TÜİK'ten işsizlik verilerine ilişkin açıklama

Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayı işsizlik ve istihdam rakamlarında "karartma" yapıldığına ilişkin haberlerin asılsız olduğunu bildirdi

TÜİK'ten işsizlik verilerine ilişkin açıklama
TÜİK'ten işsizlik verilerine ilişkin açıklama
GİRİŞ 22.07.2014 13:02 GÜNCELLEME 22.07.2014 13:02

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı işsizlik ve istihdam rakamlarında "karartma" yapıldığına ilişkin haberlerin "asılsız ve bilgiden yoksun" olduğunu bildirdi. 

TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada, iş gücü istatistikleri ile ilgili son zamanlarda basında yanlış ve yanıltıcı haberlerin yer alması üzerine duyuru yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA HAZIRLANIYOR
İstihdam ve işsizlik göstergelerinin temel veri kaynağını oluşturan hanehalkı işgücü araştırmasının, 1988 yılından itibaren Uluslararası Çalışma Örgütünün tanım ve standartları dikkate alınarak gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, o zamandan bugüne kadar düzenli olarak uygulanan anketin tahmin boyutu, uygulama sıklığı ve sonuçların hesaplanmasında kullanılan nüfus projeksiyonunda zaman zaman revizyon yapılmasının zorunlu olduğu kaydedildi. 

Bu çerçevede, hanehalkı işgücü araştırmasına ilişkin en son düzenlemelerin şubat ayıyla birlikte yapıldığı anımsatılan açıklamada, Avrupa İstatistik Ofisinin ilgili düzenlemeleri ve önerileri dikkate alınarak, her ayın ilk haftasını referans alan uygulama yerine, yılın tüm haftalarını (52 haftayı) referans alan uygulamaya geçildiği kaydedildi. 

Ayrıca, iş arama kriterinde ulusal ve uluslararası iş gücü göstergelerindeki uygulama farklılığını ortadan kaldırmak amacıyla işsizliğin ölçümündeki kriterlerden biri olan iş aramada esas alınacak sürenin "3 aydan" "4 hafta"ya çekildiğine işaret edilen açıklamada,  bu dönemde yapılan metodolojik değişikliklerin yanı sıra 2014 yılı yeni idari bölünüşünün, kent-kır dağılımının ve yeni nüfus projeksiyonlarının sonuçlar üzerinde ciddi etkisi bulunduğu bilgisine yer verildi. 

KARARTMA SÖZ KONUSU OLAMAZ

Hanehalkı İşgücü Araştırması'nda, anket tasarımı, alan uygulaması, iş arama süresi kriteri, projeksiyon ve idari bölünüş farklılıklarını yansıtan yeni düzenlemelerin elde edilen göstergelerin önceki seri ile farklılaşmasına yol açtığına dikkati çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu kapsamda, karşılaştırılabilirliği sağlamak amacıyla 2013 yılında pilot iş gücü anketi yapılmıştır. Her iki araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, temel iş gücü göstergeleri aylık olarak ekonometrik modelle 2005 yılına kadar geriye dönük hesaplanmıştır. Ancak pilot uygulamadan elde edilen verilerin detay bilgi açıklamaya yeterli olmaması nedeniyle geriye götürülen seri, temel iş gücü göstergeleri kapsamında sınırlandırılmıştır. 

Çalışmanın her aşamasının şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen, basında çıkan yazılarda 'TÜİK'in açıkladığı nisan ayı işsizlik ve istihdam rakamlarında karartma olduğu' gibi asılsız ve bilgiden yoksun haberler çıkmaktadır. TÜİK'e yönelik mesnetsiz ve dayanağı olmayan suçlamalar, tamamen istatistiksel standartlar doğrultusunda çalışmalarını yürütmekte olan Kurumumuz hakkında yanlış algı yaratmakta ve ürettiği istatistiklerle ilgili olarak da kamuoyu yanlış yönlendirilmektedir." 

"Tüm istatistikler titizlikle tartışılıyor"

İş gücü piyasasının mevsimsel etkileri barındıran bir yapıya sahip olmasının, araştırma sonuçlarının doğrudan önceki dönem sonuçları ile karşılaştırılmasını engellediği belirtilen açıklamada, bu nedenle iş gücü piyasasındaki değişimlerin daha iyi takip edilebilmesi için mevsim etkilerinden arındırılmış göstergelerin de yayımlandığı, sonuçların doğru olarak yorumlanabilmesi için istihdam ve işsizlikle ilgili değişimlerin mevsim etkilerinden arındırılmış göstergeler üzerinden yapılması gerektiği kaydedildi. 

TÜİK'in yıllardan bu yana araştırmalardan elde edilen sonuçları, uluslararası tanım ve standartlarda tamamen bilimsel yöntemlerle objektif biçimde değerlendirdiği ve kamuoyuna duyurduğu ifade edilen açıklamada, "TÜİK'in ürettiği tüm istatistikler, uluslararası kavram ve yöntemler dikkate alınarak, yerel ve uluslararası uzmanlar ile akademik çevreleri de kapsayan komitelerde titizlikle tartışılmakta, içsel ve dışsal veri kaynakları ile tutarlılıkları analiz edilmektedir" denildi. 

Açıklamada, yürütülen tüm çalışmalara ait yöntem ve metodolojik dokümanların detaylarıyla şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşıldığı ve kurumun internet sayfasından yayımlandığı da belirtildi.

KAYNAK: AA