Türkiye ile Kuzey Irak arasında yeni dönem

Engelleme çabalarına rağmen Kürt petrolünün geliri 1 aydır Halkbank'a yatıyor. Kasadaki para birkaç gün içinde, K. Irak heyetine verilecek.

Türkiye ile Kuzey Irak arasında yeni dönem
Türkiye ile Kuzey Irak arasında yeni dönem
GİRİŞ 14.07.2014 08:37 GÜNCELLEME 14.07.2014 08:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Kuzey Irak arasında petrolde iş birliğinin önemli bir parçası olan ve bu sebeple 17 Aralık'ta hedef tahtasına konan Halk Bankası, ilk petrol ödemesini önümüzdeki günlerde yapacak.

Bu çerçevede Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Maliye Bakanı Rebaz Muhammed ve Enerji Bakanı Aşti Hawrami, yaklaşık 1 aydan bu yana Türkiye üzerinden satılan ve parası Halkbank'ta biriken petrolün parasını almak için Türkiye'ye geldi.  

Böylece Halkbank, 17 Aralık'la başlayan bütün saldırılara rağmen, ikili ticarete aracılık etmek isteyen ABD ve İngiliz bankalarını da devre dışı bıraktı. Türkiye üzerinden şimdiye kadar 97 milyon dolarlık petrol satışı yapıldı ve söz konusu para Halkbank'ın kasasında hazır bekliyor. Satışı gerçekleşen diğer 4 tanker petrolün parasının gelmesi durumunda ise bankada biriken paranın 500 milyon dolara yaklaşması bekleniyor.

BARZANİ: ŞARTLAR DEĞİŞTİ

Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, iş birliğiyle ilgili Türkiye ziyareti sırasında önemli imzalar atmıştı. Bu kapsamda Bölgesel Kürt Yönetiminin parayı almak için, Türkiye'ye gelen 3 yetkilisinin imzası gerekiyor. Bakanların, satılan petrolün parasının yüzde 17'sini mi yoksa Irak merkezi yönetimin payına düşen parayı da mı alacakları henüz netleşmedi.  Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, 'Irak'ta şartların değiştiği' gerçeğini herkesin kabul etmesi gerektiğini belirterek, "Irak'ta yaşanan son olaylar, yeni bir dönemin başlangıcıdır. Problemlerin temel ekseni değişmiştir. Erbil-Bağdat ilişkileri de yeni bir gözle değerlendirilmelidir" dedi. Ayrıca IKBY Başkanı Mesut Barzani de bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Türkiye'ye gelecek. Barzani'nin görüşmede, IŞİD krizi, hükümet kurma çalışmaları ve enerji konularını görüşmesi bekleniyor. (Türkiye)

YORUMLAR 1
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    ,,Biz bu sahalardan çekilelim, emin olun ki buralar daimi karışık ve iğtişaş (özü kaybettirilmek istenen) sahalar haline gelecektir Kaynak, Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Han,,. Osmanlı Payitahtının Veliahtı,nı Anlamak Hrşeyi Anlamak Olacaktır. Yeni Türkiye,ye verdiği destek ve dostluğundan dolayı, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Sayın Mesud Barzani,ye teşekkür ediyoruz YENİ TÜRKİYE için Kosava, Kırım, Bosna ne ise KÜRDİSTAN,DA odur,
    Cevapla