4,3'lük büyüme ümitleri yeşertti

Bakan Fikri Işık ''yüzde 4,3'lük büyüme geleceğe ümitle bakmamıza neden oldu'' dedi.

4,3'lük büyüme ümitleri yeşertti
4,3'lük büyüme ümitleri yeşertti
GİRİŞ 12.06.2014 16:00 GÜNCELLEME 12.06.2014 16:00


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Pek çok kötümser beklentinin aksine belkide cumhuriyet tarihinde benzeri yaşanmamış büyük bir türbülansın içinde yüzde 4,3 gibi çok önemli bir büyüme rakamının yakalanmış olması hepimizi sevindirdi ve geleceğe çok daha ümitle bakmamızı sağladı" dedi.

Bakan Işık, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Türkiye'de düşünce kuruluşu sayısının yeterli olmadığını, bunun artması gerektiğini ifade eden Işık, "Sadece devlet kurumlarının değil, sivil toplum örgütlerinin belli alanlarda derinlikli çalışmalar yapması ve çalışmalardan da hükümetlerin yararlanması, işleri çok hızlandırıyor ve kararların isabet yüzdesini çok artırıyor. Düşünce kuruluşu sayısının artması, çalışmaların derinlik kazanması hükümet politikalarının oluşumunda düşünce kuruluşlarının ortaya koyduğu fikir ve analizlerin dikkate alınması Türkiye'yi çok ciddi derecede olumlu etkileyecek" diye konuştu.

- "Merkez Bankası elindeki enstrümanları dikkatli kullanmalı"

Büyüme rakamlarına da değinen Işık, "Pek çok kötümser beklentinin aksine belkide cumhuriyet tarihinde benzeri yaşanmamış büyük bir türbülansın içinde yüzde 4,3 gibi çok önemli bir büyüme rakamının yakalanmış olması hepimizi sevindirdi ve geleceğe çok daha ümitle bakmamızı sağladı" ifadesini kullandı.

Büyüme rakamından ziyade büyümenin kompozisyonunun, Türkiye'nin geleceğe daha güvenli bakması için önemli olduğunu anlatan Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bugüne kadar ana unsur iç tüketim oldu ama 2014'ün ilk çeyrek büyümesinde lokomotif ihracat. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 iç tüketim etkisi yüzde 2,1'e düşmüş. Bu artık ithalat, tüketim bazlı değil de üretim bazlı büyümeyi Türkiye'nin başarabileceğini gösteriyor. Bir başka güzel yanı da bir taraftan büyüyorsunuz, bir taraftan da cari açığı azaltıyorsunuz. Bunda son dönemde yaşanan kurların önemli etkisi var. Türkiye'nin kur avantajını kaybetmemesi noktasında, Merkez Bankasının elindeki enstrümanları çok daha dikkatli kullanması ve kur-faiz dengesinde faizlerin bir an önce aşağı doğru çekilip, kurun daha aşağı inmesini engellemesi ve üreticinin mutlaka sermayeye kolay ve ucuz ulaşımını sağlaması önemli. Bu açıdan 2014'ün ilk çeyrek rakamları ümit verici."

Işık, Türkiye'nin büyümeye devam ederken, bir taraftan da cari açık sorununu çözmeye başladığını, özellikle kur avantajı ve Avrupa pazarlarındaki göreceli düzelmenin Türkiye'nin büyüme yapısına ve kurgusuna destek verdiğini kaydetti.

- "Avro bölgesi ortalamasının 5 katı büyüdük"

Avro bölgesinde büyümenin ortalama 0,90 gerçekleştiğine işaret eden Bakan Işık, "Avro bölgesi ortalamasının neredeyse 5 katı kadar büyüdük. Bu son derece önemli bir büyüme rakamı. İnşallah bundan sonraki yıllarda büyümemizin performansı ve kalitesi daha da artar. Türkiye bir taraftan büyürken yeni istihdam potasına giren genç insanların tamamına iş bulur diğer taraftan da özellikle ticaret dengesinde daha olumlu, iyi verilerle karşılaşır" ifadelerini kullandı.

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca da her yıl hazırladıkları Ekonomi Raporu'nu sunmak için Ankara'da çeşitli temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Hazırladıkları rapor için Stratfor Düşünce Kuruluşu Uluslararası Dış ilişkiler Uzmanı George Friedman'dan, Türkiye'nin son 10 yılını ve 2013 vizyonunu değerlendirmesini istediklerini anlatan Koca, Friedman'ın da Türkiye'nin gelecek 10 yılda dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacağını belirttiğini kaydetti.

İngilizce ve Türkçe bastıkları raporu dış temsilciliklere, büyükelçiliklere, ekonomi ve yatırımla ilgisi olan kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini belirten Koca, şöyle devam etti:

"Bu yıl ki rapora 2 katma değer daha koyduk. Birinci katma değer, Türkiye'yi Bakanlar Kurulu ve ilgili kurumlar değerlendiriyor ama bunu hükümetin dışında bir de iş adamları yani anadolu tabiriyle dayağı yiyenler de yorumluyor. İkincisi de yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekmek için yaptığımız çalışmaların bir tanesinde yatırım ajansımızın içinde bulunduğu 10 maddede Türkiye'ye yatırım raporumuz. Biz Türkiye'de iş adamları, üniversiteler ve hükümet olarak birlik beraberlik mesajını doğru verir, algıyı doğru yönetirsek, 2023 içinde 500 milyar dolarlık hedefe, 2 trilyon dolarlık GSMH'ya ulaşmamız için hiç bir sebebimizin olmadığını düşünüyoruz. Bu hayal değil, sadece bu hayali gerçekleştirmede bütün taraflar kendi üzerine düşeni yapsın."

KAYNAK: AA