Hayatını kaybeden işçilerle ilgili resmi tatil önerisi

Tüm Türkiye Soma'dan gelen acı haberle üzüntüye boğulurken, Meclis'e sunulan bir önergede iş kazalarında hayatını kaybedenleri anmaya yönelik resmi tatil ilan edilmesi talep ediliyor.

Hayatını kaybeden işçilerle ilgili resmi tatil önerisi
Hayatını kaybeden işçilerle ilgili resmi tatil önerisi
GİRİŞ 15.05.2014 11:08 GÜNCELLEME 16.05.2014 01:09
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesi ülke genelinde büyük ve derin bir üzüntüye yol açtı. Yaşanan vahim kaza sonrasında çalışma koşullarının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiği bir kez daha gözler önüne serildi. Öte taraftan dünya genelinde de durum hiç iç açıcı değil. Her yıl 2 milyondan fazla işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtiliyor.

İşte bu acı tablodan yola çıkılarak Meclis'e sunulan bir önergede ise iş kazalarından ötürü hayatlarını kaybedenlerin anılması için 28 Nisan'ın resmi tatil edilmesi öneriliyor...

2429 Sayılı Ulusal Bayram Genel Tatiller Hakkında Kanunda değişik yapılmasına dair kanun teklifi Meclis İçişleri Komisyonu'na sunuldu.

28 NİSAN RESMİ TATİL OLSUN

Komisyonda görüşülmeyi bekleyen önergede 28 Nisan'ın Uluslararası Çalışma örgütü tarafından 2001'de "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan edildiği, 2013 yılı itibariyle de dünyada 30'u aşkın ülkede resmi şekilde "Anma ve Yaş Günü" olarak kabul edildiği belirtilerek söz konusu tarihin işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatının gerçekleşmesine katkı ve hayatını kaybeden işçilere saygının bir gereği olarak resmi tatil ilan edilmesi talep edildi.

ÇOK ÇARPICI RAKAMLAR!

Sunulan teklifin gerekçesinde, Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) ait çok çarpıcı rakamlarda verildi.

ILO 'nun verilerine göre; Dünyada her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor. Çalışanlar yılda yaklaşık 337 milyon kazaya maruz kalıyor ve 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyor. İşyerlerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor. Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor, her 15 saniyede bir ise 160 işçi iş kazası geçiriyor. Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor.

TEKLİF ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GÖRÜŞÜLECEK

28 Nisan'ın tatil edilmesine yönelik önergenin önümüzdeki günlerde TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülüp karara bağlanması bekleniyor. Önergenin komisyondan geçmesi halinde ise Meclis gündemine gelerek, milletvekillerinin oylamasına sunulacak.

EN SON ''1 MAYIS'' RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ

Türkiye en son İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan 1 Mayıs "Emek ve Dayanışma Günü" resmi tatil olarak ilan edilmişti. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile birlikte çalışanlar ilk defa 1 Mayıs'ta tatil yapma imkânına kavuşmuştu.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 15
  • Mustafa SÖNMEZER 9 yıl önce Şikayet Et
    olmaz böyle adalet . Ya insanlık öldü mü??Kardeşim tatil düşünüleceğine taşeron işçileri düşünün ..Yıllardır oyalıyorsunuz alın işte kaç yüz kişi daha öldü.Lanet olsun böyle adalete.
    Cevapla
  • Hain Kurt 9 yıl önce Şikayet Et
    Tatil olayi yanlis, cocukca.... Bu tur olaylar her 3-5 bilemedin 10 senede bir olur... deprem olur, ucak duser, gemi batar, stad coker, dugunde fazla kisi piste cikar pist coker insanlar olur vs... her olayda bir tatil olursa, bir sure sonra her gun tatil olur... Turkiyenin calismaya ihtiyaci var tatile degil... Bu yasananlardan ders cikarip, bir daha bu tur kazalar olmamasi icin her tur onlemi almak, aldirtmak, gerekli yasalari cikarmak, en buyuk gorev su anda...
    Cevapla
  • Kenan 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne Bu Arkadaş yaa. Her Birşeye Tatilmi Getirilecek.. Bende Bir İşci Olarak bunun Yanlış Bir öneri Olduğunu Düşünüyorum. her şeyse tatil olmaz.1 gün resmi tatil edilmesi türkiye ekonomisinede zarar. ülke ekonomisine zarar demek yine bize zarar demek.
    Cevapla
  • ayhan çorman 9 yıl önce Şikayet Et
    yalnış. Bir işçi olarak söylüyorum ki çok lüzumsuz bir istek , acaba dünyada bizim kadar resmi tatili olan başka bir ülke var mı?
    Cevapla
  • Az Konuşurum 9 yıl önce Şikayet Et
    neden. neden hep tatil etmek için fırsat aranıyor. cenazeleri anmak için tatil yapacaksınız gelecek yıl insanlar deniz kenarında anacaklar. bizim bu sorunları çözmek için daha çok çalışmamız lazım. nedense aklımız tatile çalışıyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle