Yerli tohumlar çiftçilerin beğenisine sunulacak

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) "1007 destekli Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi" kapsamında geliştirilen yerli kabak, biber, domates ve karpuz tohumları çiftçilere tanıtılacak.

Yerli tohumlar çiftçilerin beğenisine sunulacak
Yerli tohumlar çiftçilerin beğenisine sunulacak
GİRİŞ 26.05.2014 13:29 GÜNCELLEME 26.05.2014 13:29

Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2004 yılında yüzde 5 seviyelerinde olan yerli tohum üretiminin Ar-Ge çalışmaları sonucu yüzde 50 civarına çıktığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın destekleri sayesinde yerli tohum firmalarının ülkenin ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye geldiğini vurgulayan Keleş, "1007 destekli Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi" kapsamında 2010 yılında başlattıkları çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade etti.

Keleş, projeyle yerli kabak, biber, domates ve karpuz tohumu yetiştirdiklerini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Bu projeyi bizimle birlikte Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Çukurova Üniversitesi Bitki Bölümü de ortaklaşa yürüttü. Yoğun çalışmaların ardından üretilen tohumların artık üreticilere sunulma vakti geldi. Kabak için 28 Mayıs, biber için 19 Haziran, domates için 19 Haziran, karpuz için de 16 Temmuz'da özel sektör temsilcilerinin de katılacağı tarla günü düzenleyeceğiz. Bu etkinliklerde tohumlarımız görücüye çıkacak."

Projenin mevcut gen havuzlarının tamamlanarak zenginleştirilmesi, nitelikli hat ve çeşitlerin geliştirilmesi, yeni teknik ve teknolojilerin sektöre kazandırılması ile Türkiye'de yerli hibrit çeşit sayısının artırılmasını amaçladığını vurgulayan Keleş, projenin sonuçlarını sektörle paylaşacak olmaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA