Bakan açıkladı: Bu yıl yasalaşmasını bekliyoruz

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın bu yıl içinde kanunlaşması hedefleniyor.

Bakan açıkladı: Bu yıl yasalaşmasını bekliyoruz
Bakan açıkladı: Bu yıl yasalaşmasını bekliyoruz
GİRİŞ 07.07.2014 12:37 GÜNCELLEME 07.07.2014 12:37


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, e-ticaretin hukuki altyapının oluşturulması için hazırlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın bu yıl içinde kanunlaşmasını hedeflediklerini bildirdi.

Yazıcı, yazılı açıklamasında, e-ticaretin en hızlı ticaret yapma imkanı sağladığını, ülke ekonomisinin büyümesine de ivme kazandıracak önemli bir sektör olduğunu belirtti.

Ticaretin hızlı bir şekilde yapılmasının daha yüksek ticaret ve yatırım hacmi, daha yüksek istihdam ve büyüme anlamına geldiğini ifade eden Yazıcı, "Bankalararası Kart Merkezinin 2013 verilerine göre ülkemizde internet üzerinden gerçekleşen kartlı ödemeler 34,6 milyar liraya ulaştı. e-ticaret hacmimiz içinde ilk sırada 10,1 milyar lira ile internet perakendeciliği geliyor. Hizmet sektörü 6,8 milyar lira ve havayolları sektörü 5,7 milyar lira ile onu izliyor. e-ticaret hacminin 2023'te 350 milyar lirayı aşması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan değişim sürecinin, gelecekte de hızlı şekilde devam edeceğinin öngörüldüğünü ifade eden Yazıcı, bu nedenle özel sektörün yanı sıra kamu idarelerinin de teknolojik gelişmelere hazırlıklı olması gerektiğine işaret etti. E-ticarete ilişkin düzenlemelerin ve yaygınlaşmasına yönelik çalışmaların yapılması görevinin Bakanlıklarına verildiğini anımsatan Yazıcı, bu çerçevede hukuki altyapının oluşturulması için gerekli adımları attıklarını belirtti.

Yazıcı, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'na yönelik çalışmalarda aktif rol aldıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın uygulayıcı ve denetleyici otorite olarak yer aldığı bu tasarıda genel olarak, elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerinin belirlenmesi, tüketiciler ile elektronik ortamda işlem yapan diğer kişilerin korunması ve istenmeyen ticari elektronik iletilerin önüne geçilmesi gibi hususlar düzenlendi. TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın bu yıl içinde kanunlaşmasını hedefliyoruz. Böylece ülkemizde e-ticaret, belirli kurallar çerçevesinde daha güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılabilir hale gelecek."

KAYNAK: AA