Yemen'le enerji mutabakatı imzalandı

Türkiye ve Yemen arasında enerji alanında işbirliğine dair mutabakat zabtı imzalandı.

Yemen'le enerji mutabakatı imzalandı
Yemen'le enerji mutabakatı imzalandı
GİRİŞ 27.06.2014 14:29 GÜNCELLEME 27.06.2014 14:29


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Yemen Başbakan Yardımcısı ve Elektrik Bakanı Abdullah Mohsen El Akwa, Türkiye ve Yemen arasında enerji alanında işbirliğine dair mutabakat zabtı imzaladı.

Mutabakat zaptı sonrası açıklama yapan Yıldız, Mohsen El Akwa'nın göreve yeni başladığını ve ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığını hatırlatarak, işbirliğiyle alakalı imzalanan anlaşmanın, karşılıklı personellerin eğitimi, kurulların yetkilendirilmesi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) bir kısım doğalgaz ve ham petrolle alakalı arama faaliyetlerini, elektrik üretimiyle alakalı gerek kamunun gerekse özel şirketlerin Yemen'deki ihtiyaçlarını karşılamasına dönük bir çok konuyu içerdiğini anlattı.

Yemen'de acil elektrik ihtiyaçlarının karşılanması için de, gerek özel sektörün gerekse kamunun faaliyetlerini sürdürmek durumunda olduğunu belirten Yıldız, "Biz kamuoyuna açık bir ortamda bunu kamuoyuyla paylaşarak özel sektör temsilcilerimizi Yemen'e davet ediyoruz. Orada modelin oluşturulması ve 60 yıllık bir master planın hazırlanması için de Bakanlığımız rol alacak" dedi.

Mohsen El Akwa da anlaşmanın imzalanmasının Yemen Türkiye arasındaki tarihi ilişkileri tazelemek anlamına geldiğini belirterek, Yemen halkında Türkiye'nin itibarının çok olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilere verdikleri önemden bahseden Akwa, anlaşmayla birlikte ilişkilerin devam edeceğini, Yemen'de özellikle elektrik alanında çok büyük fırsatların olduğunu aktardı.

KAYNAK: AA