Mersin enerjisini güneşten sağlıyor

Mersin Türkiye'nin en çok güneş alan illerinden biri. Bunu bilen vatandaşlar bu işi enerjiye çevirmiş durumda.

Mersin enerjisini güneşten sağlıyor
Mersin enerjisini güneşten sağlıyor
GİRİŞ 24.07.2014 08:22 GÜNCELLEME 24.07.2014 08:25
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu Nükleer Santral’in kurulması planlanan ve yılın 300 günü güneş gören Mersin’de konutların üzerine yerleştirilen ve sıcak su temini sağlayan güneş enerjisi sistemleri, elektrik kullanımını düşürüyor. Mersin Türkiye'nin en çok güneş alan illerinden biri. Dünyada güneş enerjisinden en çok faydalanılan bölge ise Ekvator bölgesi olarak biliniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 Eylül ayında yaptığı verilere göre 566 bin 139 konutun bulunduğu kentte, 900 TL ile 1700 TL arasında fiyatlara taktırılan sistemleri kullanan konutlar, günde yaklaşık 13.2 kilowatt tasarruf sağlıyor. Türkiye’nin güneş haritasına göre Akdeniz’den başlayan ve İç Anadolu’ya kadar uzanan bir bölgede güneşin verimliliğinin yüksek olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Akdeniz’de yılın 300 gününün güneş ile geçirildiğini söyledi.

150 LİTRE SICAK SU KAPASİTESİ

Su ısıtma temini için kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin enerji tasarrufuna ciddi katkı sağladığını belirten Atar, "Kentimize baktığımızda her binanın üzerinde, çok miktarda su ısıtma sistemlerini görebilirsiniz. Bunların çalışma sistemi sadece güneşe dayalı sıcak su elde etmekte kullanılıyor. Su ısıtan güneş enerjisi sistemlerinin yaklaşık 150 litre sıcak su haznesine sahip. 2 saatlik bir zaman içerisinde suyun sıcaklığını yaklaşık olarak 80 santigrat dereceye ulaştığını düşünürsek, bu geçen zamanda 4 bin 400 watt kazanımımız olacak. Yani biz güneş ile yapılan aynı işi elektrik enerjisi ile yapacak olsak 4 bin 400 watt enerji harcayacaktık. Günde 3 depo kullanıldığında bu rakam 13.2 kilowatt yapar. Bunu satın alınan enerjinin kilowatt saati ile çarptığımızda 5 TL gibi ücrete denk gelmekte. Bunu lokal bazlı ve kent bazlı düşündüğünüzde rakam yüksek. Kentimizde ne kadar çok konut olduğunu düşünün ve konutlarda hemen hemen güneş enerjisi sistemi kullanmayan kalmadı. Bunların hepsini değerlendirdiğimizde güçlü bir enerji tasarrufu yapmış oluyoruz. Kent için bu bir kazanımdır" dedi.

AKKUYU’DAN ELDE EDİLECEK ENERJİNİN KENTE YARARI YOK

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda güneşi ön plana çıkarmamanın büyük sıkıntı yarattığını belirten Atar, Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilecek enerjinin kente fayda sağlamayacağını savundu. Akkuyu’da nükleer santralinin yapılması durumunda 4 bin 800 megawatlık bir santral olacağını kaydeden Atar şunları söyledi: "Aslında her ne kadar bu nükleer santral enerji santrali gibi tanımlansa da, aslında nükleer santraller, enerji santralleri değil yan ürün olarak elektrik enerjisi üretmekte kullanılan sistemlerdir. Nükleer santraller aslında uranyum zenginleştirmede kullanılan sistemlerdir. Uranyum zenginleştirme işlemi sırasında açığa çıkan soğutma suyunu ısıtılması ile tribüne göndererek yan ürün olarak enerji elde edilir. Akkuyu’daki 4 bin 800 megawatlık enerjiyi, ki bize bunun 2 bin 400 megawatını verecekler. Diğer kısmı kendi içerisinde kullanılacak.

Kent olarak baktığımızda 2 bin 400 megawatlık enerji için bu kadar riski göze almaya gerek var mı? Kendi topraklarımızı, başka ülkelerin deney alanı olarak kullanmamıza gerek var mı? Kayıp kaçak oranlarını düşündüğünüzde, maalesef ülkemizde yüzde 15-16 civarlarında, Avrupa’da yüzde 6 civarlarında. Sadece kayıp kaçaklarımızı yüzde 15’ten yüzde 6’ya düşürmek için mevcut şebekeleri ıslah çalışmaları yapılsa, fotovoltaik pillerden lokal bazlı üretimler yapılsa kayıp kaçaklar zaten azalacaktır. O zaman nükleer santrali serüvenine girmemize gerek kalmayacak. Biz mevcut enerjimizi verimli kullansak zaten ülke olarak enerji konusunda bir sıkıntımız olmayacak. Dışa bağımlılığımızın da azaltılması gerek. Dışa bağımlılığımızı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynakları ön plana çıkarılmalı, güneşi, suyu, rüzgarı ekolojik dengeyi bozmadan kullanmalı ve Akkuyu Nükleer Santrali yapımından vazgeçilmelidir."

YORUMLAR 10
  • HalitBinVelit 9 yıl önce Şikayet Et
    Konutların güneş gören cephelerine dekor vererek pekala güneş panelleri uygulanır.... ...hem dairelere ayrı bir hava verir..hemde bir dairenin elektirik ile ilgili problemi kalmaz..elk.faturası cebine kar kalır.
    Cevapla
  • kemal oğuz 9 yıl önce Şikayet Et
    güneş ten elektrik üretimi yaygınlaşmalı ve teşvik edilmeli.. elektrik üreten güneş enerji panelleri yeni yapılan evlere şart koşulmalı. tarım alanları dışındaki boş arazilere büyük paneller yerleştirilerek he ryerede elektrik üretilmelidir.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 9 yıl önce Şikayet Et
    Güneş enerjisi yaygın hale getirilip her yerde kullanılması için... ....Destek olunması lazım? ...güneş enerjini toplayan panellerin daha küçük ve ekonomik boyutlarda üretilmesi ve konutlara uygun hale getirlmesi lazım...yoksa zaman gelecek zaten çok pahalı olan elektrik üretimi duracak.
    Cevapla
  • ahmet akın 9 yıl önce Şikayet Et
    MERSİNDE GÜNEŞ ENERJİSİNİN YAYGINLIĞININ NEDENİ. Neden burada güneşin fazla olması değil. Mersinde olan güneş Ankarada da var. Mersinin farkı şu. Mersine kar yağmıyor. Bu nedenle de binaların tepesinde çatı yok. Çatı olmayınca da günej enerjisi monte etmek için çok güzel bir imkan doğuyor çatıya. Ankarada 15 daireli bir apartmanda bunu yapmaya çalışsanız başarılı olması çok zor. Çatılar müsait değil.
    Cevapla
  • Remziye 9 yıl önce Şikayet Et
    Sadece. Mersin sadece sıcak suyunu güneşten sağlıyor. Kullandığı klimaların enerjisi nerden sağlanıyor aceba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle