Kimlikli geçiş Gürcü turist sayısını artırdı

Yapılan karşılıklı anlaşmalar sonrası Türkiye Cumhuriyeti ve Gürcistan vatandaşları, kara sınır kapılarından kimlik kartlarıyla geçiş hakkı kazanması sonrası Ardahan'da Gürcü turist sayısında büyük artış oldu.

Kimlikli geçiş Gürcü turist sayısını artırdı
Kimlikli geçiş Gürcü turist sayısını artırdı
GİRİŞ 28.05.2014 23:54 GÜNCELLEME 28.05.2014 23:54

Türkiye ve Gürcistan arasındaki 1996 tarihli gümrük geçiş noktaları anlaşmasına eklenen ve 31 Mayıs 2011'de iki ülke diplomatları tarafından imzalanan ek protokolle birlikte iki ülke arasındaki geçişlerde artık pasaport yerine kimlik kartı kullanılması yasalaştı. Bundan böyle Türkiye Cumhuriyeti ve Gürcistan vatandaşları, kara sınır kapılarından kimlik kartlarıyla geçiş yapıyor. Şu anda, Gürcistan ve Türkiye arasında halihazırda Sarp-Sarpi ve Türkgözü-Vale olmak üzere 2 kara hudut kapısı hizmet veriyor. Bunlara ilaveten, 2011 Kasım ayı içerisinde temeli atılan ve 2013'de bakanların ve çok sayıda bürokratın katıldığı açılış töreninde; 2014 Haziran ayında yetiştirileceği ve geçişlerin başlayacağı Çıldır-Aktaş Hudut Kapısı ile birlikte sınır kapı sayısı üçe çıkacak.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye-Gürcistan arasında hem ticaret hacmi arttı hem de iki ülkenin dostlukları pekişti. Bunun en belirgin örnekleri ise Ardahan'da görülmeye başlandı. Kimlikli geçişlerin başlaması hem iki ülkenin birbirinin kültürlerini tanımasına yardımcı oldu hem de turizmin bakir bölgelere kaymasına vesile oldu. Hemen her gün Ardahan'ın il ve ilçelerinde Gürcü turistleri görmek mümkün. Turistler farklı coğrafyaları görmek için bir tura yazılmaları şart değil. Küçük bir ulaşım aracına sahip olan herkes sınırın ardını rahatlıkla gezebiliyor. Ardahan köylerinde vatandaşın yoğun ilgisine maruz kalan Gürcü turistler, ilgiden oldukça memnun görünüyor. Ardahan'ın meşhur lezzetlerinin tadına bakma fırsatı da bulan turistler; kimlikle geçişten gayet memnun. Ardahan'dan bol bol kaşar ve bal aldığı gözlenen turistler aldıkları ürünlerin tadına bakmayı da ihmal etmiyor.

Kimlikle geçişlerin başlamasından Ardahanlılar da memnun. Memnun olanların başında da hiç kuşkusuz araç sahipleri ve meyve düşkünlüğü olanlar geliyor. Akaryakıt fiyatlarının Türkiye'den yarısı kadar ucuz olduğu varsayıldığında Gürcistan, Ardahanlıların vazgeçilmez duraklarından biri oluyor.

Kimlikle geçişlerin başlaması sadece Ardahanlıları memnun etmiyor. Yöreye dışarıdan gelen bürokrat, memur, asker hemen herkesi memnun ediyor. Ardahan'da geçici bir süre ikamet edenler ise; Ardahan'a geldiklerinde önce pişman olduklarını ancak, Ardahan sayesinde farklı yöreleri tanıma fırsatı bulduklarını dile getiriyorlar.

Ayrıca 2014 Haziran ayına yetiştirilmesi planlanan Çıldır-Aktaş Hudut Kapısının açılmasıyla birlikte Ardahan'dan Azerbaycan'a gidebilmek 4 saat gibi kısa bir sürede yapılabilecek. Bu kapının açılmasıyla Orta Asya coğrafyasına da tekrar hareketlilik getirmesi bekleniyor. Artık Ardahan sadece soğuk hava, eksi dereceler yada Ilgar Dağında mahsur araçlarıyla gündeme gelmeyecek.

KAYNAK: CİHAN