Zeybekci: Aşağıya doğru iniş devam edecek

Ekonomi Bakanı Zeybekci, cari açığın ilk çeyrekte yüzde 30 düştüğünü belirtti.

Zeybekci: Aşağıya doğru iniş devam edecek
Zeybekci: Aşağıya doğru iniş devam edecek
GİRİŞ 08.06.2014 19:34 GÜNCELLEME 08.06.2014 19:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cari açığın ilk çeyrekte yüzde 30 düştüğünü belirterek "Yıl sonunda 50 milyar dolarlık düşüş bekleniyordu. Allah'ın izniyle yıl sonunda onun da altına ineceğiz" dedi.

Zeybekci, EGS Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti danışma meclisi toplantısına katıldı. Gençlerin salonu süsleme heyecanına şahit olduğunu ifade eden Zeybekci, "Biz de Türkiye'mizi baştan aşağı süslemeye çalışıyoruz. Türkiye'mizi 2023'e hazırlamaya çalışıyoruz ve karşısına geçip de şöyle bakıyoruz. 'Güzel oldu' demiyoruz da seçimlerde vatandaşa 'güzel oldu mu' diyoruz. Onlar da 'güzel oldu ellerinize sağlık' diyor. 30 Mart'ta da öyle dediler. Türkiye'ye dönüp baktığımızda her şey o kadar güzel oluyor ki. Her şeye rağmen, istemeyenlere rağmen" diye konuştu. 

Geçen yılki Gezi Parkı olaylarına değinen Zeybekci, şunları söyledi:

"Denizli'ye kadar geldi. Bütün bunları yapanın tamamını biliyoruz. Onların hiçbirisinin Türkiye ile alakası yok. Bunların neyle alakası olduğu belli. Kaldı ki onlar da maşadır. Onları gözümüzün önünden ayırmayacağız. Onlar zannediyorlar ki tekrar deneyeceğiz. Bakın biz onları o hale getirenleri bularak onları kökünden kazımaya kadar gideceğiz. Biz bu işi sabırla yapıyoruz."

Zeybekci, İstanbul'da üçüncü havaalanının temelinin atıldığını, Kanal İstanbul'un da milletin cesareti ve gücüyle dualarıyla bir medeniyet kanalı olarak yapılacağını ifade etti.

Türkiye'nin yeniden tefeci ve faizcilerle muhatap edilmeye çalışıldığını anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Onlar oyun, plan, tuzak kurdu ama bu millet her seferinde onların oyununu bozdu. Oyuncaklarını ellerine verdiği gibi gönderdi geriye. Geçen sene bütün kurguladıkları oyunlar, tüm tezgahlar Türkiye'nin geri adım atması, geri gitmesi, ekonominin darmadağın olması üzerineydi, Türkiye'de faizler yükselsin üzerineydi. Başbakanımızın o duruşuyla bunlar defedildi. Aralık ayında da aynı oyun. Altını çize çize söylüyorum: 17 Aralık bir darbe girişimi, hükümeti devirme girişimidir, 17 Aralık bir şerefsizlik belgesidir.

Sen yıllardan beri Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanını, cumhurbaşkanını, bakanlarını, milletvekillerini, müsteşarlarını, genel müdürlerini, iş adamlarını dinleyip takip edeceksin. Madem bir ahlaksızlık var, madem bir suçluluk var, madem bir hırsızlık ve soysuzluk var, niye bekledin? Niye suçüstü yapılmasını sağlamadın? Ne için bekledin Allah aşkına? Tek bir amacı vardı. Kendi menfaati için. Hepsi de yalandı. Dün açıklandı işte. Başbakan ve oğluyla ilgili kaset vardı, kelimelerin montajını bırakın, kelime içindeki heceleri bile montajlamışlar. TÜBİTAK'ın kararı, raporu çıktı. Ne oldular? Bir tek onunla ilgili bir yorum var mı? Yeri göğü yıktılardı Başbakanın o konuşmasıyla ilgili."

2013 Aralık ayında başlayan sürecin, "tam anlamıyla darbe, operasyon, hem siyasi hem ekonomik, tam anlamıyla planlanmış bir darbe süreci" olduğunu söyleyen Zeybekci, sürecin özellikle 25 Aralık'tan başlatılan kısmının tamamının ekonomik olduğunu kaydetti.

Zeybekci, "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ekonomiyle ilgili müdahalelerini yaparken dünyanın herhangi bir yerindeki bir hesaptan döviz satışı yapıyor. Bir hesaptan 2,5 milyar dolar para çekiliyor. Hesabın nerede olduğunu da arkasındaki havuzu da biliyoruz. Ama biz Türkiye olarak evrensel ekonomik sistemin bir mensubuyuz. Bunların da kuralları çerçevesinde hesabını soracağız" diye konuştu.

"Bizim hiçbir yerle sözümüz yok. Bizim hiçbir yerle hesabımız yok. Özellikle de benim kimseyle hesabım yok. Benim tek bir hesabım var o da bu millet" diyen Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim hesabım milletimin üzerine gönderilen her türlü belanın karşısında dağ gibi, taş gibi durmaktır. Bütün amacımız milletimin birlik ve beraberliği. Bakın yiğitlik vurmakla kırmakla devirmekle değil, yiğitlik bir araya getirmekle bütünleştirmekle kardeşlikle barışla olur. Biz hainleri biliyoruz. Biz bu millete, bu ülkeye kastedenleri biliyoruz. Onların da hesabının hukuk ve demokrasi içinde sorulmasından yanayız. Ama onun dışında biz, iyi niyetli kardeşlerimizi de biliyoruz. Onları da kucaklayacağız. Onlarla beraber 2023, 2053 ve 2071 Türkiye'sine birlik ve beraberlikle kardeşlikle gideceğiz. Ama her musibetten ders çıkararak tedbirlerimizi alarak aynı hatalara düşmeden."

Geçen yıl mayıs ayında yüzde 4,6 olan faizin, Ocak 2014'te yüzde 15-16'ya geldiğini hatırlatan Zeybekci, "artan faizi milletin ödediğini, istenilenin bu olduğunu" belirtti.

Bazılarının milleti küçümseyerek "bidon kafalı", "göbeğini kaşıyan adam", "dağdaki çoban" dediğini kaydeden Zeybekci, "En son adam kendini aştı. 301 maden şehidimize ne dedi? 'Bunlar AK Parti'ye oy veren, bunlar bidon kafalı. Vur kafaya, dan dan ses gelir. Müstahak bunlara' dedi. Allah senin her iki cihanda müstahakını versin başka bir şey demiyorum" diye konuştu.

Yerel seçimlerle ilgili bazılarının yemin ettiğini, bahse girdiğini söyleyen Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yüzde 30'un altına düşecek diye iddia ettiler. Şimdi yine başladılar '10 Ağustos'tan sonra her şey çok farklı olacak.' Öyle bir farklı olacak ki artık bir daha böyle bir fark göremeyeceksiniz. 3'tü, 5'ti, 8'di, onlar ne kadar buldularsa çatı kurmaya çalışıyorlar. Ama o yüzdeciler gene çıktı ortaya. Diyorlar ki: '10 Ağustos'ta millet artık gereğini yapacak.' Biz millete Allah'a teslim olmuş insanlarız. Şimdi 3 yanlış 1 doğruyu götürmez. Onların 33 yanlışı bile hiçbir şey yapmaz. 

İstediler ki Türkiye ekonomik olarak yerle bir olsun. Bak ne oldu? İhracat ilk beş ay ortalama yüzde 10, istihdam ilk beş ay tavan yapıyor. İhracat rakamlarında nisan mayıs cumhuriyet tarihinde rekorlar kırıyor. En zayıf dedikleri, Türkiye'nin en zayıf karnı dedikleri cari açık, yüzde 30 ilk çeyrekte aşağıya düştü. Yıl sonunda 50 milyar dolarlık düşüş bekleniyordu. Allah'ın izniyle yıl sonunda onun da altına ineceğiz. Faiz oranları Başbakanımızın o bilinçli müdahaleleri, piyasaların destekleri ve akıllı yönetimlerle Merkez Bankası faiz oranları yüzde 12'ye kadar çıkmıştı. En son cuma günü akşam yüzde 8'e kadar düştü. Bu hafta göreceksiniz aşağıya doğru iniş devam edecek. Dış ticaret açığı öyle bir daralıyor ki son 12 yıldan beri ihracatın ithalatı karşılama oranı hiç bu kadar yükselmemişti, yüzde 70'e geldi."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • HalitBinVelit 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye iyiye gittikce ...... ....iç ve dış hainler çıldırıyor?...Hlakımızda artık sabır kalmadı bir yerde patlayacaklar ama .sonra çok hainin kanı akacak onları ABD destekli Pelsinvay bile kurtaramayacak......benden söylemesi...
    Cevapla
  • Adnan ÇOBAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Doğruya doğru. Eksiklerine rağmen güzel gelişme, gönülümüzden geçen iyi değil çok iyiye goğru gitmek. Allah yar ve yardımcımız olsun
    Cevapla