yaklaşık 8000 personel maksimum düzeyde faydalanmalıdır tüm DHMİ personelinin hakkıdır. çünkü bu insanlar tcdd nin maliyenin sgk nın personeli değildir havacılığın birer parçasıdırlar kule nin olduğu gibi.
    Cevapla
  • mehmet akif akkaya 9 yıl önce Şikayet Et
    Eurocontrol. DHMI bu havacilik tazminatini adaletsiz dagitmaktadir. Seyrüsefer hizmetleriyle hicbir alakasi olmayan, niteliksiz, devletin diger kurumlarinda calisan memurlardan hicbir farki olmayan düz memurlara ve güvenlik memurlarina bu paradan vermektedir. Halbuki bu parayi esas hak eden, dünyanin en riskli islerinden birini yapan hava trafik kontrolörleridir. Devlet bu insanlarin hakkini yemektedir. Allah adaletsizlerden muhakkak hesap sorar.
    Cevapla
  • fatih butoprak 9 yıl önce Şikayet Et
    Eurocontrol. Eurocontrol bu paraları nerden alıp dağıtıyor sanki bedavadan geliyor.onlarda havacılık şirketlerinden alıyor(thy,pegasus vs) tersinden bakarsak Türk şirketleride başka ülkenin hava sahasını kullanınca havadan para gidiyor diye düşünmemiz gerekir. eurocontrol hayır vakıfı mı ki havadan para geliyor diye anlatılıyor. eurocontrol paralarının DHMİ personeline verilme oranları da çok ilginçtir.Allah adaletsiz hüküm verenlerden hesabını sorar inşallah.
    Cevapla