Böylesi en son 1914'te yaşanmıştı!

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Zengin: "Böyle bir hadiseyle ilk kez karşılaştık. Malatya'da 1914 yılında böyle bir don olayının yaşandığını büyüklerden duydum"

Böylesi en son 1914'te yaşanmıştı!
Böylesi en son 1914'te yaşanmıştı!
GİRİŞ 10.04.2014 12:47 GÜNCELLEME 10.04.2014 15:47
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da yaşanan don olayı nedeniyle, kayısı üretiminde önemli miktarda düşüş beklendiği bildirildi.Kentte 30-31 Mart ve 1 Nisan'da yaşanan don olayı, kayısı bahçelerine büyük zarar verdi.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir hadiseyle ilk defa karşılaştıklarını, Malatya'da 1914 yılında böyle bir don olayının yaşandığını büyüklerden duyduğunu söyledi.

Yaşanan şiddetli soğuğa kayısı meyvelerinin dayanmasının mümkün olmadığını ifade eden Zengin, "Eğer kayısı çiçekteyse, çiçeğin içerisindeki dişicik borusunu yaktı. Yani o yumurtalık denen kısmı yaktı attı. Eğer meyvedeyse, meyveyi olduğu gibi yaktı. Hatta domurda olmasına rağmen, domur içerisindeki dişicik borusunu yaktığı için böyle bir don afeti yaşadık" dedi.

Zengin, TARSİM, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma İstasyonu yetkililerince, sahada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Yapılan ön tespitlerde hasarın beklentilerin çok üzerinde çıktığını dile getiren Zengin, şöyle konuştu:

"Hasarla ilgili şimdi ne dersek yanlış olur ancak 20 Mayıs'tan sonra tekrar araziye çıkacağız. O zaman belli olacak ama tahminimiz şu anda yüzde 90 civarında. Sadece barajdan bir kilometre içeriye doğru meyve görüyoruz. Diğer kısımların tamamı etkilenmiş durumda. Bir de bin 600 rakımın üstünde, o da tamamında değil yer yer domurda olmasına rağmen etkilenen yerler var."

- Kuru kayısı fiyatları ikiye katlandı

Don olayının ardından üreticilerin stokta bulunanlarla bu yılın ürünlerini satacağını ifade eden Zengin, gelecek seneye ise sıfır ürünle sezonu açabilecekleri vurguladı.

Kentten geçen yıl 98 ülkeye yaklaşık 118 bin ton kayısı ihracatı yaptıklarını anımsatan Zengin, yaşanan don olayının ardından bu yıl kayısı ihracatında düşüş olacağını belirtti.

Zengin, "Şu anda sahada çalışmalar var. Bunlar netleşmeden bu senenin ihracat rakamlarını söylememiz mümkün değil. Benim görüşüm geçen yılki rakamı yakalayamayacağız. Yani kayısı açığımız olacak" diye konuştu.

Kayısının yanı sıra diğer meyvelerin de dondan zarar gördüğüne değinen Zengin, bunun fiyatlara da yansıdığını belirterek, "Kuru kayısı fiyatları ikiye katlanmış durumda. Mesela 4 liraya sattığımız kayısı şu anda 8 lira, 3 liraya sattığımız kayısıyı da şu anda 6 liraya satıyoruz" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Mahmut Fidan 9 yıl önce Şikayet Et
    Cemaat demeyin. Yorumcu ve gazeteci arkadaşlardan ricam; (siyonizme) hizmet hareketinden bahsederken cemaat kelimesini kullanmayın.Benim 3 çocuğum cemaat dersanelerinde,yurtlarında yetişti,defalarca hocaları,öğrencileri evime davet edip (helal hoş olsun) yedirdim içirdim.Hiçbiri cemaat kelimesini kullanmadı.Hizmet kelimesini kullanıyorlar.Onlara cemaat diyerek halis niyetli dini cemaatleri rencide etmeyelim.Herkese saygılar...
    Cevapla
  • Uygun Adım 9 yıl önce Şikayet Et
    Akıllılar Sizi. Şu Allah sizi cezalandırdı, AKP oy verdiniz böyle oldu diyenlere sormak lazım. Siz oyunuzu gidip açıktan Allah'a, dinine, resulune küfredenlere verdiniz bir şey olmadı da AKP'ye verildi diye mi afet oldu. Gerçi siz de haklısınız elinizde malzeme kalmadı. Yakında don olayını başbakan ve efradının yaptırdığına dair ses kayıtları düşer internete.......
    Cevapla
  • Erhan ACUN 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Alpay!. Ne zamandan beri Milletin yatak odasına göz dikmek, milletin telefonlarını dinlemek, helede Türkiye Cumhuriyeti devletinin sırlarını ifşa ederek düşman devletlere servis etmek müslümanlık oldu ? ve bu türden bir müslümanlık Kuran'ı Kerimin hangi ayetlerinde ve Risale-i Nurun hangi sözlerinde geçiyor? evet bir tufanın yakın olduğu gerçek... ama bu tufan paralel yapının devletten tamamen temizlenmesi olacak Allahın izini ile...
    Cevapla
  • oku yorum 9 yıl önce Şikayet Et
    mustafa mustafa ellerin dert görmesin. Ne güzel söylemişsin... Hallerine bakmadan elalemin icraatlarını suçlayanların haline bir bakın! Ülkelerini 17 aralıktan bu yana dünyaya şikayet edenler,. ülkelerinin milli istihbaratını deşifre etmeye kalkanlar, ülkelerinin sırlarını düşmana ihbar edecek kadar kendinden geçmiş olanlar, bir de milleti suçluyorlar! Vallahi bunlardaki AYMAZLIK kan donduran cinsten! Bunların cahiliye dönemi kafalarına göre, peygamber efendimizin uhudda dişi kırıldığın da ve eli yüzü kan revan olduğunda ise taş üstünde taş kalmamalıydı! Ama gel gör ki böyle bir şey o zaman bile olmadı! Tabii bunların hocaları peygamberden daha değerli ve bunlar da ashabtan daha yüce varlıklar! 1994 yılında balıkesir de bir camiide hocalarının "bu kapıdan peygamber efendimiz girse ve fethi fethi gittiğin yol yanlıştır dese, ben ona da sana ruhum feda ya resulallah ama ben yine de yolumdan dönmem derim " diyen bir meczubun yolunu sorgulamaktan aciz beyinleri ile de Allahın ayetlerini oyuncak zannederek, o ayetlerle milleti korkutmaya kalkıyorlar! EY akıl nerdesin?
    Cevapla
  • esrefinal 9 yıl önce Şikayet Et
    sözde cemaatçiler. 30 martt chp,mhp yada bdp yenilmedi. asıl yenilen sizsiniz. bir daha hiçkimse size inanmaz.sizin bütün kötü niyetli kampanya ve davranışlarınıza rağmen halk gereken desteği fazlasıyla verdi. en önemli gelir kaynağınız olan HİMMET- Kİ ALLAH İÇİN VERİLİR- kimse bir daha size asla vermeyecek. 15 milyar dolar yıllık geliri(gayrı resmi ) olan bir gurupsunuz. size bir daha kimse CEMAAT demez. onun dışında herşey söylenebilir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle