Suriyeliler 200 esnafa kepenk kapattırdı

Mersin'de son 3 ayda Suriyeliler ile rekabette zorlanan 200 kadar esnafın kepenk kapattığını ifade edildi.

Suriyeliler 200 esnafa kepenk kapattırdı
Suriyeliler 200 esnafa kepenk kapattırdı
GİRİŞ 08.07.2014 15:35 GÜNCELLEME 08.07.2014 15:37
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış


Mersin esnafı kente göçle gelip ardından işyeri açan Suriye esnafı için denetim istiyor. Gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle haksız rekabet ortamının oluştuğunu ve buna ayak uyduramayan çok sayıda Mersinli esnafın dükkanını kapatmak durumunda kaldığını açıklayan Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, “Ayrıca çok sayıda Suriye vatandaşı da sigortasız olarak çalıştırılıyor. Bunlara artık denetim getirilmeli” dedi.

200'DEN FAZLA ESNAF KEPENK İNDİRDİ
 
Son 3 ay içinde rekabet edemeyen 200’ün üzerindeki Mersin esnafının dükkanını kapatmak durumunda kaldığına dikkat çeken Dinçer, “Geçtiğimiz günlerde işsizlik oranları da açıklandı. Mersin’de yüzde 3 oranında artış var. Durumun böyle devam etmesi sosyal sıkıntıları da beraberinde getirir. Gerekli önlemler vakit kaybedilmeden alınmalıdır” dedi.
 
Dünya Gazetesi'nin haberine göre; Son 3 aydır esnafın en büyük sıkıntısı olarak Suriye’den göçle gelen vatandaşların kurallara uymadan işyeri açmasını olduğunu savunan Dinçer, “Bu vatandaşların da geçinmeye ihtiyacı var. İşyeri açmalarında bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak bu kurallar çerçevesinde yapılmalı. Aksi halde sorunlar büyür. Bir Türk esnaf ve sanatkarının işyeri açması için istenen belgeler, yapması gereken yükümlülükler var. Vergi kaydı, belediyeden çalışma izni, meslek kuruluşlarına kayıt, ustalık belgesi alınması gibi şartlar var. Türk vatandaş tüm bu şartlara uyarken Suriye’den gelen vatandaşın ne vergisi, ne çalışma ve ne de oturma izni var. Gayri resmi işyeri açıyorlar. Vergi vermiyorlar, BağKur primi ya da sigorta ödemiyorlar. Bu da haksız rekabete yol açıyor” diye konuştu.
 
Elektrikçi de var erkek berberi de
 
Gıdadan elektrik, elektroniğe, kasap dükkanından berbere kadar her alanda Suriyeli vatandaşın kendi dükkanını açtığını dile getiren Talat Dinçer, “Esnafımızla Suriyeliler arasında çatışmalar başladı ve bunun ileride büyümesinden endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Türk esnafına gıda kodeksi, hijyen, iş sağlığı güvenliği gibi çeşitli mevzuatlar uygulanırken Suriyeli esnaf için bu şartların hiçbirisinin gözetilmediğini kaydeden Dinçer, “Esnaf odaları birliği olarak yasal şekilde eşit şartlarda ticaret yapılmasını istiyoruz. Bunun dışında yapılan ticarete karşıyız” şeklinde konuştu.
 
Suriyeliler’in inanılmaz bir trafik karmaşasına da neden olduğunu kaydeden Dinçer, “Plakalarda Arapça yazıldığı için şikayet de edilemiyor” dedi.
 
‘Açılan 250 işyeri tespit ettik’
 
Mersin’de Suriyeliler tarafından şimdiye kadar açılan 250 işyeri tespit ettiklerini, çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Talat Dinçer, “Bu sayı her gün artarak devam ediyor. Yollarda da satışlar yapılıyor” şeklinde konuştu.
 
Suriye Platformu’ndan aldıkları bilgiye göre Mersin’de 250 bin civarında Suriye vatandaşının yaşadığını anlatan Dinçer, resmi rakamlara göre ise bu sayının 35-40 bin civarında olduğunu, kalan bölümünün oturma izni dahi olmadan işyeri açtığını, çeşitli dükkanlarda işçi olarak çalıştıklarını söyledi. Dinçer sözlerini, “Gerekli kuralları zamanında koymazsak ileride çok ciddi sıkıntılarla karşılaşabiliriz” diye tamamladı.
 

YORUMLAR 15
  • N.AYBARS 9 yıl önce Şikayet Et
    Uçlarda Düşünmemek Lazım. Öncelikle olayda kim haklı , kim madur ona bakılmalı.Suriyeliler konusunda düşünürken ya merhametsizi yada kural tanımaz bir şekilde hoşgörülüyuz.Düşünce böyle olmamalı.Tabiki suriyelilere yardım edeceğiz , etmeliyiz.Ancak bunu yaparken Türkiye Cumhuriyeti Devletinin nizamını , bozacak uygulamalar ile değil.Bu olayda madur olan Mersinli esnaftır.Çünki bu esnaflar ticaret odasında belge alıyor , vergi veriyor, fatura kesiyor , sigorta vb..ve ürününe makul bir kar koyuyor. Üstelik standartlara uygun mu diye de denetleniyor.Uymaz ise ceza.Peki suriyeli arkadaş direk iş yeri açıp ucuz fiyattan mal satarsa , Mersinli esnafın hali nice olur."Biz suriyeliyiz mağduruz , o yüzden dibine kadar kazanmalıyz" mantığı dinimizle bağdaşır mı.Fatih istanbulu fetihden önce esnafa gider de esnaf ben kazandım , yandaki komşu kazanamadı dery .a.Hani benim Müslüman Suriyeli kardeşim niye böyle düşünmüyor.Mazlumuz dibine kadar alalım , diğerleri nereye giderse gitsin....
    Cevapla
  • selimfirat 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu işe bir an el atılmalı. inanın sosyal patlamanın eşiğindeyiz. Adamlar karnını doyursa yeter diyerek 3 te 1 fiyatına iş yapıyor. Sokaklar caddeler parklar gece yarısna kadar onlarla dolu. Evet acıdık, merhamet ettik ve ediyoruz ama bu gidişat hayra değil. Savaştan kaçmak değil de hayatını yaşamaya gelmiş halleri var. Suriyenin halinin bizim aklı selim insamız kadar düşünmüyorlar. Derhal çözüm bulunmalı.
    Cevapla
  • asil çığlık 9 yıl önce Şikayet Et
    hükumetin dikkatine. hükumet acilen dur demelii bu işin sonunda cidden sosyal patlama var, hala içimizde bir kısım aklı münevver geçinenler yok mületici yok yardım naraları ile boş boş konuşuyor , ülkemizde hala milyonlarca işsiz ve aç var onuda geçtik binlerce kişide işinden ekmeğinden olmaya başladı, adamlar devletten yardım alıyor ona rağmen kaçak işyeri açıyor vergi ödemiyor onda bir fiyatına iş yapıyor tüm yük bizim esnefın üzerinde oda iflas ediyor ozaman bu çok yardım sever hükumetimiz ve sözde içimizdeki şefkat garibeleri vergiyide bir zahmet onlardan alsınlar
    Cevapla
  • aygül 9 yıl önce Şikayet Et
    BELEDİYENİZ MÜSADE ETMESEYDİ O ZAMAN . belediye seçimlerinde chp diye bayılıyordunuz. belediyeniz kontrol etmiyormu esnafları.
    Cevapla
  • faruk kahyaoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    acilen bir eylem planı hazırlanmalı ve.... harekete geçilmeli. ben sakaryadayım burada bile artık nereli olduğunu bilemediğim bir sürü tip tip traşlı giyimli ellerinde telefonlar namaz yok abdest yok ramazan mübarek gün ağızlarında sigara en az 5'li gruplar halinde bağıra çağıra gezen bir sürü grup var. elbette kendi halinde olanları ayırıyorum, başımız üstünde yerleri var ancak savaştan kaçan bir mülteci gibi değil de hovarda gibi ortada dolaşan tipler ilerde asayiş sorunlarına yol açabilir. gerekli yerlere mail yazmama rağmen herhangi bir cevap gelmedi, buradan anladığım saldım çayıra mevlam kayıra durumu söz konusu, parklar dolu, otobüsler dolu dileneni zaten görüyoruz da hırsızlık olayları da duyuluyor. yetkililere....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle