Fındık üreticilerine önemli bilgiler

Fatsa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde düzenlenen bir toplantıyla üreticiler, “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırmaya Yönelik Proje” kapsamında bilgilendirildi.

Fındık üreticilerine önemli bilgiler
Fındık üreticilerine önemli bilgiler
GİRİŞ 30.04.2014 21:55 GÜNCELLEME 30.04.2014 21:55

Muhtarların ve fındık üreticilerinin katıldığı toplantıda Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Kemal Yılmaz ve Ziraat Mühendisi Ali Kemal Gür, kaliteli fındık üretimi konusunda bilgi verdiler.

“ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK ZARAR VERİYOR”

Soru-cevap bölümlerinin de olduğu programda ilk konuşmayı Ziraat Mühendisi Ali Kemal Gür yaptı. Budamanın nasıl yapılacağı konusunda detaylı açıklamalar yapan Gür, sonbaharda yapılan budamanın çok daha yararlı olacağına dikkat çekti. “Yeni bir dala ihtiyacınız yoksa sürgün bırakmayın” diyen Gür, çocuk işçi çalıştırma konusuna da değindi ve şu ifadeleri kullandı: “15 yaşın altındaki çocukları çalıştırmak kanunen yasaktır. Çocukların çeşitli sosyal ve ekonomik nedenlerle çalıştırıldığı biliniyor. Ancak bunun yasak olduğunu bilmek zorundayız. Fındık ihraç ettiğimiz İtalya, Almanya gibi ülkeler çocuk işçi çalıştırdığımız için bizden ürün almak istemiyor. Bu durum, ekonomi için büyük bir kayıptır. Zaten Avrupa'nın bu tutumu, zaman-zaman fiyatların düşmesine neden olmaktadır. Kendi çocuğunuzun çalışmasında her hangi bir engel yok. Ama diğer çocukları çalıştırdığınızda ceza-i işlem uygulanmaktadır.”

“DOĞRU GÜBRELEME YÜZDE 200 VERİM ARTIŞI SAĞLIYOR”

Daha sonra söz alan Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Kemal Yılmaz, gübreleme konusunda teknik bilgiler verdi. Fındığın 50-60 yıllık olduğunu kaydeden Yılmaz, bu süre içinde fındığın topraktaki besin maddelerini aldığını ifade etti. Alınan maddelerin gübrelemeyle toprağa iade edildiğine işaret eden Yılmaz, “Bunu yapmazsak istediğimiz ürünü alamayız. Üç temel hususu bilmeden gübreleme yapmak mümkün değildir. İlk kural toprağı tanımaktır. Toprağın yapısını ve özelliklerini bilmemiz gerekiyor. İkinci kural gübreleri tanımaktır. Her gübreyi, her toprağa atamazsınız. Üçüncü kural bitkiyi tanımaktır. Kök yapısını, gelişimini bilmek gerekiyor. Böylece gübreyi nereye atacağımızı öğreneceğiz. Bu üçünü yaptığımız takdirde doğru gübreleme imkanı bulabiliriz. Bunu yaparak dönüm başı ortalama 100 kilo ürün alınabiliyorsa, doğru gübrelemeden sonra 300 kilo almak mümkün olmaktadır. Yüzde 200 ürün artışı söz konusu. Yani 10 bin TL alan bir üretici, 30 bin TL gelir sağlayabilir” dedi.

“TOPRAĞIN YAPISI BOZULURSA MALİYETİ AĞIR OLUR”

Kemal Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Toprağı tanımak önemlidir. Çiftçi olmanın ilk şartı toprağı tanımaktan geçer. Toprağınızı tanımadan çiftçi olamazsınız. Toprağı tanımanın yolu toprağı tahlil ettirmekle mümkündür. Toprağı tanımazsak gereğinden fazla gübre vermek zorunda kalabiliriz. Bu durumda cebimizden fazla para çıkar. Aynı zamanda toprağın verimliliğini olumsuz yönde etkilemiş oluruz. Ya da ihtiyacından daha az gübre kullanmak durumunda kalabiliriz. Bu da beklediğimiz ürünü alamayacağımız anlamına gelir. Fazla atarsanız fazla paranız gider. Az atarsanız bu kez de verim düşük olur. Ama daha da önemlisi bilinçli gübre atılmazsa toprağımızın yapısını bozabiliriz. Mesela kirece ihtiyacı olmayan bir toprağa kireç atarsak, toprak iyice kireçlenir. Toprağın yapısı bozulduğunda onu eski haline getirmenin maliyeti, sanıldığından yüksektir.”

Öte yandan toplantı sonunda katılımcılara çeşitli zirai aletlerden oluşan hediyeler verildi.

KAYNAK: İHA