Bakan Yazıcı: Vatandaş alacağını tahsil etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı," Hal hakemlerinini yapısını değiştirip vatandaşı memnun ettik." dedi.

Bakan Yazıcı: Vatandaş alacağını tahsil etti
Bakan Yazıcı: Vatandaş alacağını tahsil etti
GİRİŞ 26.07.2014 12:25 GÜNCELLEME 26.07.2014 12:25

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, üreticilerin hal hakem heyetlerine başvurarak ödenmeyen alacaklarının tahsilini kısa sürede sağladığını belirtti.

Yazıcı, yazılı açıklamasında, daha önce toptancı haller bünyesinde faaliyet gösteren hal hakem heyetlerinin, sorunların çözümünde etkin olamadığını, 5957 Sayılı Hal Kanunu ile hal hakem heyetlerinin yapısını ve işleyişini yeniden düzenlediklerini kaydetti.

Yeni düzenleme ile 81 il merkezinde faaliyet gösteren ticaret il müdürlükleri bünyesinde hal hakem heyetleri oluşturulduğunu anımsatan Yazıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Belli bir parasal sınırın altındaki uyuşmazlıklarda heyete başvurulması zorunlu hale getirildi. Bu parasal sınır, yayımladığımız bir tebliğ ile 2014 yılı için 56 bin 18 lira olarak tespit edildi. Artık, üreticilerimiz ve meslek mensuplarımız değeri söz konusu meblağın altında olan uyuşmazlıkları mahkemelere gitmeden doğrudan hal hakem heyetinde çözüme kavuşturabilecek. Bu meblağın üstündeki uyuşmazlıklar için heyete yapılan başvurular için alınan kararlar da mahkemelerde delil olarak kullanılabilecek. Böylece, uyuşmazlıklar hızlı, kolay ve düşük maliyetle çözülecek. Üreticilerimiz hal hakem heyetlerine başvurarak ödenmeyen alacaklarının tahsilini kısa sürede sağladı."

ÜRETİCİ KISA SÜREDE ALACAĞINI TAHSİL EDEBİLİYOR

Bakan Yazıcı, hal hakem heyetlerinde 2013 yılında 842 uyuşmazlığın karara bağlandığını ifade ederek, "Hal hakem heyetleri üreticilerle meslek mensupları arasında ya da meslek mensuplarının kendi aralarında ortaya çıkan uyuşmazlıkları görüşerek karara bağlıyor. Örneğin sattığı sebze ve meyvelere ilişkin alacağı kendisine ödenmeyen bir üreticimiz, bunun için artık doğrudan hal hakem heyetine başvurabiliyor. Böylece, üreticimiz daha fazla mağdur olmadan alacağının tahsilini kısa süre içinde sağlayabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.