Türkiye 2013'te kesenin ağzını açtı

Amerika başta olmak üzere batılı ülkeler, geçen yıl askeri harcamalarını kısarken, Asya, Afrika ve Ortadoğu'da ise adeta silahlanma yarışı görüldü.

Türkiye 2013'te kesenin ağzını açtı
Türkiye 2013'te kesenin ağzını açtı
GİRİŞ 15.04.2014 04:57 GÜNCELLEME 16.04.2014 01:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Batılı ülkeler, başta ABD olmak üzere 2013'te askeri harcamalarını kısarken, dünyanın diğer bölgelerinde artış gösterdi. Türkiye de en fazla askeri harcama yapan ülkeler listesinde 14'üncü sıraya yükseldi.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, dünya çapında 2013 yılında yapılan askeri harcamalar raporunu açıkladı.

ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ ETKİLİ

Batılı ülkeler geçen yıl askeri harcamalarda kesintiye giderken, Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri harcamaları artırdı. Rapora göre 2013'te dünya çapında askeri harcamalar yüzde 1.9 oranında azaldı.

Bunun en önemli nedeni ABD'nin özellikle Irak'tan çekildikten sonra savunma harcamalarında yaptığı kesinti. Asya , Afrika ve Ortadoğu'da ise, deyim yerindeyse tam bir silahlanma yarışı yaşanıyor.

ABD'nin ardından dünyada en fazla askeri harcama yapan ülkeler, Çin ve Rusya. Bu iki ülke silahlanmaya ivme katmış durumda. Çin yüzde 7.4, Rusya yüzde 4.8 artırdı.

SUUDİ ARABİSTAN'DA ARTTI

Ortadoğu'da en fazla askeri harcama yapan ülke ise, Suudi Arabistan. Askeri harcamalarını yüzde 14 oranında artıran Suudi Arabistan, Fransa ve İngiltere'yi geride bırakarak dünya sıralamasında dördüncü oldu.

YORUMLAR 2
  • kemal özyurt 10 yıl önce Şikayet Et
    olsun olsun dahada olsun. tek bir hareketle başını ezeceğimiz gibi güçlü olalım içeride dışarıde düşmanımız çok (((((( kimisi petrolden pay istiyor )))))) allah firsat vermesin
    Cevapla
  • kaos77 10 yıl önce Şikayet Et
    abd savunma bütçesinde kesinti yapmış!. listedeki 1. sıra abd hariç diğer ilk ondaki 9 ülkenin savunma harcamasını toplasan abd ninki kadar anca ediyor. en son hatırladığım rakam 600 milyar dolar gibi birşeydi türkiyenin milli gelirinden biraz az. buna rağmen abd de sağlık sigortası olmayan insanların sayısı türkiye nüfusundan biraz az. abd dünyadaki en büyük sömürgedir bir grup insan abd li vatandaşların kanını canını emmekte. bizdeki paralel yapı ergenekon vs. yanında solda sıfır kalır.
    Cevapla