Bakanlık'tan GDO izni açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı GDO düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık'tan GDO izni açıklaması
Bakanlık'tan GDO izni açıklaması
GİRİŞ 29.05.2014 16:19 GÜNCELLEME 29.05.2014 16:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, sadece yem amaçlı ithal edilen bazı ürünlerde, yürürlükteki mevzuatta bulaşma ve bulaşma miktarının ne olduğu hususu yer almadığı için GDO'lu olmadığı halde bulaşmadan kaynaklanan mağduriyetler yaşandığı belirtilerek, yeni düzenlemenin hukuki sorunları bertaraf etmek ve tereddütleri gidermek amacıyla hazırlandığı bildirildi.

 Bakanlık, düzenlemenin, GDO'nun gıdada kullanımına izin vermeye yönelik olmadığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında "Bakanlık GDO'ya izin verdi" şeklinde haberler yer aldığı, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklamanın gerekli görüldüğü kaydedildi.

Dünyada birçok ülkede ve AB'de onaylanmış GDO ve ürünlerinin insan gıdası olarak tüketilmesi serbest olmasına rağmen, Türkiye'de GDO içeren gıda üretimine ve ithalatına izin verilmediği anımsatılan açıklamada, "Türkiye'de GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması ve GDO'lu üretim yapılması da tamamen yasaktır" ifadesine yer verildi.

Türkiye'de GDO ile ilgili işlemlerin, Biyogüvenlik Kanunu ve bu Kanun kapsamında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu'nun aldığı kararlar çerçevesinde yürütüldüğü hatırlatılan açıklamada, söz konusu yönetmelik değişikliğinin, Biyogüvenlik Kurulu'nun önerisiyle üniversiteler, bakanlıklar ve ilgili meslek kuruluşlarından alınan görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlandığı bildirildi. Yönetmelikte yapılan değişikliklerin nedenlerine de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Biyogüvenlik Kurulu, geçtiğimiz yıllarda 'sadece yem amaçlı alarak kullanılmak üzere 3 soya ve 14 mısır geninin ithalatına izin vermiştir. Ancak sadece yem amaçlı ithal edilen bazı ürünlerde, mer'i mevzuatımızda bulaşma ve bulaşma miktarının ne olduğu hususu yer almadığından, GDO'lu olmadığı halde, bulaşmadan kaynaklanan mağduriyetler yaşanmıştır. Yapılan bu değişiklik ile 'bulaşma' kavramına açıklık getirilerek bu tereddüt, eksiklik ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu yeni düzenleme, hukuki sorunları bertaraf etmek ve tereddütleri gidermek amacıyla hazırlanmış olup GDO'nun gıdada kullanımına izin vermeye yönelik değildir."

YORUMLAR 2
  • Adnan T. 9 yıl önce Şikayet Et
    Gdo lu Israil. Bence butun GDO yasaklanmali heleki Israilden gelen butun hersey yasaklanmali,Israilin GDO lu mallarini sadece dis ulkelere satiyor kendi icinde ise kimse yemiyor yani israil satar ama kendisi ne yer nede kullanir,bu yuzden Turkiyede ne kadar GDO lu mal varsa yasaklanmali.
    Cevapla
  • SessizMuhendis 9 yıl önce Şikayet Et
    Yapmayin etmeyin...GDO. GDO`nun sonuclarini KIMSE bilmiyor...Bundan 10 yil sonra GDO`lu yiyen nesillere neler olacagini KIMSE bilemez... Yuzde 0000.1`li GDO`lar bile YASAKLANMALI! GDO`lu urunleri yiyen hayvanlara ne olduguna dair bir arastirma yapsin ingilizcesi olan arkadaslar,yabanci akademik arastirmalar basbas bagiriyor sonuclarin ne kadar kotu oldugunu yinede BUYUK firmalar(Amerikan Monsanto gibi) uzerlerini kapatmak icin canla basla ugrasiyorlar....AMERIKANIN ATTIGI seyleri biz alir olduk... Kaya gazi,Nukleer Teknoloji ve GDO`u ile mi gelisecek Turkiyemiz??? Yapmayin etmeyin,mesuliyetinin altindan ahirette KALKAMAZSINIZ. GDO`lu tohumlari almis toprak normal tohumu kabul etmedigi gibi her yere yayiliyor birde ustune ustluk o urunler...Bu tohumlar icin gecerli, mahsulu yiyen hayvanlara olanlari bir arastirin,gorursunuz ne sonuclar cikacak karsiniza...Biyoguvenlik kurulunun basinda kim var bilmiyorum ama DIREK SERT durmalari gerek!
    Cevapla