Twitter'ın 2 numarası konuştu: Bu asla pazarlık değil

Twitter Başkan Yardımcısı Colin Crowell, ''Kapatılmaları geride bıraktık. Türkiye'de parlak bir geleceğimiz olması için ne yapabiliriz ona bakıyoruz.'' dedi.

Twitter'ın 2 numarası konuştu: Bu asla pazarlık değil
Twitter'ın 2 numarası konuştu: Bu asla pazarlık değil
GİRİŞ 17.04.2014 08:27 GÜNCELLEME 17.04.2014 08:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Twitter Başkan Yardımcısı Colin Crowell Türkiye ile gelinen son durumu STAR'a anlattı:

TwItter Başkan Yardımcısı Colin Crowell ile İrlanda'daki Avrupa ofisinin hükümetlerle görüşmelerle yetkilendirilen ismi Sinead McSweeney ile Ankara'da planladığımız yemeği vakit darlığından yetiştiremedik. İstanbul'da görüşebiliriz mesajı gelince, iki önemli sebep birleşti. O yüzden selamlaşırken, "En iyi röportaj kısa sürendir" dedim, İstanbul'a daha fazla vakit ayırma isteğimi gizleyerek. "Sorularım 140 karakteri aşmayacak, sizden de 140 karakteri aşmayan cevaplar istiyorum" diye ekleyince, Crowell, McSweeney'e dönerek uzun süre güldü.

"Eşim de ben konuşmaya başlayınca hep böyle söylüyor" demesinden, 140 karakteri aşacağı mesajını almıştım. Crowell'le konuşurken, McSweeney de itinayla not tuttu.Özetle şunları konuştuk:

Başkente özel giyindim

- Sizi Ankara'da takım elbiseli kravatlı görünce şaşırdım. Yoksa 'tişörtlü ceo' imajı reklam mıydı?

(Yine gülerek) Ankara'daki kıyafetim aynı zamanda Washington kıyafetim. Başkent kıyafetim. (Üzerindeki jean, spor gömlek ve lacivert ceketi göstererek) Ancak San Fransisco'da böyle giyiniyorum.

- Twitter'i nasıl tanımlıyorsunuz?

Biz global iletişim platformuyuz.

- Ama onun ötesine geçti, özgürlük ölçütü sayılmaya başlandı. Bu size daha ağır sorumluluk altında olduğunuzu hissettiriyor mu?

Twitter dünyanın her yerinden erişime açık bir platform ve herkes herşeyi konuşabiliyor. Twitter kendini bir taraf olarak konumlandırmıyor, sadece kullanıcılar kendilerini ifade ediyorlar. Geleneksel medyada yukarıdan aşağıya bir iletişim var. Devletten bireye... Ama yeni medyada iletişim yatay. Hem üst yöneticiler hem bireyler kendilerini ifade edebiliyorlar, ulusal politikaları da, kişisel konuları da aynı anda konuşabiliyorlar.

Savaşma tweet at!

- Aktör Michael Douglas gençlere "Savaşmayın sosyal medyayı kullanın" dedi. Bu biraz 70'lerin Hippi sloganını hatırlatıyor. Bunu nasıl sloganlaştırabiliriz?

'Don't war make tweet / Savaşma tweet at' diyebiliriz pekala.

- 'Savaşma paylaş' desek?

Evet o daha kapsayıcı olur.

- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen hafta Tunus ve Mısır'daki halk hareketlerinin 'Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlar sayesinde yapıldığını' söyledi. Yoksa Ukrayna'yı da siz mi karıştırdınız?

Gülerek, ben komplo teorilerinin gerçeklik payı olanlarını daha eğlenceli bulurum. Seçimler, maçlar, olimpiyat gibi konularda da büyük hareketlilik oluyor Twitter'da, insanlar ne oluyor ne bitiyor öğrenmek, paylaşmak istiyor.

Kimi takip ettiğinize dikkat edin

- Twitter Türkiye'de 'gerçek kişilerin tercih ettiği sosyal ağ' diye tanındı. Ancak giderek daha çok sayıda sahte hesap ve otomatik mesajlar atılır hale geldi. Üyeleri gerçek kimliğini kullanmaya teşvik şirket için de iyi olmaz mı?

Evet bunlar oluyor, her türlü mesaj paylaşılıyor, yanlış olanlar da... Ama doğru olanları da aynı hızla yayabilirsiniz. Örneğin Boston'daki maraton sırasında patlayan bombadan sonra CNN, Fox News gibi büyük kanallar "tutuklamalar başladı" diye haber geçti; ancak polis departmanı Twitter hesabından anında yalanladı. Yanıltılmamaya karşı söyleyebileceğim tek şey kimi takip ettiğinize dikkat edin.

Türkiye'ye özel 'engelleme'

- Türkiye sizden ne istedi, siz neleri yapacağınızı söylediniz?

Ankara ile diyalog için çok iyi bir başlangıç yaptık. En önemli sonuçlarından biri iletişimimizi devam ettirme kararlılığı. Yargı kararlarını nasıl işleme koyacağımızı konuştuk. Bu asla bir pazarlık değil, çok verimli bir diyalog diye tanımlamak gerekiyor. Ayrıca burada avukatlarımız var ve bize yönelik tüm mahkeme kararları üzerinde çalışıyorlar..

Yargı kararlarının bir kısmı zaten bizim kurallarımıza da aykırı olan konularda. Bunları hızlıca uygularız, ilgili paylaşımı, hesabı kaldırırız. Bazı yargı kararlarında ise içerik kurallarımıza aykırı olmayabilir. Bu durumda da Türkiye içinde bu tweetlere erişimi engelleyebiliriz. Bunu Türk mahkemelerine duyduğumuz saygıdan yapıyoruz. Tıpkı Fransa, Almanya, Brezilya ve tüm dünyada olduğu gibi... Ayrıca kullanıcılar bize dünyanın her yerinden form üzerinden şikayetlerini gönderebiliyor. Bunların değerlendirildiğine inanın.

Türkiye'de ofis açmak için ekonomik iklime bakarız. Her ülkede bu analizi yapıyoruz. Türkiye'yi değerlendirirken, yatırım ortamınızın 'servisimizin devamlılığını' (bir daha kapatılmamayı) garanti etmesini bekleriz. Artık bunları geride bıraktık. Biz Türkiye'de parlak bir geleceğimiz olması için ne yapabiliriz ona bakıyoruz.

Obama'ya uyarı: Şifrenizi 'White house' yapmayın

- Twitter, ABD Başkanı Barack Obama gibi birçok devlet başkanının da 'resmen' üye olduğu bir site. Bir gün birileri Başkan'ın profilini hackler, ele geçirir diye uykularınız kaçmıyor mu?

Benim kaçmıyor. Çünkü iyi bir güvenlik ekibimiz var ve tüm kullanıcıları güvenlikleriyle ilgili olarak bilgilendiriyoruz, uyarıyoruz. Başkan Obama'yı da "Sakın şifrenizi 'White House' yapmayın" diye uyardık örneğin. (Star)

YORUMLAR 1
  • TEOMAN BEY 9 yıl önce Şikayet Et
    mr twet. bir kişi yalan bir haber atıp binleri sokağa döküyorsa ve bunun sonucu insanlar ölüyorsa bu özgürlükçülük olmaz, özgürlük kisvesi altında katile yardım ve yataklık eden olursunuz... sahte hesapla özgür bireylere küfür edilirse, özgürlük kisvesinde insanların şeref ve gurur gaspçısı olursunuz... önce türk mahkeme kararlarını dikkate alın.
    Cevapla