Yıldız, ANGİAD heyetini kabul etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil" dedi

GİRİŞ 14.04.2014 11:53 GÜNCELLEME 14.04.2014 17:49

Yıldız, Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine, Türkiye'nin Antalya'daki turizm gelirleriyle, Dilovası'ndaki sanayi gelirleriyle, Marmara Bölgesi'ndeki ticaretiyle, Karadeniz'deki fındığıyla, her bir yanıyla, tüm sektörleriyle bütün olduğunu söyledi.

"Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil" diyen Yıldız, o zaman Antalya'ya da turizm gelirlerinden, Karadeniz'e de fındık üretiminden dolayı ayrı bir uygulama yapılması gerekeceğini, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti. Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a kadar bir bütün. Gerek TPAO gerekse özel şirketler olarak petrolün çıkartıldığı bölgede yollarıyla, yeşillikleriyle, ağaçlandırmayla alakalı birçok sosyal proje gerçekleştiriyoruz ama bunun o proje çerçevesinde olduğunu bilmemiz lazım. Buradan farklı mesajlar çıkartmaya çalışanlara da bu yaklaşımın doğru olmadığını açıkça söylememiz lazım. Türkiye, bütün zenginlikleriyle bir bütün. Bunu hep beraber sağlıyoruz. Bunun doğusu batısı, kuzeyi güneyi olmaz. Her birimiz kazandığımızı ortak havuza koyuyoruz ve hep beraber oradan paylaşıyoruz."

- Irak'a yönelik temaslar -

Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi'nin geçen hafta Türkiye geldiğini ve Bağdat ile Erbil arasında yürütülen görüşmeler kapsamında bir komite kurulduğunu söylediğini anımsan Yıldız, şunları kaydetti:

"Kendisi, komitenin yapacağı çalışmalarda bir sonuca varabileceklerini söylemişti. Şuana kadar bize net bir haber ulaşmış değil. Bağdat ile Erbil'in bu konuda uzlaşıyor olmaları Irak açısından, ülkenin normalleşmesi açısından ciddi bir artı getirecektir, hızlandıracaktır, petrol gelirlerini artıracaktır. Günlük 1,5 milyon varillik bir petrol üretimini ister kuzeyiyle, ister güneyiyle gerçekleştiriyor olmak Irak için çok önemli bir avantajdır ama şuanda Kerkük-Yumurtalık Hampetrol Boru Hattı'nın kapasitesinin önemli ölçüde boş kaldığını üzülerek söylemem lazım. Ürettikleri takdirde iletmeye hazır olduğumuzu tekrar söylüyorum."

- Kıbrıs Rum Yönetimi'nden gelen açıklamalar -

Bakan Yıldız, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, "doğal gaz konusunda Türkiye'yi müşteri olarak görürüz ama ortak olarak görmeyiz" açıklamasının anımsatılması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabii ki onların ortağı KKTC'dir, Türkiye değil. Kıbrıs'ın tamamının, çevresindeki zenginliklerden adilane bir şekilde yararlanması lazım. KKTC bağımsız bir devlettir ve beraberce geliştirebilecekleri çözümle beraber biz o projenin olumlu katkısını koymaya devam ederiz ama siyaseten bu fizibilite sağlanmadığı takdirde çözümsüzlük her zaman olduğu gibi bu işin yanı başındadır.

Başından beri söylüyoruz, uluslar hukuka göre, münhasır ekonomik sahalarda netleşmemiş, sınırları çizilmemiş alanlarda üretilen bir petrol veya doğal gaz Kıbrıs'ın tamamı tarafından paylaşılmalı. O yüzden ortakları KKTC olacaktır ama Türkiye, bu projenin en önemli ulaşım yeri ve tüketim noktasıdır. Bunu Sayın Rum lideri de sözlerinde belirtiyor. Onların proje ortağı KKTC'dir."

Yıldız, kaynakların değerlendirilmesi noktasında Kıbrıs'ın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun adının "ortaklık" ya da "gelir paylaşımı" olabileceğini, Türkiye'nin ise bu süreçlerin tarafı olmadığını kaydetti.

- Enerjideki özelleştirmeler -

Taner Yıldız, enerjideki özelleştirme sürecine ilişkin sorular üzerine, 16 tane yerli kömür ve doğal gaz santralinden oluşan zincirin hemen hemen tamamını belli bir süreçte özelleştirmeyi düşündüklerini söyledi.

Buradan elde edilecek gelirlerin enerji sektöründe ve geri dönük borçlanma kalemlerinde kullanılacağını ifade eden Yıldız, uygun teklifler gelmesi halinde özelleştirmelerin gerçekleşeceğini belirtti.

Bakan Yıldız, doğal gaz ve elektrik dağıtımında tamamlanan özelleştirme programını, bundan sonra üretim tesislerinde sağlayarak, serbestleşme ve rekabet ortamında daha kaliteli bir hizmet sunulmasını amaçladıklarını dile getirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"2014 ve 2015 yılları her ne kadar seçim yılları olsa da programlarımızı kesintiye uğratmayı düşünmüyoruz. Politikalarımız ciddi kararlıkla devam edecek. Özellikle Konya-Karapınar, Afşin-Elbistan, Eskişehir-Alpu gibi yerlerimizdeki yerli kömürlerimizin değerlendirilmesine dönük çalışmaları da devam ettireceğiz. 2015 sonunda Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki elektrik dağıtım hizmetlerinin makul kayıp-kaçak oranlarıyla beraber Türkiye'ye olumlu manada katkı koyacağına inanıyorum. Hedefimiz 2015 sonuna kadar bunları belli bir rejime oturtmak."

- Enerji tasarrufu projesiyle geldiler -

Bakan Yıldız, derneğin yeni yönetimine de başarılar dileyerek, yapacakları görüşmede enerji ve diğer sektörlerdeki çalışmalarını değerlendireceklerini belirtti.

Fatma Semiz de bakanlığın enerji tasarrufu konusunda ciddi çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Sivil toplum örgütü olarak bu çabalara destek olmak istediklerini ifade eden Semiz, "enerjiyi fuzuli tüketmekte cimriyiz" adıyla bir proje geliştirdiklerini belirtti.

Yıldız, enerjide israfın önlenmesi adına böyle bir proje geliştirilmesini takdirle karşıladıklarını kaydetti.

KAYNAK: AA