Bakan Işık'ın Almanya arzusu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk-Alman bilim yılı fırsat bilinerek, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artırılmasını arzu ettiklerini bildirdi.

Bakan Işık'ın Almanya arzusu
Bakan Işık'ın Almanya arzusu
GİRİŞ 05.05.2014 12:40 GÜNCELLEME 05.05.2014 12:40

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türk-Alman bilim yılı çerçevesinde geçtiğimiz hafta Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka'yı ağırlayan Işık'ı, bugün de Federal Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephen Weil ziyaret etti.

Bakanlıkta gerçekleştirilen ziyarette, iki ülke arasında bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğinin artırılması kararlaştırıldı.

Işık, burada yaptığı konuşmada, Almanya'da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk'ün, iki ülke arasındaki en köklü bağlardan biri olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerin ve sayısı milyonları bulan turistlerin, ilişkilerin çok ileri düzeyde olduğunun diğer bir göstergesi olduğuna işaret eden Işık, "Türk-Alman bilim yılı fırsat bilinerek işbirliğinin daha da artırılmasını arzu ediyoruz. Daha fazla Alman bilim insanının Türkiye'de ve daha fazla Türk bilim insanının Almanya'da çalışmasını istiyoruz" dedi.

Türk-Alman Üniversitesi'nin açılmasının bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğine büyük katkılar sağlayacağını belirten Işık, öğrenci değişimi konusunu da önemsediklerini bildirdi.

- "Volkswagen'in Türkiye'de yatırım yapmasını bekliyoruz"

Anahtar teknolojiler ve çevre alanlarında yoğun işbirliğini arzu ettiklerini kaydeden Işık, 44 nobel ödülü bulunan Aşağı Saksonya Eyaleti'nin, Türkiye'ye bilim alanında büyük katkıları olmasını beklediklerini ifade etti.

Fikri Işık, konuk Başbakan'dan eyaletinin "dev otomotiv şirketi" Volkswagen'in Türkiye'de yatırım yapması için de aracı olmasını talep etti.

- "Türkiye'nin ekonomik yükselişi yakından takip ediliyor"

Stephen Weil ise Türkiye'nin büyüyen ekonomisinin dikkati çektiğini ve bu ekonomik yükselişin yakından takip edildiğini belirterek, sanayi ve bilim alanlarında ortak bir çalışma yapmak istediklerini söyledi.

Aşağı Saksonya'nın, yenilenebilir enerjiler konusunda iddialı olduğunu anlatan Weil, Işık'a, Ar-Ge konusunda birlikte çalışmayı teklif etti. Tarım ve mesleki eğitimi de çok önemsediklerini ifade eden Weil, bu iki alanda da işbirliğinin artırılmasını istedi.

Weil, Bakan Işık'ı "dünyanın en büyük sanayi fuarının" düzenlendiği Hannover'a da davet etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ziyaretin sonunda konuk Başbakana Osmanlı sarayları için yapılan Hereke ipekli dokuma hediye etti.

KAYNAK: AA