Zeybekçi: Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmalı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şahsi görüşüm, Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmalı" dedi.

Zeybekçi: Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmalı
Zeybekçi: Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmalı
GİRİŞ 21.04.2014 17:35 GÜNCELLEME 21.04.2014 17:34

Zeybekci, Katar ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ekonomi üzerinde olumsuz bir etki oluşturmayacağını aksine iyi yönde etki yapacağını söyledi.

Milletin, 30 Mart yerel seçimlerinde, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soru işaretini ortadan kaldırdığına işaret eden Zeybekci, "Millet, 30 Mart seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı süreciyle ilgili ne olacağını ve kimin olacağını yazarak sandığa koydu. Cumhurbaşkanı'nın kim olacağı partimizin söyleyeceği bir şey ama sandığa baktığınızda bunu görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de siyasetin en büyük problemini, "muhalefetin iktidar olabilme ümidinin bulunmaması" diye ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Muhalefetin iktidar olabilme ümidi olmadığı zaman, muhalefetin yok olma, kaybolma sendromu ile demokrasi dışı arayışların peşine takılmak gibi alışkanlığı var. Bu 50 yıldır böyle. Böyle devam ederse, bu sıkıntılar devam edecek. Bu ümidi üretmek zorundayız. Bu olmadığı zaman, muhalefet, yoldan geçen her illegal arabaya biner.

Biz bir an önce önümüzdeki dönemde dar bölgeli iki turlu, muhalefete iktidar ümidi veren, yasama ve yürütmenin kesin olarak birbirinden ayrıldığı sisteme geçmeliyiz. Bunun adına başkanlık, yarı başkanlık ne derseniz diyebilirsiniz, bunu Türkiye sistemi olarak kurgulamamız lazım. Ülkenin hassasiyetleri ile evrensel hukuk normlarının en üstte olduğu, demokrasinin en ileri seviyelerinde, kendi içinde kontrol mekanizmaları olan bir sistem olmalı. Şu andaki sistemde biz, her seferinde hafif hasarlarla kaza yaparak durabiliyoruz, bunu arabaya zarar vermeyen hale getirmemiz lazım."

Türkiye'de ilk defa halkın oyuyla seçilecek cumhurbaşkanının bu yolda atılacak çok güçlü bir adım olacağının altını çizen Zeybekci, "Şahsi görüşüm, Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olmalı" dedi.

- "Dış ticarette sürprizler görülmeye başlanacak"

Bakan Zeybekci, gazetecilerin cari açıktaki daralma beklentilerini sorması üzerine, mevcut kur seviyesinin otomatik olarak ithalatı cazip olmaktan çıkardığını söyledi. Kur seviyesinin ihracat rakamlarını da teşvik ettiğini kaydeden Zeybekci, mevcut oranla yurt dışı turizmin de cazip olmaktan çıktığını, bu gelişmelerin cari açığı daraltacağını dile getirdi.

Zeybekci, söz konusu konjonktürde cari açığın kontrol edilebilir hale geldiğini ifade ederek, "Bu ziyaretlerimiz, işbirliklerimiz, ortak yatırım, başka ülkelerin kullanmadığı yatırımları Türkiye'ye getirme ve 3. ülkelerdeki yatırıma dönüştürmek bunun üzerine artı olarak gelecek. Sürpriz kısmı da bu" diye konuştu.

Nisan ve mayıs sonu itibariyle dış ticarette sürprizlerin görülmeye başlanacağını belirten Zeybekci, "Sürprizlerimizi dış ticarette görmeye başlayacaksınız. Bunun hemen arkasından, yıl sonu itibariyle cari açıktaki iyileşmenin kendiliğinden dönüşmeye başladığını, arkasından enflasyonla ilgili ılımlı gelişmeleri göreceksiniz. Ondan sonra tabii ki kısır döngüye girme tehlikemizi açık ara geçmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk film ve dizi yapımcılarına çağrıda bulunarak, "Türk yapımcıların Katar'a gelerek ortak, yerel figürler ve değerlerin içinde olduğu, ağırlıklı olarak Türkiye'yi pazarlayan çalışmalar yapması lazım" dedi.

Zeybekci, Katar ziyareti sonrası uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk firmalarına yoğun bir ilginin olduğunu söyledi. Ziyarette bir Türk firmasına 4 Katarlı firmanın düştüğünü belirten Zeybekci, "Bu çok büyük bir ilgi. Biz başlıkları itibariyle takip etmeye devam edeceğiz. Katar bizim için fırsatlar anlamında ilk 3'e girecek bir ülke" dedi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için, dışa açılması gerektiğine işaret eden Zeybekci, bunun için de kültür coğrafyasında etkili olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin bu bölgedeki tüm kaynak ve imkanları kullanması gerektiğini söyleyen Zeybekci, şunları kaydetti:

"Enerji ve ham madde alanında da Türkiye'nin geleceğini garanti altına alması lazım. Onun için bu adımları atıyoruz zaten. Bu coğrafyayla bu kadar çok ilgileniyoruz. Geçen hafta Kuveyt'teydik, bugün buradayız. Çarşamba günü Kazakistan'a gidiyoruz. Cumartesi günü tekrar Ürdün'e gidiyoruz. Bir hedef doğrultusunda, plan çerçevesinde yapıyoruz bunları. Bizim sahip olmadığımız birçok şey bunlarda var, onların sahip olmadığı birçok şey bizde var. Bu iki taraf için çok önemli bir şey."

Zeybekci, Katar'ın doğrudan ihracat, müteahhitlik, ticaret ve hizmetler anlamında çok büyük bir pazarı olduğunu ifade etti. Kendilerini asıl heyecanlandıranın Katar'la 3. ülkelerde ortak iş yapmak olduğunu belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"1,5 milyarlık bir nüfusun dünya ithalat ve ihracatının hemen hemen yarısını yapan bir coğrafyanın da orta yerinde olan bir ülkeyiz. Onun için bizim Katar'a sunabileceğimiz çok şeyler var, Katar'ın da bize sunabileceği çok şey var. Türkiye ile Katar'ın birliktelikleri 1+1=2 olan bir birliktelik olmayacak, 1+1=3,4 yapan birliktelik olacak. Bununla ilgili zaten oluşmuş olan bir zemin var. Burada Başbakanımızın inanılmaz bir itibarı var. O itibarın üzerine çalışmak, oradan bir açılım yapmak çok daha kolay oluyor tabii. Katar'la ilgili aylarla ifade edebileceğim zaman içinde çok özel ve güzel gelişmeler olacak."

- Vize kolaylığı

Zeybekci, Katarlılara uzun süreli vize ve oturma izni hususundaki çalışmaları kısa sürede tamamlamak istediklerini söyledi. Bugün Kanada, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin, belirli bir yatırım karşılığında sınırsız vize ve vatandaşlık hakları tanıdığını anımsatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bu başarılı örnekleri takip ediyor olmak lazım. Türkiye'ye gelip bizimle aynı kaderi paylaşan, varlığını, parasını, pulunu, geleceğini, milyonlarca dolarını getiren, üzerinde ay yıldızın olduğu Türk tapularına parayı yatıran bu insanlara kucak açmamız lazım.

Uzun süreli vizeler ve sonra da vatandaşlık hakkıyla ilgili çok olumlu bakış açılarıyla yaklaşmamız, bu alanda cömert olmamız lazım. Biz geçmişimize bakacak olursak özellikle kucaklayıcılık anlamında, özellikle kültür coğrafyasındaki akraba topluluklarımızı ve dindaşlarımız kucaklama konusunda ne zaman bunu yaptıysak kazançlı çıkmışız. İlk adımımız uzun süreli vizeler vermek, bunun prosedürünü de çok rahatlatmak, mülk edinmek, yatırım yapmak, ortak olmakla ilgili bizimle kaderi paylaşmaya gelen varsa başımızın üstünde yeri var diyeceğiz.

Bölge ülkelerinde mevcut yatırım teşvik sistemimizi anlatıyoruz. Türkiye'deki yatırımcılar için de söylüyorum, Ekonomi Bakanlığı olarak öyle bir hale geleceğiz ki kişiye özel konfeksiyon ceket dikeceğiz. Ülkemizin menfaatleri noktasında köşe taşı olacak bir yatırımsa, mevcut sistem içerisinde bir yer bulamıyorsak onunla ilgili özel bir çalışma yapmaya da biz varız."

Bu işleri çok hızlı bir şekilde sonuçlandırmak gerektiğini söyleyen Zeybekci, bölgedeki iş adamlarının Türkiye'deki devir ve teslimat işlemlerinin 45 gün sürmesini anlayamadıklarını vurguladı. Zeybekci, bürokrasinin Türkiye'de kendilerini üzmeye devam ettiğini de belirterek, bürokrasi noktasında bu insanlara yardım etmek gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin marka bir ülke haline geldiğini altını çizen Zeybekci, bugün Tahran'da belirli bir varlık seviyesindeki gençlerin en büyük hayalinin Türkiye'de düğün yapmak ve mülk edinmek olduğunu dile getirdi.

- Türk dizileri çok etkili

Bakan Zeybekci, Türk dizileriyle Katar gibi bölge ülkelerinde gurur duyduklarını dile getirdi. Dizilerin, gündem maddeleri arasında yer aldığını söyleyen Zeybekci, "Türk yapımcıların Katar'a gelerek ortak, yerel figürler ve değerlerin içinde olduğu, ağırlıklı olarak Türkiye'yi pazarlayan çalışmalar yapması lazım. Ekonomi Bakanı olarak ben bunu Türkiye'nin ihracatının ve dış ticaretinin artırılmasında en önemli ürünler kadar önemli görüyorum. Bir sonraki ekipte film yapımcıları da olacak. Pazarlamaya devam yani" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, gazetecilerin, dizilerdeki mozaikleme konusundaki açıklamalarını hatırlatması üzerine, bu konuda değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı.

Film ve dizileri seyrederken gördüğü manzarayı "iğrenç" bulduğunu söyleyen Zeybekci, "Böyle bir ilkellik olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bazı zararlı ürünlerin mozaiklenmesini destekliyorum ama araba markasını, yol kenarındaki markayı kapatmak için bu kadar zorlanmanın anlamı yok. Böyle bir şey olur mu? Kim bunu öngördü bilmiyorum ama bunun derhal düzeltilmesi lazım. İnsanlar ürün yerleştirmeyle ilgili sponsorluklarını alsın, ne var bunda? " diye konuştu

Zeybekci, bu konudaki taleplerini ilgili kuruluşlara ilettiklerini bildirerek, bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

 

KAYNAK: AA