Şimşek: Büyüme beklentilerin üzerinde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Şimşek: Büyüme beklentilerin üzerinde
Şimşek: Büyüme beklentilerin üzerinde
GİRİŞ 10.06.2014 10:52 GÜNCELLEME 10.06.2014 10:52


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, "Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür" dedi.

2014 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüme kaydetti. Büyüme rakamlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2014 yılı ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür. Bahsettiğim bu faktörler iç talep üzerinde baskı yaratmış olsa da en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebi olumlu yönde etkilemiştir" dedi. Şimşek büyüme rakamlarını şöyle değerlendirdi:

"Yılın ilk çeyreğinde dış talep büyümeye 2,7 puan katkı yapmıştır. Özel sektör tüketimi ise 2,1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olmuştur. Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerinin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir. Zira ekonomiye dair öncü göstergeler de bu durumu teyit etmektedir. ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanma, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyecektir. Bu çerçevede 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz. Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir. Ilımlı büyüyen iç talep ile güçlenen dış talep ise azalan cari işlemler açığında kendisini göstermektedir. Öte yandan istihdamdaki artış eğilimi 2014 yılında da devam etmektedir. İşgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyretmektedir."

KAYNAK: İHA