Zeybekçi'den İzmir: Manisa'yı kıskanmayın

Ekonomi Bakanı Zeybekci, teşvik sistemi nedeniyle İzmir'in Manisa'nın gerisinde kalmasından yakınan iş dünyasına, "Manisa'yla yarışmayın.

Zeybekçi'den İzmir: Manisa'yı kıskanmayın
Zeybekçi'den İzmir: Manisa'yı kıskanmayın
GİRİŞ 24.07.2014 21:53 GÜNCELLEME 24.07.2014 22:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. Swiss Otel'de düzenlenen zirvede İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz'ün yaptığı toplantıya işadamları, sanayiciler, ihracatçılar katıldı. İzmir iş dünyası, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye, teşvik sistemi nedeniyle kentteki gidişatın iyi olmadığı ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiği anlattı. Toplantıda bölgesel teşvik yerine, ilçelere ve sektörlere göre teşvik talebinde bulunan iş dünyası 'Serbest kent' önerisinde de bulundu. Bakan Zeybekci ise her yerin sanayi bölgesi olmak zorunda olmadığını söyleyerek, "Manisa'yla yarışmayın. Yaptığımız teşvik sistemi doğru ama İzmir'e nokta atışı teşviklerle terzi tipi ceket dikmeye de hazırız" dedi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir için özel konfeksiyon gibi özel ve nokta atışı çalışmalar yapmaya hazır olduklarını anlattı. Eleştirilen teşvik sistemine de sahip çıkan Bakan Zeybekci, "Yaptığımız teşvik sistemi doğru ama İzmir'e nokta atışı teşviklerle, terzi tipi ceket dikmeye de hazırız. Bunu EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'a da ilettik. Ama İzmir'i de körfeze sıkıştırmadan Manisa, Aydın, Uşak ve Denizli'yle birlikte büyütmek zorundayız. Manisa'yı Aydın'ı, Denizli'yi, Muğla'yı, Uşak'ı içine almadan, pastayı büyütmeden belirlenen hedeflere ulaşamayız. Bütün bunları da birlikte yapacağız" dedi. 

Bakan Zeybekci, İzmir'in serbest bölgeler şehri olmasının da düşülebileceğini aktararak, "Halen bu alandaki dünya örneklerini inceliyoruz. Serbest bölgeleri genişleteceğiz. ESBAŞ örneği gibi oturup İzmir'i yeniden parlatalım. Limanlarıyla birlikte içinde diğer illeri de kapsayacak şekilde sağlık serbest bölgeleri yapalım. Öyle bir serbest bölge kuralım ki, gelişmiş ülkelerin emeklilerini ağırlayıp onlara yaşlı bakım ve sağlık hizmetleri verelim" diye konuştu. 

İZMİR'E HAKSIZLIK YAPMAYIN

İzmir'de zengin bir malzeme olduğunun altını çizen Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Manisa şöyle oldu, İzmir böyle oldu demek bu kente haksızlıktır. İzmir'de tek başına değil; Manisa'yla, Denizli'yle, Uşak'la birlikte düşünülmeli. Böyle düşündüğünüzde de buranın başkenti İzmir olur. Çünkü artık kümelenmeler önemli. Her yerde liman olsun düşüncesi bugün karlı değil. Dünyanın en zengin enerji kaynaklarının çıkış ve giriş kapısı Ege'dir. Onun için bölgeyle ilgili çok geniş düşünmememiz gerek." 

MANİSA'YA ENGEL OLAMAZSINIZ

Bakan Nihat Zeybekçi, "Manisa'da sanayi varsa, İzmir'de de sanayi olsun demek yanlış. Buradaki yatırım Manisa'ya gidiyorsa ona da engel olamazsınız. Doğu'daki bölgelerimiz 6'ncı bölge kapsamında ama oraya giden var mı? Bazı şeyler düzeltilebilir ama mevcut teşvik sisteminin mantığı doğrudur. Benim önerim İzmir Körfezi'ni 1'inci derece doğal sit ilan edelim ve burayı 5'inci bölge turizm teşviklerinden yararlandıralım" dedi.

İZMİR, AKIL TERİ YATIRIMLARA YÖNELMELİ 

Ak Parti'nin yatırımlardan sorumlu Genel Başkan Danışmanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yatırım için çözüm sürecine dikkat çekerek, yatırımcının riskli yere gitmediğini ifade etti. Yıldırım, İzmir'in akıl teri yatırımlara yönelmesi gerektiğini, lojistikte gelişebileceğini belirterek, "Yatırımcının önünü açmak yerine gereken her türlü eziyeti gösteriyoruz. Yerel yönetim genel yönetim değil, genel bir aksaklığımız var. Bunun bilinmesi lazım. Zaman ekonomisi bürokraside yok. Memur için zaman 65 yaş, siyasetçi için dört yıl. Bu iki zaman birbirine uymadığı için işler yapılamıyor. Bizim siyasetçiler olarak görevimiz çözüm üretmektir. Süreçleri anlatmak değil. Zaman ekonomisinin paradan daha önemli olduğu gerçeğini görüp hızlı hareket etmek lazım" dedi. 

"İZMİR - MANİSA ARASINDA ASİMETRİK TEŞVİK VAR"

Teşvik sisteminde Manisa'nın 3. bölge İzmir'in 1. bölgede yer alıyor olmasının İzmir'in aleyhine işlediği gerçeğini onaylayan Başbakan Yardımcısı ve Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Sabuncubeli Tüneli ile 2 şehir birleşmiş olacak. Türkiye'de birbirine bu kadar yakın hiçbir şehir yok. Bu gerçeği göz ardı etmeyin. 10 binden fazla nüfus Manisa'ya her gün çalışmak için gidip geliyor. İki şehir arasında asimetrik teşvik olması İzmir'in aleyhine gelişiyor. Bunu görmek lazım" dedi. 

YATIRIMCIYA HALI SERİN 

İzmit Körfez geçişi ile İzmir- İstanbul arasının 3.5 saate düşmesi, yüksek hızlı tren ile İzmir'in Anadolu'ya bağlandığını ve havayolu ile artık yatırımcının önünün açıldığını vurgulayan Yıldırım, "İzmir'in hak ettiği yatırımları alabilmesi için altyapı yatırımları hakkında görevlerimizi yaptık. Artık yatırımcı gelmesini beklemeyin. Gelip yatırımcıları kendiniz arayıp ikna edin. Gerekirse halı bile serin" dedi.

LOJİSTİK, BİLİŞİM VE ALTERNATİF ENERJİ VURGUSU

İzmir'in ticareti Türkiye'ye öğrettiğini ancak geride kaldığını belirten Yıldırım, kentin gelişme sürecinde yeni alanların olması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, kentin turizm, lojistik, bilişim ve alternatif enerjilere odaklanması vurgusu yaptı. İzmir'de kamuda enerjinin yatırımcının önünün açmak yerine eziyet edilmek üzere kullanıldığı öz eleştirisini getiren Yıldırım, zaman ekonomisine geçilmedikçe fırsatların kaçacağı vurgusunu yaptı.

"TEŞVİK DEĞİL KAPILAR AÇILSIN YETER"

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yıldırım'ın ardından çıktığı kürsüde konuşmasına "Yıldırım'a katılıyorum. Demek ki bazı şeyleri fark etmek için bazı makamları bırakmak gerekiyormuş. Yeni iktidara gelen bir partinin milletvekili gibi konuştu" diyerek başladı. 

Çıray, İzmir'in yüzde 15.4 işsizlik oranı ile Türkiye rekoru kırdığını belirterek, Ankara'daki kapıların İzmir için açılmasını istedi. Çıray, şöyle konuştu: "Biz İzmirliler, teşvik, destek beklemeyiz. Biz önümüzün açılmasını bekleriz. Bizim iktidardan isteğimiz Ankara'da kapılar bize açılsın. İşlerin hızlandırılmasını bir an önce yapılmasını istiyoruz. Sekiz yıldır şokla yatıp kalkıyoruz. Yarın sabah kapı çalındığında sütçü mü polis mi gelecek diye endişe duyulan adeta darbe dönemlerinden geçiyoruz. Çözüm sürecinden söz ediliyor, ama dün iki şehit cenazesi oldu. Siyasi istikrarın olmadığı yere yabancı yatırımcı gelmez. Türkiye'de hukukun üstünlüğünden kimse söz edemez. Başbakan 'Obama'yı aradım telefonuma çıkmıyor' diyor. Bunu siyaset olsun diye değil ekonomiye etkisi olduğu için söylüyorum." 

ODA VE BORSA BAŞKANLARI SORUNLARI ANLATTI 

Her dört firmadan birinin zarar ettiği bir ortamda 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yeni bir teşvik sistemi istediklerini söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu sistemin ihracat, ithalat, organize sanayi bölgeleri ve yatırım anlamında yeniden düzenlenmesi önerisini getirdi. Teşvikler ile yatırımların artmasını ve OSB'lerde yatırımların yapılması gerekliliğine işaret eden Yorgancılar, şunları kaydetti; "Sınır illerde yaratılan haksız rekabetin önlenmesi için OSB'ler dolana kadar komşu ilin teşvik oranlarından faydalanılmalıdır. TOKİ'nin müşteri portföyüne OSB'leri alması. İzmir serbest şehire dönüştürülmesi. ESBAŞ'ın başarısı dikkate alınarak İzmir'in pilot il seçilerek Aliağa Bölgesi'nin Özel Ekonomi Bölgesi'ne dönüştürülmesi sağlanmalıdır" dedi. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Recep GÜLER 9 yıl önce Şikayet Et
    2014 haziran''Hurda teşvik yasası,,. Ne zaman çıkacak???Otomobiller için-ekonomimiz için çağ atlatacak bu yasa,torba yasada varmı???
    Cevapla