Irak'a ihracat İran üzeriden gerçekleşecek

Türkiye ve İran arasında 'Ortak Gümrük Komitesi' kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

Irak'a ihracat İran üzeriden gerçekleşecek
Irak'a ihracat İran üzeriden gerçekleşecek
GİRİŞ 25.07.2014 11:59 GÜNCELLEME 25.07.2014 11:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Altunyaldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığındaki toplantıda, anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, her iki ülke gümrük idaresi olarak gerek yerel düzeyde gerek merkezi idareler arası düzenli işbirliğinin bugün bu toplantıda alınan kararlarla kendini ortaya koyduğunu söyledi. Özellikle iki ülke arasındaki en işlek ve en yoğun ticaretin yapıldığı Gürbulak kara hudut kapısına ilişkin alınan kararların her iki ülke gümrük idaresi için oldukça sevindirici olduğunu düşündüğünü dile getiren Altunyaldız, "Önümüzdeki Ramazan Bayramı ardından Bakanlık olarak Gürbulak Kara Hudut Kapımızda yapacağımız inşaat faaliyetleriyle hudut kapımızdaki mevcut kapasiteyi iki katına çıkarmak üzere şekilde peron sayısını iki katına yükseltiyoruz. Özellikle ticari araç geçişlerinin kapasitesinin iki kat artacağını değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Esendere-Sero Kapısı ile ilgili 24 saat esasına göre çalışılacağını ifade den Altunyaldız, İran ile olan ilişkileri kurumsal temele indirgemek ve bu temel üzerinde yürütmek adına İran ve Türkiye arasında Ortak Gümrük Komitesi oluşturma kararı aldıklarını anlattı. Altunyaldız, "Irak'ta yaşanan gelişmeler çerçevesinde Habur Gümrük Kapısından yoğun trafik akışıyla özellikle Irak'ın Güneyi ve Orta bölgelerine ticaret eşyalarının ulaştırılmasıyla ilgili dostum Karbasyan ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda İran üzerinden iki hat güzergahıyla Irak'a ulaşma konusunda görüş birliğine vardık. Bu şekilde Gürbulak ve Esendere kapılarımızdan çıkış yapan araçlarımız herhangi bir aktarma işlemine gerek duymadan İran - Irak hududundaki Mehran kapısından Irak'ın orta kesimine ve Bağdat istikametine ayrıca daha güneyde Hürremşehir yoluyla Irak'ın güneyine ve Basra istikametine geçebilecekler" dedi.

"Ortak Hudut Komitelerinin kurulması için mutabakat sağlandı"

Karbasyan ise toplantıda, Irak'ta cereyan eden gelişmelerden dolayı Türkiye'nin ihracat ürünlerinin İran toprakları üzerinden Irak'a götürülmesi konusunun Türkiye Gümrükler İdaresi Başkanıyla ayrıntılı konuşulduğunu anlattı. Çeşitli düzeylerde iş dağılımının gerçekleştiğini ifade eden Karbasyan, Ortak Hudut Komitelerinin kurulması için mutabakat sağlandığını bildirdi. Ortak Gümrük kapılarının da gündeme geldiğini belirten Karbasyan, "Ortak yapılan gümrük işlemleri de işbirliği çerçevesinde daha kolay yapılacak. İki ülkenin güvenilir tüccarlarının, iş adamlarının nasıl daha kolay faaliyetlerini sürdürebilecekleri konusu değerlendirildi" diye konuştu.

Gürbulak-Bazargan Gümrük Kapısının iki ülke arasındaki geçişlerin en önemli ve esas kapısı olduğunu anlatan Karbasyan, "Bununla ilgili iyi gelişmeler söz konusudur ki yakın zamanda bunların neticesini göreceğiz" dedi. Esendere-Sero Gümrük Kapısında 24 saatlik faaliyete geçişin söz konusu olduğunu dile getiren Karbasyan, "Bizim Irak ile güvenli kapılarımız mevcuttur. Bu kapılardan en önemlisi de Mehran, Shalamcha ve Celsade'de mevcuttur. Türkiye'nin kamyon ve tırları da İran toprakları ve bu hudut kapıları yoluyla güvenilir şekilde Irak ile ticaretlerini gerçekleştirebilirler" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • kenan temizel 9 yıl önce Şikayet Et
    van kapıköy. bakıyorum van kapıköy sınır kapısı yine görmezden gelinmiş bravo valla depremde ekonomisi tamamen çökmüş bir ile çok güzel yardımcı oluyorsunuz.
    Cevapla