Dövizzedelerden BDDK binası önünde eylem

Bankalardan, Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile konut kredisi alıp kurlardaki değişimden dolayı ödeme güçlüğüne düşen bir grup vatandaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Gayrettepe'deki ofisi önünde eylem yaptı.

Dövizzedelerden BDDK binası önünde eylem
Dövizzedelerden BDDK binası önünde eylem
GİRİŞ 27.05.2014 15:41 GÜNCELLEME 27.05.2014 15:41

Burada basın açıklaması yapan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, çok ciddi aile dramları yaşayan dövizzedeler olduğunu, bu insanların bir şekilde sorunlarının çözülmesi gerektiğini düşündüklerini dile getirerek, Dilekçe Komisyonu'nun mağdurların durumunu ciddiye alıp ilgili taraflarla toplantı düzenlediğini belirtti. Bu toplantının sonuncusu 3 Şubat'ta Hazine Müsteşarlığı ek binasında yapıldığını hatırlatan Yılmaz, mağdurların taleplerinin Başbakanlık Müsteşarlığı'nın bilgisinde olduğunu kaydetti.

Yılmaz, aldıkları dövize endeksli krediler nedeniyle mağdur olan vatandaşların talebinin, sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması olduğunu dile getirerek, bu vatandaşların borçlarının ödeye ödeye bitmediğini, adeta kartopu gibi büyüdüğünü ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın dahi döviz kuru konusunda öngörüsünde yanıldığını samimiyetle ifade ettiğini anımsatan Yılmaz, insanların geleceğe yönelik isabetli öngörüde bulunamamakla suçlanması ve sorunlarına seyirci kalınmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Yılmaz, Macaristan'da da benzer durumun yaşandığını dile getirerek, "Macaristan Hükümeti bu insanların bir kısım borçlarını üstüne alarak ödedi ve bu sorunu çözebildi. O halde bizim Devletimiz, Hükümetimiz de bunu çözebilecek kudrettedir. Yeter ki bu insanların haklı çığlığını duysun. Sayın Başbakanımız 'Dicle kenarında kurdun kaptığı kuzudan sorumluyuz' diyor ise böylesine mağdur olan insanların sorununun çözümünden de sorumlu olduğunun altını çizmek istiyorum. Bunun çözüleceğine de inanıyorum" diye konuştu.

En son yapılan toplantıda, yasal bir düzenlemeyle bu mağduriyetin sona erdirilmesinde ilke kararı alındığını aktaran Yılmaz, daha sonra Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yayımladığı bir tavsiye mektubunun bu konunun çözülmesine yönelik olarak bankalara gönderildiğini söyledi.

Yılmaz, bu mektubun da soruna çözüm olmadığını vurgulayarak, bazı bankaların mektubu görmezden geldiğini, hatta aynı bankanın farklı şubelerinin dahi bu mektubu farklı farklı yorumlamaya kalktığını savundu.

- "Bu sorunu ancak Hükümet yasal bir düzenlemeyle çözebilir"

TTB'nin mektubunun çizdiği çerçeve içinde bankaların altyapılarının bu borçları yapılandırmaya uygun olmadığının söylendiğini belirten Sıtkı Yılmaz, şunları kaydetti:

"Artık geldiğimiz nokta sabredilebilir bir nokta değildir. İnsanlar eşinden, konutundan olmuş, mahkum olmuş... Mağdurlar Bankalar Birliği tavsiye mektubu çerçevesinde yapılacak bir düzenlemeye de razıdır. Yalnız burada dava açanlar ve kredisi sona erenler, evi elinden alınanlar, asıl mağdurlar bu tavsiye mektubu kapsamının dışında bırakılmıştır. Bu nedenle bu sorunu ancak Hükümet yasal bir düzenlemeyle çözebilir. Bu insanların kurtulmasının sorumluluğu devlete aittir. Bankaların bu süreçte bu insanları nasıl borçlandırdığını devlet biliyor. En azından Başbakanlık düzeyinde bu insanların dikkate alınıp dinlenilmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde bu sorun çözülebilir."

Yılmaz, Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile borçlanan yaklaşık 7 bin ila 10 bin arasında mağdurun bulunduğundan bahsedildiğini belirterek, 900 lirayla başlayan taksitlerin şu anda 2 bin 300 liraya çıktığını aktardı.

Dövizzedeler de yetkililerden olumlu bir yanıt alıncaya kadar BDDK ofisinin önünde bekleyeceklerini ifade etti.

KAYNAK: AA