Ekonomiye tuzak tutmadı, rekor geldi

Başbakan Erdoğan'ın dünkü gruptaki sözlerine bakanlardan da destek geldi.

Ekonomiye tuzak tutmadı, rekor geldi
Ekonomiye tuzak tutmadı, rekor geldi
GİRİŞ 11.06.2014 09:15 GÜNCELLEME 11.06.2014 10:34
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Başbakan Tayyip Erdoğan, 11 yılda ekonominin 3.5 kat büyüdüğünü belirterek, "TL bazında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Türkiye ekonomisine tuzak kuramazsınız" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda büyüme rakamlarını değerlendirdi. Erdoğan, 17 ve 25 Aralık'taki siyaseti dizayn operasyonları ve 30 Mart seçim sürecine rağmen ekonominin yüzde 4.3 büyüdüğüne işaret ederek, "Olumsuz faktörlere rağmen sanayicimiz, işadamlarımız, girişimcilerimiz, ihracatçılarımız, esnaf, çiftçi, işçilerimiz moralini bozmadı. İstikrara inandı, hükümete güvendi ve Türkiye'yi büyüttü. 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri eğer başarıya ulaşsaydı, darbeciler eğer istediklerini elde etseydi inanın Türkiye bugün, bu rakamlara ulaşamayacaktı" dedi. Başbakan Erdoğan hiç kimsenin, Türkiye'nin istikbaline, istiklaline, kardeşliğine ve ekonomisine tuzak kurma hakkının da haddinin de olmadığını söyledi. 

CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU 
11 yılda ekonominin 3.5 kat büyüdüğünü anlatan Erdoğan, "TL bazında 2013 sonunda milli gelirimiz 1 trilyon 562 milyara ulaştı. İlk çeyrek büyüme hesaplandığında geriye dönük 12 aylık milli gelirimiz, TL bazında 1 trilyon 614 milyara ulaştı. Bu anlamda Cumhuriyet tarihimizin yeni rekorunu kırdık" diye konuştu. Erdoğan, bu başarılı büyüme oranlarında 77 milyonun alınterinin olduğunu söyledi. 

Sanayi Bakanı Fikri Işık
Kötümserlere iyi bir cevap oldu

Bilim , Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, büyümenin Türkiye için kötümser tahminlerde bulunup, rapor yazanlara çok önemli bir cevap niteliğinde olduğunu vurguladı. İlk çeyrek büyüme verisinin 17-25 Aralık operasyonları ve seçim sürecinin gölgesinde geldiğini belirten Işık, "Cumhuriyet tarihinin en sıkıntılı döneminde üretici, ihracatçı ve sanayiciler Türkiye'ye katkı verdi" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi
Ha gayret Merkez Bankası indir!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye, büyüme verisi açıklanan 25 Avrupa Birliği ülkesi içerisinde birinci çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomidir. Avrupa kıtasında verisi açıklanan 33 ülke ve 31 OECD üyesi arasında da ekonomisi en hızlı büyüyen ülkedir" dedi. Zeybekci, faizlerin düşmesi gerektiğini belirterek, "Mazereti kalmadı, Merkez Bankamıza buradan 'ha gayret' diyoruz" yorumunu yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Büyüme beklentilerin üstünde geldi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen ekonominin beklentilerin üzerinde büyüdüğünü söyledi. Şimşek, "Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir " dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan
5 yılda 5.7 milyon istihdam

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme rakamının beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Alınan tedbirlerle ilk çeyrekte iç ve dış talep arasında kuvvetli bir dengelenme sürecinin başladığını ifade eden Babacan, "İhracat, Avrupa Birliği'nde görülen toparlanma sonucunda ilk çeyrekte bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 11.4 arttı. 2014 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre istihdam artışı 1 milyon 296 bin kişi oldu. Böylece 2009 nisandan itibaren yaratılan ilave istihdam 5 milyon 708 bin kişiye ulaştı" diye konuştu.

BÜYÜMEDE SÜREKLİLİK SAĞLANDI
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'da öngörüldüğü gibi yurtiçi tüketim sınırlanırken, ihracata dayalı bir büyümenin gerçekleştiğini ifade ederek, bu durumun cari açığı da aşağı çekeceğini belirtti. Yılmaz, "İlk çeyrekte katma değer tarım sektöründe yüzde 3.9, sanayide yüzde 5, hizmetler alanında ise yüzde 5.6 oranında artış gösterdi" dedi.

YORUMLAR 7
  • Ruhi Kara 9 yıl önce Şikayet Et
    GEZİ YA DA BENZERİ OLAYLAR OLMASAYDI. Türkiye 1 yılda daha uzun bir yol kat etmiş olurdu. Bizim dışımızdan çok içimizde düşman var
    Cevapla
  • yasin erkan 9 yıl önce Şikayet Et
    EE Nerde bize?. büyüyor belki ama bize yansımıyor kardeşim? memura emekliye gene 50 lirA zam??!!
    Cevapla
  • WEDATT 9 yıl önce Şikayet Et
    ÇAPULCULAR SADECE YAKIP YIKARLAR. çapulcuların gezi parkıyla, 17 aralık 25 aralıkla memlekete fayda getirdiği olmamıştır. çapulcular yakmıştır, yıkmıştır, fitne, fesat, karışıklık, bulanıklık, anarşi, terör yapmışlardır. ancak milletimiz bunlara kanmamıştır. milletimiz çok çalışmayı bilmiştir. milletimiz çalışıp müreffeh olmayı hedefledikçe kesinlikle kazanacaktır ve kazanmayı da bilmiştir. 30 martta sandıkta cevabını vermiş, şimdide ekonomide cevabını vermiştir. milletimiz iktidarını muktedir etmiş ve onunla yoluna devam etmeyi yeğlemiştir. kıymetli başbakanımız ve c.başkanımız ve tüm ekibiyle memlekete büyük hizmetler yapılmış ve yapılmaya devam edecektir. inşallah bu muktedir olanların önlerine çıkacak engellerin hepsini aşmayı allah nasip eylesin. önlerinde engel bulundurmasın. memleket huzur ve sükun bulsun. ekonomi kalkınmasını tamamlayıp büyüsün. müslümanlar kazansın.
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Ama ne yazıkki eski VESAYETÇİLER bütün güçleriyle diretiyor !. akıllarınca : zamanında, kafasız, cahil, manyak,köylü, birşeyden anlamaz, fakir, amele, dindar dedikleri, şimdi söz sahibi ve,Hükümet kurabiliyorlar, başlarındada ASLAN gibi ERDOĞAN var !
    Cevapla
  • Ahmet Tokkan 9 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH SENDEN RAZI OLSUN. sayın başbakanım,dik durduğun ve çapulculara pabuç bırakmadığın için vede şu güzel memleketimizi her konuda şaha kaldırdığın için sana ve ekibine çok teşekkür ederiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle