''Taşeron kanunu ondan dolayı aksadı''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin son 4-5 ayda yaşadığı olaylar ne yazık ki Meclis gündemini de etkilemiştir. Bunu açıkça söylemem lazım. Yani taşeronluklarla ilgili kanun çalışması bile bundan dolayı aksamıştır" dedi.

''Taşeron kanunu ondan dolayı aksadı''
''Taşeron kanunu ondan dolayı aksadı''
GİRİŞ 03.05.2014 14:04 GÜNCELLEME 03.05.2014 14:04

Yıldız, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesini gezdi, yetkililerden bilgi aldı. Taşeron firmalara bağlı işçilerle sohbet eden Yıldız, bu konuda bazı sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.

İşçilere seslenen Yıldız, şunları söyledi:

"Sizin hakkınızı o şirket ödeyemedi. Biz dedik ki 'Kanunen biz sorumlu değiliz. Arkadaş, bak ne yapalım? Bundan sonra bu yok. Hakkınız inşallah garanti altına alınacak.' Bu, lafla değil, her işçi kardeşimizin çalışma, iş sağlığı ve işçi sağlığı ve iş güvenliği şu anda Eti Holdingin güvencesi altında burada yapılıyor. Taşeron işçisi burada kasksız çalışamaz. Bundan sonra maaşlar, işçi kardeşimizin direkt kendi hesabına yatırılıyor. İki yıl önce ödediğimiz paralar, işçilerin hesabına yatırılmamıştı. İşveren kendi üzerinden çalışmış, işçiler gelip bize diyor ki 'Maaşlarımız yatmadı.' Nasıl olur. Hepsi yatmıştı, işçiler alamamış. Eti Maden'in uyguladığını, kanunen güvence altına almış olacağız."

Bir işçinin sarı renkteki baretini alıp inceleyen Yıldız, bunun üzerinde sonradan yapılmış mavi renkte bir işaret görmesi üzerine, "Bu, Fenerbahçe mi demek? Fenerbahçelisin yani. Niye Fenerbahçeli yaptın bunu?" diye sordu.

İşçinin, "Baretler karıştığı için bu işareti koydum" yanıtının ardından Yıldız, "Riskin var bak, Fenerbahçelisin. Bütün siyasi risklerime rağmen Galatasaray'ı tutuyorum ama Fenerbahçe'yi tebrik ediyorum. Şu anda Fenerbahçe şampiyon oldu, hakkını teslim etmemiz lazım. Centilmenlik bu" ifadesini kullandı.

- "Taşeronlukla ilgili kanun çalışması"

Yıldız, bir gazetecinin, "Taşeron yasası ne zaman çıkıyor?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Meclis'in gündemini biliyorsunuz. Özellikle şimdi cumhurbaşkanlığı seçimleri de var. Bu arada Faruk Çelik bakanımız, bununla ilgili yoğun bir çaba içinde ve bir an önce çıkmasını istiyor. Hepimizden daha fazla o istiyor. Biz buna Bakanlar Kurulunda da şahidiz ama Meclis gündemini yakalaması lazım. Bizim de kanunlarımız var, bekliyor. İşte, Türkiye'nin son 4-5 ayda yaşadığı olaylar ne yazık ki Meclis gündemini de etkilemiştir. Bunu açıkça söylemem lazım. Yani taşeronluklarla ilgili kanun çalışması bile bundan dolayı aksamıştır. İnşallah 'ilk gündem maddelerinden biri' diye sağ olsun Bakanımız uğraşıyor ve gayret ediyor. Biz de kendilerine destek veriyoruz."

Bacadan çıkan karbondioksit ve kükürtdioksitin tutulması için çalışma yapılan tesisi de gezen Yıldız, bunun, çevre temizliği bakımından önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.

Yıldız, çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu çalışmaları yaptıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Bu tesis, hemen hemen çevreyi hiç kirletmeyen önemli bir sanayi kuruluşu. Maden sektöründe iki değer var. Bu ölçümler, bire bir fiili ölçümlerdir. Bu tesislerdeki karbondioksit ve kükürtdioksit hemen hemen hiç çıkmıyor, hepsi tutuluyor. Amacımız şu; bu tesiste uygulanan bu nevi pilot tesiste yapılanları, öncelikle kamu kuruluşlarımızla beraber özel sektöre yaymak ve Türkiye'deki çevre hassasiyetini yükseltmek. Fiili olarak gerçekten bunu ispat edeceğimiz yapıyı öncelikle kamuya, sonra özel sektöre yaygınlaştırmak."

Bakan Yıldız'a, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz eşlik etti.