İthalat yapanlara 2015'te müjde

Gümrük vergisiz ithalat kapısından 8 plastik hammaddesi daha geçti.

İthalat yapanlara 2015'te müjde
İthalat yapanlara 2015'te müjde
GİRİŞ 21.07.2014 13:59 GÜNCELLEME 21.07.2014 13:59

Plastik sektörünün dört emsal hammaddesine 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle gümrük vergisiz ithalat yolunu açan "askıya alma" sisteminden 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 8 yeni plastik hammaddesi daha yararlanacak.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı'ndan (PAGEV) yapılan açıklamaya göre, plastik sektörünün hammadde sorununun çözümü doğrultusunda çalışmalarını sürdüren PAGEV'in, Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Birliği nezdinde 2013 yılında başlattığı çalışmalar meyvelerini veriyor.

Hammadde ihtiyacının önemli bir bölümünü ithalatla karşılayan plastik sektörü, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren başlayan uygulama çerçevesinde ilk etapta; plastik çocuk parkları, toplar, su depoları, otomotiv yakıt deposu, aydınlatma ürünleri, plastik mobilya, plastik spor ve kondisyon aletleri ile rotasyon kalıplama ve streç film üretiminde kullanılan lineer alçak yoğunluklu iki çeşit polietilen, yalnızca etilen ve 1-heksen kopolimer ile klorlu poliolefin hammaddelerini gümrük vergisiz ithal etmeye başlamıştı.

Bu 4 hammaddenin emsal teşkil etmesiyle plastik sektörünün 8 hammaddesi için de gümrüksüz ithalat yolu açıldı. 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek karar çerçevesinde, yüksek akışkanlıklı lineer alçak yoğunluklu polietilen, etilen ve 1-heksen kopolimeri, iki farklı çeşitte liner alçak yoğunluklu polietilen, kristal polistiren çeşidi ve üç farklı türdeki kopolimer hammaddeleri gümrüksüz olarak ithal edilebilecek.

Sisteme yeni katılan hammaddelerle plastik sektörü, plastik masterbatch boya, kapak, streç film gibi çeşitli film ve kompresyon kalıplama gibi alanlarda üretim yapıyor. Gümrük vergisiz ithalatın en önemli şartı, ilgili hammaddelerin Avrupa Birliği ülkelerinde üretilmemesi veya üretimin ülke ihtiyacını karşılayamaması olarak belirtiliyor. Böylece sektör hammaddesini şu an için vergi uygulanan diğer ülkelerden vergisiz ithal edebilecek.

"Çözüm yolu yeni petrokimya yatırımlarından geçiyor"

PAGEV'in 2013 yılı verilerine göre plastik sektörü hammadde ihtiyacını ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, İran, Katar ile diğer Körfez ülkeleri ve ABD'den ithal ederek karşılıyor.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, konuya ilişkin açıklamasında, plastik sektörünün en önemli gündeminin hammadde ithalatı olduğunu vurgulayarak, sorunun çözüm yolunun ise yeni petrokimya yatırımlarından geçtiğini ifade etti.

Ancak son dönem yatırımlarının ve bu alandaki planlamaların yetersiz olduğuna işaret eden Eroğlu, "Ülkemize yapılacak yatırımların teşvik edilmesi gerekiyor. Bu da ancak mamul üretiminin önünün açılması ile mümkün. Yani daha çok üretmeliyiz ki petrokimya üreticileri pazara yakın olabilmek için yatırım yapsın. Zira ülkemizin maalesef yatırımı cezbedecek petrol kaynağı yok. Dolayısıyla plastik hammaddeye yönelik vergileri arttırmak yerine, mamul üreticilerinin önünü açmak ve direk petrokimya yatırımlarına teşvik vererek, petrokimya yatırımlarını artırmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Eroğlu, Türkiye'de üretilmeyen hammaddelere yüksek oranlarda vergi ödenmesinin sektörün uluslararası rekabetini de olumsuz etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ancak attığımız adım sektörümüzü bir nebze de olsa rahatlatacak. Sistem, Türkiye'de ve AB'de üretilmeyen veya talebi karşılamayan hammaddelerin AB dışındaki ülkelerden gümrük vergisiz ithalatını sağlıyor. İlk olarak dört hammaddemiz için 1 Temmuz'da başlayan uygulamanın diğer hammaddeler için de emsal teşkil edeceğini açıklamıştım. Sisteme yeni ilave edilecek 8 hammadde ile bunu kanıtlamış olduk. Öncülüğümüz sadece plastik sanayisine değil diğer tüm sektörlere de örnek olacaktır."