Geleceğin teknolojisinde Türkiye'de olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geleceğin teknolojisinde Türkiye'nin de olacağını ve Türkiye'nin varlığında da TÜBİTAK'ın önemli bir kurum olarak var olacağını söyledi.

Geleceğin teknolojisinde Türkiye'de olacak
Geleceğin teknolojisinde Türkiye'de olacak
GİRİŞ 16.04.2014 10:52 GÜNCELLEME 16.04.2014 10:52

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın sadece hard diskle, kripto ile gündeme gelmemesi gerektiğini belirterek, "Geleceğin teknolojisinde Türkiye de olacak. Türkiye'nin varlığında da TÜBİTAK, önemli bir kurum olarak var olacak" dedi.

Bakanlığına bağlı birimleri aralıklarla ziyaret eden Işık, savunma sanayi alanında önemli projelere imza atan Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde (SAGE) geliştirilen silah sistemlerini yerinde inceledi. Burada yetkililerle görüşen Işık, Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM), Hassas Güdüm Kiti (HGK), Nüfuz Edici Bomba (NEB) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) gibi SAGE'nin geliştirdiği sistemler hakkında detaylı bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Işık, savunma sanayinde TÜBİTAK'ın çok önemli rol üstlendiğinin altını çizdi. Işık, özellikle Türkiye'ye satılmayan bir çok kritik teknolojinin burada üretildiğini ve bu ürünlerin dünyadaki muadilleri ile yarıştığını söyledi. Bu sayede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yanı sıra dost ülkelerin bu yöndeki ihtiyaçlarının da karşılanabildiğini belirten Işık, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK sadece hard diskle, kripto ile gündeme gelmemeli. TÜBİTAK, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan, Türkiye'nin geleceğinde çok önemli rol üstlenen kurumumuz. Bu kurumumuzun kesinlikle bilimsel araştırmalarıyla, yaptığı teknoloji hamleleriyle, ürettiği yazılımlarla, geliştirdiği güçlü ürünlerle gündeme gelmesini çok önemsiyoruz. Ben, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Geleceğin teknolojisinde Türkiye de olacak. Türkiye'nin varlığında da TÜBİTAK, önemli bir kurum olarak var olacak."

- İthalle yerli arasında 3 katı fiyat varkı var

TÜBİTAK'ın ürettiği ürünler sayesinde savunma sanayinde yapılan harcamaların önemli oranda düştüğünü belirten Işık, "Bir silahı dışarıdan aldığınızda ödeyeceğiniz bedelle aynı silahı Türkiye'de ürettiğinizde ortaya çıkan bedel arasındaki fark yaklaşık 3 katına çıkıyor. Dolayısıyla hem daha az maliyetle çok daha fazla savunma gereci üretmiş oluyorsunuz hem de o ürettiğiniz ürünün kontrolü tamamen sizde oluyor. Bu açıdan TÜBİTAK SAGE'de yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz" dedi.

KAYNAK: AA