Koca Avrupa bir Türkiye etmedi!

4,3'lük büyüme rakamıTürkiye'yi bir çok ligde zirveye taşırken çok çarpıcı bir tabloyu da ortaya çıkardı.

Koca Avrupa bir Türkiye etmedi!
Koca Avrupa bir Türkiye etmedi!
GİRİŞ 11.06.2014 13:52 GÜNCELLEME 11.06.2014 14:56
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış


17 ve 25 Aralık operasyonları, 30 Mart seçimleri ve zaman zaman yaşanan sokak eylemleri yüzünden düşük gelmesi beklenen büyüme rakamları bir kez daha Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını ve ekonomisinin krizlere ve şoklara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gözler önüne serdi.

2014 yılın ilk çeyrek büyüme rakamları dün açıklandı. Tahminlerin 3,5 ile 4 arasında yapıldığı büyüme rakamları beklentileri aşarak 4,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde siyasi anlamda en fazla sıkıntıların yaşandığı Ocak-Şubat-Mart dönemine ait ilk çeyrekte böyle bir verinin gelmesi tüm kesimler tarafından büyük başarı olarak adlandırıldı ve yatırımların yeniden hız kazanması için adeta piyasalara güven ve taze kan pompalanmasına yol açtı.

Son gelen rakamlarla birlikte Türkiye 18 çeyrektir yani yaklaşık 4,5 yıldır hız kesmeden aralıksız büyümesini sürdürüyor.

PARMAK ISIRTAN GRAFİK

Açıklanan 4,3’lük rakamı sokaktaki vatandaşın daha iyi anlaması için tablo diğer ülkelerin büyüme rakamları ile karşılaştırıldığında ortaya parmak ısırtan inanılmaz bir başarı grafiği çıkıyor. Açıklanan ilk çeyrek rakamları ile Avrupa'nın çeşitli bahanelerle uzun yıllardan beri kapısında beklettiği bir Türkiye etmediği de görülüyor.

AVRUPA, OECD VE G20'Yİ GERİDE BIRAKTIK

Türkiye elde ettiği bu büyüme rakamları ile 33 Avrupa ülkesi arasında en hızlı büyüyen ülke durumunda. Öte taraftan Türkiye’nin 1. çeyrek büyüme verisi açıklanan 19 G-20 ülkesinden daha hızlı büyüdüğü de görülüyor.  Ayrıca Türkiye, OECD'de büyümesi açıklanan ülkelerden de daha fazla büyüme gösterdi.

EURO BÖLGESİ CAN ÇEKİŞİYOR!

Bir zamanlar ekonomisine dünyanın gıpta ettiği Euro Bölgesi ekonomisi 2008 yılından bu yana yaşanan ekonomik kriz ile adeta can çekişiyor. Yüksek işsizlik oranları ile boğuşan bölgede büyüme rakamları bu yıl ortalama yüzde 0,2’ye ulaşmış durumda.

Bölgede açıklanan ilk çeyrek rakamlarına bakıldığında 2014 yılı birinci çeyreğinde, Fransa duraksarken ve İspanya, İtalya, Hollanda gibi ülkelerin ekonomilerindeki hızlı yavaşlama ile beklentinin altında büyüme görüldüğü gözlemleniyor.

SIFIR ÇEKEN DE VAR, EKSİYE DÜŞEN DE

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan ilk çeyrek rakamlarına göre;

Almanya yüzde 0,8, Fransa yüzde 0, İspanya yüzde 0,4, Macaristan yüzde 1,1 Danimarka yüzde 0,9, Birleşik Krallık yüzde 0,8,  Portekiz yüzde 0,7, Polonya yüzde 1,1, Kıbrıs ise yüzde 0,7 büyüme gerçekleştirdi.

Bunun dışında büyüme oranları eksilere düşen ülkeler de oldu. 2014 yılı ilk çeyrekte Hollanda yüzde -1,4, Estonya yüzde -1,2  İtalya ise yüzde -0,1 şeklinde büyük düşüşler kaydetti.



Kenan Biter / kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • Mürsel Yıldız 9 yıl önce Şikayet Et
    ???. Bir yandan maddi refaha ererken, diğer yandan milletin imanını çalıyorlar, başka bir şey değil. Bu deccalin tarzı. Dünya ve ahiret arasındaki seçim. Onun bir elinde cennet ki o aslında cehennem, diğer elinde cehennem ki o da aslında cennet. Deccal ve süfyan ile ilgili hadisleri araştırın...
    Cevapla
  • halil soba 9 yıl önce Şikayet Et
    KOCA AVRUPA DEĞİL,BÜTÜN DÜNYA TÜRKİYE ETMEZ AMA,TÜRKİYE DÜŞMANLARI,YERLİ MAŞALARI OLDUKÇA İŞİMİZ ZOR.. Avrupa değil bütün dünya bir türkiye etmez ama,türkiye düşmanları yerli işbirlikçileri oldukça işimiz oldukça zor.
    Cevapla
  • hasan kaya 9 yıl önce Şikayet Et
    herkese ve herşeye rağmen... bu işte bir iş var. hocca amerikadan, pkk güneydoğudan, kapitalist solcular istanbuldan saldırıyorlar, saldırıyorlar. hem de etrafımız kan gölü ve ekonomik krizler deryası. yine de kalkınma devam ediyor. tek bir açıklamsı olabilir: ilahi destek... devran bizden yana işliyor..
    Cevapla
  • Murat BÖÇKÜN 9 yıl önce Şikayet Et
    temiz bey e katılıyorum.. . bir yanımızda suriye krizi diğer yanımızda ırak krizi balkanlarda yunan bulgar ve diğer ülkelerdeki iflasa varan krizler.. karadenizde en büyük ticari ortaklarımızdan gürcistan ve ukraynanın rusya ambargosu altında olması.. öbür taraftan mısır etkisi.. bir yandan terör bir yandan gezi olayları.. buna rağmen dünyaya ekonıomik meydan okuyuşumuz.. bence tüm bunlar olmasa şu anda türkiye %10 civarında büyüme rakamları ile dünyanın yeni süper gücü olmuştu bile.. ama maalesef şimdilik sadece bu kadar.. bizi izlemeye devam edin..
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu büyüme, yapılan bunca engellere ramen !. Birde Türkiyemizi düşmanlardan arınmış düşünün !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle